InstagramKıbrısManşet

Mahkemeye karar verilmek üzere ara verildi

Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etme“, “Kişisel Bilgileri İfşa Etme” ve “Dijital Bilgilere İzinsiz Erişme” suçlamalarından itham edilen Serdinç Maypa, Lefkoşa Kaza Mahkemesi‘ne getirildi

Polis: Kişisel özel belgeler yayınladı

Serdinç Maypa Yargıç’ın henüz Mahkeme salonuna gelmediği dakikalarda, basına “İnsan kaçakçılığına dair bir konuyu araştırıyordum” dedi ve polisle bir tartışma yaşadı.

Mahkemede olguları aktaran polis, Maypa’nın 15 Ağustos 2023 tarihinde Kalkınma Bankası‘nın verdiği özel bir krediyle ilgili Yönetim Kurulu kararını kendi sosyal medya hesabında yayınladığını, bu belgenin banka dışına çıkamayacak özel bir belge olduğunu belirtti.

Polis Maypa’nın, sigorta şirketlerinin resmi dairelerle ilgili yazışmalarını tasarrufuna geçirerek, 11 Ağustos 2022-21 Mart 2024 tarihleri arasında 12 farklı sosyal medya yayınında yayınladığını belirtti, ayrıca Kıb-tek‘e ait arıza raporunu elde ettiğini ve yine sosyal medya hesabından yayınladığını kaydetti.

Maypa’nın özel şahsa ait Mahkeme ithamnamesini yayınladığını ve 12 Mart 2024 tarihinde yine sosyal medyadan yaptığı yayınlarda; özel bir şirketin işçi getirmek için Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’ne (KTİMB) yaptığı başvuruyu yayınladığını ve bu belgelerin üzerinde de şahıslara ait özel bilgiler bulunduğunu aktaran polis, Maypa’ya ait Whatsapp yazışmaları ve ses kayıtlarında Maypa’nın işçi getiren bir şirketle ilgili de “Bunları temizleyeceğiz” dediğini ifade etti.

Polis ayrıca pandemi döneminde Covid-19 olan kişilerin listesinin yer aldığı bir defterin de Maypa2nın tasarrufunda bulunduğunu belirtti.

Kayıtlar konusunda ileri tahkikat yapılacağını, Maypa’nın görüştüğü kişinin de şikayeti varsa bunun da alınacağını belirten polis, Maypa hakkındaki şikayetlerin 28 Mart 2024 tarihinde; Kalkınma Bankası yetkilisi, KTİMB yetkilisi, Kıb-tek yetkilisi ve iki ayrı özel sigorta şirketi yetkilisi iki kişi tarafından yapıldığını kaydetti.

Maypa hakkında ilk şikayeti yapanın KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer‘in şikayetiyle tutuklandığını, bunun üzerine birçok kişinin arayıp şikayet ifadesi vermek istediğini aktardı.

Maypa bunun üzerine “Organize mi oldunuz?” diye çıkıştı.

Maypa savunmasında, belgeleri almanın suç olduğunu bildiğini ancak bunları ülkesi için yaptığını beyan etti, “Belgeleri kim verdi” sorusuna ise “Leylekler getirdi” cevabını verdi.

Polis, 226 belge, 3 telefon, 2 laptop, 1 bilgisayar kasası ve 1 kayıt cihazının emare alındığını belirterek, soruşturmanın devam ettiğini söyledi, tutukluluğun devamını talep etti.

Maypa’nın avukatı Ünver Bedevi ve polis arasında “Özel Hayatın Gizliliği Yasası“nın kapsamı ile ilgili tartışma yaşandı, Avukat, Maypa’nın yurttaş gazeteci olduğunu ve Basın Emekçileri Sendikası‘na (Basın-sen) üye olduğunu belirtti.

Maypa da savunmasında, belgeleri almanın suç olduğunu bildiğini ancak bunları ülkesi için yaptığını beyan etti, “Belgeleri kim verdi” sorusuna ise “Leylekler getirdi” cevabını verdi.

Mahkemede avukatının ve Savcının sorduğu soruları cevaplayan Maypa polisin, “Maypa ‘Ben yaptığımın suç olduğunu biliyorum, ülkem için yaptım’ dedi” söylemini reddetti, böyle bir ifade vermediğini belirtti.

Maypa, “Bir iki sene önce yaptığım yayınlar ani şekilde gündeme getiriliyor. Bu organize bir operasyondur. Yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet ve talan haberlerinde başarılı olduğum için bunun önü kesilmeye çalışılıyor. Cafer Gürcafer oğlunun ve kendisinin yaptığı insan kaçakçılığını yaptığı basın toplantısına söyledi. Ben bu ülkede umudu yeşerten bir insanım. Ceza alırsam göğsümde onur madalyası olarak taşıyacağım. Tahkikat memuru da bir yıldız daha almak için uğraşıyor. İfade alırken başka bugün Mahkemede başka şeyler söylüyor. Ben bunları yapsaydım para içinde yüzerdim. Ben bu belgeleri çalmadım, insanlar ulaştırdılar” savunması yaptı.

Maypa bu sırada polisle bireysel tartışmaya girdi, Yargıç bunun suç olduğunu söyleyerek Maypa’yı uyardı.

Maypa Savcının, “Bir basın çalışanı olduğunuzu söylüyorsunuz, o halde neden bu belgeleri ‘Bilgi Edinme Yasası’ kapsamında talep edip almadınız? Ya da belge size ulaştığında doğrulatmak amacıyla bunu yapmadınız?” sorusuna, “İstediğimiz zaman vermiyorlar, polis yaptığım şikayetleri de ciddiye almıyor” dedi.

Mahkeme Maypa’ya 3 gün tutukluluk emri verdi.

Özgür Haber Merkezi











Başa dön tuşu