InstagramKıbrısManşetYaşam

Tuncay: Kemerlerin günümüze 270 metresi ve 69 kemeri gelebildi

İki Toplumlu Kültürel Mirası Koruma Teknik Komitesi‘nin Kıbrıslıtürk Başkanı Ali Tuncay, Arif Bey Su Kemerleri koruma çalışmalarının, Avrupa Birliği’nin (AB) finansal katkısı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik desteğiyle tamamlandığını duyurdu

Tuncay: Arif Bey Su Kemerleri koruma projesi tamamladı

Sosyal medya hesabından fotoğraflar eşliğinde açıklama yapan Tuncay, “Kültürel Miras Teknik Komitesi öncelikle müdahale edilmesini kararlaştırdığı ve çalışma yürüttüğü Arif Bey Su Kemerleri‘ndeki koruma projesinin tamamladığını duyurdu.

Tuncay, “Yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, Mesarya bölgesinde Gaziköy yakınlarında bulunan tarihi Arif Bey Su Kemerleri Yayla veya Çakıllı Dere olarak da anılan akarsudan Ornuta Çiftliği’ne su taşıma amacıyla yapıldı. Kemerler arazinin durumuna göre bazı yerlerde insan boyunu aşan yükseklikte, bazı yerlerde ise su arkı şeklindedir” dedi.

“Günümüze 270 metresi ve 69 kemeri gelebildi”

Tuncay şöyle devam etti;

“İlk inşa edildiğinde yaklaşık 457 metre uzunluğunda olan tarihi Arif Bey Su Kemerleri’nin kalıntılar da dahil günümüze 270 metresi ve 69 kemeri gelebildi.

Kültürel Miras Teknik Komitesi çerçevesinde Arif Bey Su Kemerlerinde gerçekleştirilen başlıca müdahaleler arasında genel temizlik, tehlikeli asbest tüplerin çıkarılması, bitki örtüsünün kaldırılması, yapısal bütünlüğü güçlendirmek için taş duvarların yeniden inşası, hava koşullarına ve erozyona karşı duvarların yeniden derzlenmesi, su kemeri kanalının içindeki sıva işleri, yapısal esneklik için kemerlerin sağlamlaştırılması ve herkes için kültürel deneyimini geliştirmek amacıyla ziyaretçilerin erişilebilirlik önlemlerinin uygulanması bulunmaktadır.

Bu hayati müdahalelerin tamamlanmasıyla adamızın geçmişteki ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın simgesi olan önemli bir somut miras daha korunarak güvence altına alındı.

Arif Bey Su Kemerlerindeki koruma çalışması, Avrupa Birliği’nin Kültürel Miras Teknik Komitesi’ne sağlamakta olduğu finansal katkı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın teknik desteğiyle gerçekleştirildi. Katkı yapan tüm uzman ve emekçilerimize teşekkür ederim”











Başa dön tuşu