InstagramKıbrısManşetSağlık

KTTB: CRP testi Tüberküloz vakalarını ortaya çıkaran bir test değil! Kullanılamaz!

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Kıbrıs‘ın kuzeyinde son dönemlerde Tüberküloz vakalarında artışa dikkat çekerek, hastalığın tanımı için kullanılmaya başlayan CRP testinin Tüberküloz vakalarını ortaya çıkarmak için kullanılan bir test olmadığını belirtti

KTTB: Vakalar arasında Kıbrıslıtürk yok

Tabipler Birliği‘nin açıklamasında, Kıbrıs’ın kuzeyindeki veriler doğrultusunda, son dönemde tanı almış Tüberküloz vakalarında artış olduğu aktarılırken, 2021’de 29, 2022’de 33 ve 2023’de 61, 2024’de de 12 vaka tanı konulduğunu fakat bu vakaların arasında Kıbrıslıtürk bulunmamasının da dikkat çekici olduğu belirtildi.

“Çalışma, oturma ve öğrenci izinleri için PPD yerine CRP kullanılıyor”

2023’ün ikinci yarısında çalışma, oturma ve öğrenci izinleri için tüm dünya tarafından kullanılan PPD testi yerine daha fazla gelişmemiş ülkelerde kullanılan CRP’ye geçildiğinin altını çizen Tabipler Birliği, bu nedenle vaka sayılarında düşüş olmasının anlamlı ve fakat gerçekçi olmadığını vurguladı.

“Tüm gelişmiş ülke kılavuzları verem taraması için PPD’yi önermektedir. CRP, ile ilgili bilimsel yayınlar Afrika ülkelerine, PPD erişimi olmayan ülkelere aittir. CRP genel bir inflamasyon göstergesi olup TB için spesifik bir test değildir” ifadelerinin yer aldığı açıklamada Tüberküloz taramalarında PPD yerine sadece genel inflamasyonu gösteren CRP testinin tercih edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

“Uygulamadaki aksaklıklar toplum sağlığını tehdit ediyor”

Son dönemlerde kullanılmaya başlayan CRP yönteminde değerleri yüksek çıkan kişilere akciğer grafisi çekildiğini fakat bu uygulamada ciddi aksaklıklar bulunduğunu vurgulayan Tabipler Birliği, akciğer grafilerinin çekilmesinde 2-3 aylık gecikmeler yaşandığını vurguladı. Tanının konabilmesi için geçen bu sürede ise toplum sağlığının risk altında kaldığının altını çizen açıklamada bu anlamda PPD testinin tüberküloz taramalarında şart olduğu belirtildi.

“Verem taramalarında PPD’ye, bilimsel yola ivedi bir şekilde dönülmelidir”

PPD testlerinin tedarik edilmesi ve yeniden uygulanmaya başlanmasıyla ilgili yöneticilere çağrıda bulunan Tabipler Birliği, bu uygulamanın tüberküloz tarama hizmetlerini daha gerçekci, bilimsel ve kabul edilebilir bir noktaya getireceğini belirtti.

Tabipler Birliği, bu sorunun halk sağlığını daha ciddi şekillerde tehdit etmeye başlamadan önlenmesi gerektiğini vurgulayarak, öğrenci ve çalışma izinlerinde verem için PPD testine ivedi bir şekilde dönülmesi gerektiği çağrısında bulundu.











Başa dön tuşu