InstagramKıbrısManşetSiyaset

Özuslu: “Daha özgür, daha etik, daha bağımsız bir medya mümkündür”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Sami Özuslu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Sınır Tanımayan Gazeteciler (RFS) örgütü tarafından yayımlanan ‘Basın Özgürlüğü Endeksi‘nde, Kuzey Kıbrıs’ın bu yıl 14 sıra birden gerilediğini açıkladı

76’ıncı sıradan 90’a geriledik

Paylaşımında, her yıl geleneksel olarak açıklanan Basın Özgürlüğü Endeksi‘nde bilgiler aktaran Özuslu, ‘atanmışlar’ tarafından yönetilen Kuzey Kıbrıs’ın basın özgürlüğü konusunda gerilemeye devam ettiğini söyledi.

Özuslu, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü tarafından yapılan araştırmada 2023 yılında 180 ülke içerisinde 76’ncı sırada yer alan Kuzey Kıbrıs’ın, 2024 yılında 90’ıncı sıraya gerilediğine dikkat çekti.

Kıbrıs Cumhuriyeti de geriledi

Her yıl 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde açıklanan endekse göre, Kıbrıs Cumhuriyeti de geçen yıla göre 10 sıra geriledi. Bir yıl önce 55’inci sırada yer alan Kıbrıs Cumhuriyeti, bu yıl ise 65’inci sırada yer aldı.

Özuslu, adanın hem kuzeyi, hem de güneyinin Basın Özgürlüğü Endeksinde ‘sorunlu’ olarak nitelenen turuncu renkte gösterildiğine dikkat çekti. Aynı endekste Türkiye, bu yıl 7 basamak yükselse de basın özgürlüğünün ciddi tehdit altında olduğu ülkeler arasında yer almaya devam etti.

Özuslu: “Daha özgür, daha etik, daha bağımsız bir medya mümkündür”

Basın Özgürlüğü Endeksinde Kuzey Kıbrıs’ın 14 sıra birden gerilemesinin temel nedenleri sıralayan CTP milletvekili Özuslu, bu nedenler arasında “çeşitli çıkar gruplarının medyayı ele geçirmesi, özgür basının mali sorunlarla boğulması, kamu yayıncısı BRT’nin ‘saray ve hükümet borazanlığı’ yapması, gazetecilere açılan ceza ve tazminat davaları, biatçı yaklaşımın getirdiği otosansür” olarak niteledi.

Basınımız da, toplumumuz da böylesi bir tabloyu hak etmediğini söyleyen Özuslu, paylaşımında “Daha özgür, daha etik, daha güçlü, daha bağımsız basın mümkündür” ifadelerini kullandı.

Özuslu sosyal medya paylaşımını, “Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde her şeye rağmen kalemini satmayan, kimseye boyun eğmeyen basın emekçilerine selam olsun!.. Tüm hak ve özgürlükler gibi ‘hayatın özgürlüğü’ olan ‘basın özgürlüğü’ için mücadeleye devam!” şeklinde tamamladı.











Başa dön tuşu