InstagramKıbrısManşetSiyaset

Karma evlilik mağdurlarının “KC’deki Yurttaşlık Hakkı” konusunda panel yapıldı

Kıbrıslıtürklerin ve özellikle karma evlilik çocuklarının Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki yurttaşlık hakkı, düzenlenen bir panelle ayrıntılı olarak tartışıldı

Kızılyürek: Meseleyi bir insan hakkı ihlali olarak görüyoruz

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) binasında 27 Nisan Cumartesi günü düzenlenen bir panelle ayrıntılı olarak tartışıldı. Avrupa Parlamenteri Niyazi Kızılyürek ile Kimliksizler Derneği’nin organizasyonunda gerçekleşen “İnsan Hakları Bağlamında Kıbrıslı Türklerin Yurttaşlık Hakkı” başlıklı paneli, Niyazi Kızılyürek yönetti ve aynı zamanda çevirmenlik yaptı.

Prof. Dr. Niyazi Kızılyürek, karma evliliklerden doğan Kıbrıslı Türklere yurttaşlık verilmeyerek hem Kıbrıs Anayasası hem de Avrupa Birliği temel ilkelerinin çiğnendiğini belirtti ve meseleyi bir insan hakkı ihlali olarak gördüklerini de sözlerine ekledi.

Panelde konuşmacı olarak, Avukat Achilleas Demetriades Prof.Dr. Avukat Nikos Trimikliniotis ve AB Hukukçusu Avukat Dr. Latif Aran’ın yanı sıra Kimliksizler Derneği temsilcisi olarak Asist.Prof. Can Azer yer aldı.

Demetriades: Hukuki yollar denenerek ısrarlı olunmalı

Achilleas Demetriades, Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşlığının, Kıbrıslı bir ebeveynden dünyaya gelen her çocuğun Anayasal hakkı olduğunu söyledi ve karma evlilik mağdurlarının tüm hukuki yolları deneyerek ısrarlı olmasını vurguladı.

Dava süreçlerinin yıllarca sürdüğüne de dikkat çeken Demetriades, iç hukuk yollarının tüketilmesi halinde İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’ne gidilebileceğini belirtti.

Trimikliniotis: Temel bir insan hakkı çiğneniyor

Prof. Dr. Nikos Trimikliniotis, temel bir insan hakkının çiğnendiğini söyleyerek, anne veya babası Kıbrıslı olan herkes için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, yurttaşlık hakkının kabulü ve hayata geçirilmesi ile yükümlü olduğunu vurguladı.

Azer: Sorun çözülene kadar güneyden seyahat açılımı talep ettik

Kimliksizler Derneği temsilcisi olarak söz alan Asist. Prof. Can Azer, tüm hukuki yolların zorlanması gerektiğini ancak sorunun sadece hukukla çözülemeyeceğini belirterek güneyde yaptıkları kitlesel eylemlerin ve resmi görüşmelerin önemine değindi.

Bu eylemler ve Avrupa Parlamentosu nezdindeki girişimler sonrasında Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarının sorunla ilgilenmek zorunda kaldığını vurgulayan Azer, Kıbrıs Başkanlık Sarayı’na iki defa davet edilerek taleplerini dile getirdiklerini anlattı. Kimliksizlerin mücadelesinin ve Kıbrıslı gençlerin kendi ülkelerinin vatandaşı olabilmesinin barışa ve çözüme de hizmet edeceğini anlatan Azer, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu gibi çocukları Kıbrıs sorununun rehini olarak tuttuğunu söyedi.

Avrupa Parlamentosu Dilekçe Komitesi’ne sundukları dilekçenin kabul edildiğini ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin savunmasının istendiğini ifade eden Azer, Avrupa Birliği’nin, üye bir devlette sistematik olarak gerçekleşen bu insan hakları ihlalinden sorumlu olduğunu açıkladı.

AB ülkelerinin elçilikleriyle toplantılar yaptıklarını dile getiren Azer, konuştukları tüm Büyük Elçilerin kendilerine hak verdiğini sözlerine ekledi. Bakanlar Kurulu’nun koyduğu kriterlerin Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasına ve yasalarına aykırı olduğunu anlatan Azer, hiçbir kritere ihtiyaç olmadığını, Anayasa ve yasanın herkese eşit uygulanmasını istediklerini, zaten hukuk devleti olmanın bunu gerektirdiğini ifade etti.

Sorun çözülene kadar güneyden seyahat açılımı talep ettiklerini de ekleyen Azer, Derneğin bilgi paylaşımı, eylem ve etkinliklerinin devam edeceğini belirterek, tüm mağdurları Kimliksizler Derneği sosyal medya hesaplarını takip etmeye çağırdı.

Avrupa Birliği Hukukçusu Dr. Latif Aran ise yurttaşlık mağduriyetinin “Avrupa Adalet Divanı”na taşınabileceğini anlattı.

Katılımcıların soru ve yorumları ile panel sona erdi.











Başa dön tuşu