InstagramKıbrısManşetYaşam

Murat: Cihan ve Asya… İkisi de yaya iken, sorumsuz ve kural tanımaz kişilerce öldürüldüler

Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi Başkanı Avukat Aslı Murat, Girne‘de geçtiğimiz gün meydana gelen ve 22 yaşındaki Cihan Yüksel‘in ölümüyle sonuçlanan trafik çarpışmasından sonra başlayan “Kaza değil cinayet” tartışmaları üzerine konuştu, Ceza Yasası‘na dikkat çekti

Murat: İkisi de yaya iken, sorumsuz ve kural tanımaz kişilerce öldürüldüler

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Murat, Ceza Yasası’nın yeniden ele alınması gerektiğini söyledi ve Yüksel’in ölümü sonrası 2014 yılında yine bir trafik çarpışması nedeniyle henüz 26 yaşındayken hayatını kaybeden Asya’nın (Asya Rıdvanoğlu) aklına geldiğini dile getirdi.

Murat, “İkisi de yaya iken, sorumsuz ve kural tanımaz kişilerce öldürüldüler. O dönemde de, ‘bu bir cinayettir’ saptamaları yapıldı. Hukuk tekniği açısında yürütülen yoğun tartışmalar neticesinde yine de Ceza Yasası’nın ‘dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme’ suçundan yargılama yapıldı” dedi.

“Ceza Yasası yeniden ele alınmalı, tadil edilmeli”

Bir hukukçu olarak, sadece cezalandırmanın veya ağır ceza vermenin, bu gibi fiillerin önlenmesi için yeterli olmadığını bildiğini kaydeden Murat, ama suçun unsurları bağlamında yasada bir tadilat yapılabileceğine işaret etti.

Murat, “Mesela sürüş esnasında alkol veya uyuşturucu tesirinde olmak, telefon veya benzeri alet kullanmak, trafik kurallarına bariz şekilde aykırı davranmak (makas atmak, hız sınırını aşmak, ehliyetsiz olmak vb.) gibi durumların dikkate alınarak Ceza Yasası’na yeni suç tiplerinin eklenmesi, aslında kaza diye nitelenemeyecek halleri belirginleştirecektir. Ayrıca daha yüksek cezalar öngörmek de mümkün olacaktır. Bu yaklaşım, toplumun zihninde de bir değişikliğe kapı aralayabilir. Çünkü bazı olaylar tedbirsizlik ve dikkatsizlik neticesinde yaşanıyor ama bazıları bu sınırı katbekat aşıyor. Aradaki farkı yasal anlamda da belirginleştirmek gerekiyor” dedi.











Başa dön tuşu