InstagramKıbrısSiyasetSürmanşetYaşam

Kazandırılan plajlar: Evet | Sermayenin işgal ettikleri: Ne olacak?

Beleşe Deniz Plajlar Halkındır Hareketi, Çatalköy–Esentepe Belediyesi sınırlarında bulunan ve “ücret talep eden”, hukuk tanımaz biçimde “damsız girilmez”, “yiyecek-içecekle girilmez” gibi dayatmalarla halkı canından bezdiren işletmelere dur deme yetkisinin belediyede bulunduğunu vurguladı

“Hatırlatmayı görev biliriz”

Yazılı açıklama yapan sivil örgütlenme, Çatalköy–Esentepe Belediye Başkanı CTP’li Ceyhun Kırok’un sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; “Çatalköy sınırları içerisinde yeni bir plajın halkın kullanımına açılması için çalışma yaptıklarını” duyurduğunu hatırlattı.

Örgüt açıklamasında, “Beleşe Deniz Plajlar Halkındır Hareketi olarak yapılan bu çalışmayı olumlu bulduğumuzu belirtmek isteriz. Ancak tam da bu noktada Çatalköy-Esentepe Belediyesi sınırları içerisinde yaşanan kıyıya erişim problemlerini de hatırlatmayı görev biliriz” dedi.

“Dur deme yetkisi belediyelerdedir”

Açıklama şöyle devam etti;

Bilindiği üzere bölgede halkın kıyılara erişimini gasp eden başta Acapulco, Elexus ve Cratos Oteller, hala yasa tanımaz uygulamalarına devam etmektedirler.

Artan sıcaklar ve yaklaşan yaz ayları öncesinde bir kez daha vurgulamakta fayda var; Kamuya yani halka ait olan plajlara erişim için yasadışı bir şekilde “ücret talep eden”, hukuk tanımaz biçimde “damsız girilmez”, “yiyecek-içecekle girilmez” gibi dayatmalarla halkı canından bezdiren bu işletmelere dur deme yetkisi, “Plajların Kullanım ve Denetimi Yasası” uyarınca belediyelere aittir.

Söz konusu bölgede de bu yetki Çatalköy-Esentepe Belediyesi’ne aittir. O nedenle, her ne kadar, bir yandan halkın kullanımına açmak üzere plaj düzenlemesi yapmak olumlu olsa da diğer yandan, halkın olan ancak otel sahipleri tarafından işgal edilen kıyılara erişim ile ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmemesi kabul edilebilir değildir.

Sadece halihazırda belediyelerin işlettiği ya da halka kazandıracağı plajlar değil, otel sermayesinin işgali altında bulunan plajlar da halka aittir.

Bilinen bu yasal gerçekliğe rağmen özelde Çatalköy-Esentepe Belediyesi, genelde ise kıyısı olan neredeyse tüm belediyeler, denetim yükümlülüğünü yok sayıp; otel sermayesinin işgal ettiği plajlarla ilgili herhangi bir tasarrufta bulunmuyor; böylece sermaye tarafından işgal edilen plajların dokunulamaz kılındığı fiili durum yaratılıyor; tüm bunların neticesinde de halkın sadece belediyelere ait veya onların düzenlediği plajları kullanabilme hakkı olduğu “yanlış” algısını da güçleniyor.

Bu nedenle, Beleşe Deniz Plajlar Halkındır hareketi olarak, geçen yıl Mayıs ayında Çatalköy – Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok ile yaptığımız yüz yüze görüşmede kendisine yönlendirdiğimiz; “Belediye plajlara erişim hakkını ve plajlarda sunulan hizmet ücretlerini denetlesin” talebini yinelemeyi bir görev biliyor, yeni bir plajın halkın kullanımına açılmasını selamlıyoruz.

İyimser bir şekilde umarız ki, Çatalköy – Esentepe Belediyesi Başkanı CTP’li Ceyhun Kırok; geçen yılki görüşmemizde durduğu “Beleşe deniz hakkını kullananlar otelin tesis ve hizmetlerinden faydalanırsa ne olacak? “Biçimindeki noktadan, “halkın kıyıya erişimi engellenirse Belediye olarak yasalarca tanınmış görevimi yerine getiririm” şeklindeki bir noktaya ilerlemiş olsun.











Başa dön tuşu