EkonomiInstagramKıbrısManşet

Akçın: Tazminat verilecekmiş; ama bizim emeğimizin karşılığı sadece para değil




Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Zeki Çeler, beraberindeki heyetle Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Derneği’ni ziyaret etti, narenciye üretiminin sorunsuz ilerleyebilmesi için alınması gereken önlemleri ve oluşturulması gereken devlet politikası hakkında bilgi alışverişinde bulundu

Akçın: Bu yıl narenciye için en kötü yıl

Güzelyurt’ta dernek lokalinde gerçekleşen görüşmede Çeler’e Ekonomik Kalkınma ve Yerel İş Gücü Politikalarından Sorumlu Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Erman Yaylalı, Örgütlenme Sekreteri Hüseyin Hallaçoğlu, Güzelyurt İlçe Başkanı Metin Ertop, Güzelyurt Belediye Meclis Üyesi Cemal Darbaz ve Lefke İlçe Başkanı Turgut Reis Karabetça eşlik ederken, dernek Başkanı Turgut Akçın ve Yönetim Kurulu üyeleri de hazır bulundu.

Akçın, yaşanan narenciye krizi sonrası dökülen veya dalında kalacak olan ürünleri tespit etme çalışmalarının devam ettiğini ve bu hafta sona ereceğini söyleyerek, bazı yerlerde toplanan Valenciya ürününün satışlarına da daha başlanmadığını kaydetti.

Akçın, “Bir kısım ürünün ihracat anlaşması yapıldı ama bunların bir kısmı da hala buzluklardadır. Durum bu, narenciye için en kötü yıl. İnşallah önümüzdeki sene bu işler biraz daha rayına oturur” dedi.

“Tazminat verilecekmiş; ama bizim emeğimizin karşılığı sadece para değil”

Hükümetin, ürünü alınmayan veya dalında kalan üreticiye tazminat ödeyeceğini duyurduğunu hatırlatan Akçın, üreticinin beklentisinin tazminat olmadığını, bir insan nasıl çocuğunu besler ve büyütürse, üreticinin de ürününü o şekilde bir yıl boyunca besleyip büyüttüğünü, emeğinin karşılığını görmek istediğini ve bunun sadece para ile ölçülemeyeceğini kaydetti.

Akçın, “Biz emeğimizin karşılığını görmek istiyoruz, devlet bize tazminat ödese de biz emeğimizin karşılığını almış olmayacağız. Bu işin planlamasının yapılması gerekiyor, yeraltı sularının kontrol altına alınması gerekiyor. Plan ve proje yapılması gerekiyor. Ancak böyle bir formül bizi düzlüğe çıkarır” dedi.

Çeler: Geçmişe takılıp kalmadan bugün için neler yapacağımızı konuşmalıyız

Akçın’dan sonra sözü alan TDP Genel Başkanı Zeki Çeler, İngiliz sömürgesi döneminde dahi nereye kaç dönüm hangi ürünün ekileceğinin ve nerede kaç ağaç olduğunun kayıt altında olduğunu, plan ve program çerçevesinde ürün yetiştirilip ihraç edildiğini söyleyerek, bunun devamının başarılamadığını kaydetti.

Çeler, “Bunu o zaman bile yapabilen bir sistem vardı ama biz bu düzeni kurduktan sonra bunu sürdüremedik. Şimdi geçmişe takılıp kalmadan bugün neler yapabileceğimizi konuşmamız gerekiyor” dedi.

“Plan, program yapacak, bir tarım politikası ve garanti fonu oluşturacağız”

TDP’nin bir plan ve program dahilinde üretimle ilgili bir politika hazırlamak istediğini belirten Çeler, kimin nereye ne miktarda hangi ürünü ekeceğinin, hangi ülkelere ortalama ne kadar ihracat yapılacağının önceden bilineceği bir sistem kurmaktan bahsetti.

Çeler, “Böylece üreticiyi sıkıntıya sokmayacak, ülkenin yerli ürününün değerini düşürmeyecek şekilde bir çerçeve çizebiliriz. Hatta beklenmeyen sıkıntıların yaşanabileceğini öngörüp bir ‘garanti fonu’ da oluşturarak, anında çözüm üretecek noktada tutabiliriz sektörü. Bu yüzden TDP olarak tarım politikamızı en kısa sürede hazırlayacağız” dedi.









Başa dön tuşu