InstagramKıbrısManşetSağlıkSiyaset

Gürkut: Nüfus arttı, sağlık hizmetleri aynı oranda artmadı, arz-talep dengesi bozuldu

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-iş) Başkanı Dr. Özlem Gürkut, “28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü” nedeniyle yayımladığı mesajında, artan nüfus yapısına, bozulan demografik yapıya dikkat çekti, sağlıkta şiddet vakalarının buna bağlı arttığını vurguladı

Gürkut: Arz-talep dengesi bozuldu

Sendika adına yazılı açıklama yapan Gürkut, artan nüfus ve giderek yaygınlaşan yoksulluğun, ülkede kamusal sağlık hizmetlerine olan talebin katlanarak artmasına neden olduğunu, buna karşın sağlık hizmeti sunumunun aynı oranda artırılamadığını ve arz-talep dengesinin giderek bozulduğunu belirtti.

Gürkut, “Günümüzde ameliyat, tıbbi görüntüleme, poliklinik muayenesi ve tıbbi tetkikler için bekleme listeleri giderek uzamaktadır. Diğer yandan bazı uzmanlık alanlarında kamu hastanelerinde hekim bulunmamakta ve hastalar özele sevk edilmektedir. Yatak eksikliği, personel eksikliği, cihaz eksikliği nedeni ile sevkler giderek artmakta ve sağlığa ayrılan kısıtlı bütçenin önemli bir kısmı bu sevklere gitmekteyken, ilaç eksikliği de hastalarımızın tedavilerindeki başarıyı etkilemektedir” dedi.

“Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet daha sık görülmeye başlandı”

Gürkut açıklamasına şöyle devam etti;

“Toplumumuzun demografik yapısı gün be gün değişmekte, kontrolsüz ve plansız nüfus politikaları, izlenen eğitim ve sosyal politikalardaki sorunlar nedeni ile toplumda şiddet olayları artmaktadır.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet de maalesef daha sık görülmeye başlanmıştır.

Gerek bu alandaki yasal mevzuattaki eksiklik, gerekse hastanelerdeki güvenlik ve sosyal hizmetlerdeki eksiklik sağlık alanındaki şiddeti körüklemektedir.

“Çağdaş, adil ve ulaşılabilir sağlık hizmetlerine ulaşmak için mücadelemiz sürecektir”

Ancak sağlık hizmetlerine ulaşımın önündeki her türlü eksiklik ve engelde kişilerin, karşılarında bulabildikleri ilk muhatap olan sağlık çalışanına tepki göstermeleri anlaşılabilir bir durumdur.

Toplumda yaratılan şiddet kültürü ile mücadele, sağlıkta şiddet yasasının derhal çıkartılması, kamu hastanelerinde sağlık hizmetine ulaşımın önündeki eksiklik ve engellerin aşılması, güvenlik hizmetlerinin en başta hastalar ve sağlık çalışanları için yeterli hale getirilmesi hayati önem arz etmektedir.

Hasta ve hekimin aynı takımın oyuncuları olduğu, şiddetsiz, kendi toplumumuzun ihtiyaçlarına tam olarak cevap verebilen, çağdaş, adil ve ulaşılabilir sağlık hizmetlerine ulaşmak için mücadelemiz sürecektir”











Başa dön tuşu