EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

“TC ile KKTC Arasında Narenciye Alanında Mutabakat Zaptı” imzalandı






Atanmış Başbakan Ünal Üstel, bu yıl Lefke ve Güzelyurtlu narenciye üreticisini iflas ettiren, ürününü dalda bırakan Türkiye makamları ile “narenciye ile ilgili” mutabakat imzaladıklarını duyurdu

“TC ile KKTC Arasında Narenciye Alanında Mutabakat Zaptı”

Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre Üstel, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz‘la Ankara‘da bir araya geldi…

Üstel, Yılmaz’la Ankara’da imzaladığı “TC ile KKTC Arasında Narenciye Alanında Mutabakat Zaptı” hakkında konuştu, ilgili anlaşmanın 40 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu inşasına başlanmasını da içerdiğini söyledi.

“KKTC Narenciye Sektöründe İleri Meyve İşleme ve Donmuş- Soğuk Depolama Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi”ni hayata geçireceklerini söyleyen Üstel, “Narenciye ve tarımda gelecekte yaşanması muhtemel sorunlara ciddi tedbirler üretmiş olacağız. Narenciye gerçek altın değerine kavuşacak” iddiasında bulundu.

Ünal Üstel-Cevdet Yılmaz

Hastalık iddiaları ne oldu?

Ancak Üstel, “Yeşillenme hastalığı ve buna neden olan böcek var” denilerek bu yıl Türkiye tarafından alınmayan ve transit geçişle başka ülkelere geçişine de izin verilmeyen ürünün, hastalık iddiaları hakkında konuşmadı.

Türkiye ile ‘KKTC’ arasındaki ilişkilerin, karşılıklı sevgiye, saygıya, kardeşliğe, güvene dayandığını iddia eden Üstel, Ankara’nın ataması olan hükümetlerinin, kurulduğu günden bugüne Türkiye hükümeti ile ilişkilerini geliştirmeye ve en üst seviyede yürütmeye devam ettiklerini söyledi.

Üstel, “İşte bugün burada, bir kez daha bu ilişkilerin derinliğinin yeni bir simgesi olacak önemli bir projeye daha imza atmak için bulunuyoruz” dedi.

Üstel: Narenciye gerçek altın değerine kavuşacak

Üstel, imzalanan mutabakat zaptı ile iki ülke arasında her alandaki müstesna ilişkiler ve iş birliği ışığında, “KKTC Narenciye Sektöründe İleri Meyve İşleme ve Donmuş- Soğuk Depolama Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi”ni hayata geçireceklerini söyleyerek, böylece narenciye ve tarımda gelecekte yaşanması muhtemel sorunlara ciddi tedbirler üretmiş olacaklarını savundu.

“Sıkma kapasitemizi günlük 350 tondan 1000 tona çıkarıyoruz”

Cevdet Yılmaz’ın Güzelyurt’u ziyareti sırasında “müjdesini” birlikte verdikleri 40 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu yapımını bu antlaşma ile başlattıklarını kaydeden Üstel, şöyle konuştu:

“İmzalanan antlaşmaya göre, Güzelyurt’a ilk etapta 15 bin tonluk ve dört yıl içerisinde toplam 40 bin ton kapasiteye ulaşacak soğuk hava deposu projesi hayata geçirilecek.

Tamamı yeşil enerji ile çalışacak çevre dostu bu yatırımla narenciyecilerimiz artık kendilerini çok daha güvende hissedecek.

Bunun yanında, buna benzer sorunları bir kez daha yaşamamak adına Cypruvex’in sıkım kapasitesini de artırıyoruz.

Projenin tamamlanması ile birlikte narenciye sıkma kapasitemizi günlük 350 tondan 1000 tona çıkarıyoruz.

Narenciyenin yanı sıra, çilek, muz, üzüm, tropikal meyveler gibi diğer tarımsal ürünlerin de depolanmasına imkan verecek bu proje ile ürünlerin kalıntı analizleri de en hızlı şekilde yapılabilmesi sağlanacak.

Aynı zamanda ürün kalitesinin ve güvenilirliğinin artırılması için projede bir de laboratuvar bulunacak.

Yani Güzelyurt’un altın meyvesi narenciye artık uluslararası standartlara ulaşarak, çok yakın bir gelecekte ihracatta rekorlara imza atacak.

Altın portakal bu projenin hayat bulması ile gerçek altın değerine yeniden kavuşacak”











Başa dön tuşu