InstagramKıbrısManşetÖzgür Doğa Özgür ÇevreSiyaset

İlseven: Kötü niyet içeren böyle bir kiralamaya karşı yasal yola başvuracağız”

Kıbrıs Erezyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (KEMA ) Başkanı İlkay İlseven, Bafra turizm bölgesinde ilgili yasa cetvelinde bulunmayan 80 dönümlük orman arazisinin kanunsuz ve usulsüz bir şekilde 37 yıllığına kiralandığını açıkladı

İlseven: Bu girişim orman arazisini birilerine peşkeş çekmekten başka bir şey değildir

KEMA Başkanı İlseven, Bafra turizm bölgesinde 80 dönümlük orman arazisinin “rehabilite edilip, ağaçlandırma yapılması” amacı ile 37 yıllığına kiralandığını açıkladı.

Bahsi geçen arazinin 19/2003 sayılı yasa ekindeki cetvelde yer almadığına dikkat çeken İlseven, bu arazinin bu şekilde kiralanmasının kötü niyetle yapılmış, kanunsuz ve usulsüz olduğunun açık ve net olduğunu belirtti.

Bu girişimin araziyi birilerine peşkeş çekmek anlamına geldiğini belirten İlseven, ülkemizde son zamanlarda usulsüz ve kanundan yoksun olan birçok benzer olayda benzer kılıflar hazırlandığına dikkat çekti.

KEMA Vakfı Başkanı İlseven’in konuyla ilgili açıklaması şöyle: 

“Kötü niyet içeren böyle bir kiralamaya karşı yasal yola başvuracağız” 

“Ülkemizde artık birilerine peşkeş çekmek istenildiğinde bununla ilgili bir kılıf hazırlanır. Ya rekreasyon amaçlı, ya da ağaçlandırma amaçlı ve buna benzer taktikler devreye sokulur ve kılıflar hazırlanır. Bu kiralama ile yapılan tam da budur. Kendilerini uyanık zannedip böyle bir şeye tevessül edenleri ne ülke insanımız ne de tarih affetmeyecektir.

Bu davranış ve tutumları ile hem insanlığa hem de ormana yapılmış bir ihanet olarak kayıtlara geçecektir. Bakanlar Kurulunun bu kiralama kararını şiddetle kınıyor, kötü niyet içeren böyle bir kiralama olayına karşı yasal yola başvuracağımızı ilan ederiz.

“Bakanlar Kurulu gülünç duruma düşmüştür”

Bakanlar Kurulu bu davranışları ile adeta gülünç duruma düşmüştür. Orman Dairesinin en başta gelen görevlerinden biri de ağaçlandırma yapmaktır. Orman Dairesi bu alanı ağaçlandırmaktan aciz midir diye sormak lazım.

Ağaçlandırma yapma talebinde bulunan şirkete kira yapmadan “Buyurun, gelin bu sahaya istediğiniz kadar fidan dikebilirsiniz” şeklinde bir cevap verilmeliydi. O zaman takdir edilir ve alkışlanırdınız. Ağaçlandırma yapan sivil toplum örgütleri, kurum kuruluşların hangisine kiralama yaptınız veya hangisi kira talebinde bulundu? Kira talebinde bulunmaz çünkü bunlarda kötü niyet yoktur, gönüllü olarak ormana katkı yapıyorlar.

Diğerinde ise suistimal vardır, kötü niyet vardır. Ağaçlandırdıktan sonra “sahayı hayvanlardan koruyamıyorum” diyerek telleme yapmak isteyecek ve sonuçta daha önce yasal olarak kiraladığı komşu başka bir araziye bağlayarak sahiplenecektir. Bu şekilde kötü niyet de gerçekleşmiş olacaktır.

Konuyu Çevre Platformunun diğer paydaşları ile birlikte değerlendirdik. Yargı yolu ile ilgili tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra yargıya başvurulacaktır.”











Başa dön tuşu