InstagramKıbrısManşet

YDÜ’LÜ BİR AKADEMİSYENİN ANLATTIKLARI: “Soruşturma kapatılıyor, sahte notla sahte diplomalı mezuniyet veriliyor!”

Sahte diploma soruşturmaları sadece Kıbrıs Toplum Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KTSBU) özelinde ilerleyedursun, sahte diploma verdiği ileri sürülen üniversitelerden ihbarlar gelmeye devam ediyor

Öğrencinin notlarında tutarsızlık fark ediliyor…

Onlardan biri de Yakın Doğu Üniversitesi’yle (YDÜ) ilgili. YDÜ eski akademisyenlerinden kıdemli bir hocanın Özgür Gazete’ye anlattığı bir tecrübesi, şimdilik “dokunulmayan” birçok üniversitede de benzer usulsüzlüklerin olduğuna işaret ediyor.

İlgili akademisyen, uzun yıllar YDÜ’de hocalık yapmış deneyimli bir isim. “Sonu gelmeyen bir disiplin soruşturması” olarak adlandırdığı durumda ise; “hatırı sayılır” bir öğrenciye nasıl ders geçirtilip diploma verildiğini ortaya koyuyor.

Bundan yaklaşık 4 sene önce yaşanan olay dönem sonuna denk geliyor.

Üniversitede bölüm başkanı olan bir hocanın, kendi öğrencilerinden birinin teknik bir sıkıntı nedeniyle sisteme giremediği notunu istemesiyle başlıyor durum.

İlgili akademisyen, o derse giren öğrenci sayısının da az olması nedeniyle tüm öğrencilerin notlarını bölüm başkanına gönderiyor.

Bölüm başkanı, bu listede mezuniyet durumunda olan bir öğrenciyle ilgili bir tutarsızlık fark edip ilgili akademisyeni arıyor.

Aslında dersten FF alarak kalmış olan öğrencinin notunun sistemde CC olarak göründüğü anlaşılıyor.

FF notu sistemde CC olarak değiştirilmiş!

Notu giren akademisyen, bu hatayı nasıl yaptığını düşünürken, tüm kayıtlarını ve notların yazdığı dosyaları, sınav kağıtlarını ve ödevleri inceliyor hatta öğrencinin bu notla ilgili kendisine attığı mailleri de buluyor.

Ayrıca ilgili akademisyen, sisteme yüklediği harf notlarının bir kopyasını da bilgisayarına indirdiği için yaptığı kontroller sonunda FF notu verdiğinden belgeleriyle emin oluyor.

Peki ama hocanın bizzat FF notu verdiği, sisteme bu şekilde girdiği bir kayıt nasıl oluyor da CC olarak değiştiriliyor?

Diploma onay için Elçiliğe gönderilmiş bile!

İlgili hoca biraz araştırdıktan sonra not değişiminin ardından diplomanın TC Elçiliği’ne onay için yolladığını da öğreniyor.

Bölüm başkanına durumu anlatıp, 3 akademisyen olarak uzunca bir disiplin soruşturması raporu yazan hoca, bunu Disiplin Kurulu Başkanına iletiyor.

Raporu yazarken de sistemin veritabanında bu not değiştirme ile ilgili ne olduğunun çok kısa bir kaydı (“log”unu) da talep ediliyor. Yani sisteme girip notu değiştireni öğrenmek istiyorlar.

“Hocam biliyoruz ama bir şey yapamıyoruz”

Kısa süre sonra, ilgili notun bölüm başkanına ait bir hesap üzerinden yapıldığının anlaşıldığını anlatan ilgili akademisyen, işlemin kim tarafından yapıldığını öğrenmeye çalıştıklarını söylüyor.

Ancak ilgili disiplin raporu bir türlü “yukarıya” ulaştırılmayınca, hocalar birleşip Dekan’a gidiyor.
Dekan ilgili hocalara; Yukarıya (Rektör Yardımcısı) durumu sorduğunu, “Hocam biliyoruz ama bir şey yapamıyoruz” dendiğini söylüyor.

Sürümcemede bırakılan (Hocalar soruşturma başlatınca Elçilik onay süreci duruyor) olay sonrası öğrenci bir müddet mezun olamıyor ancak bölüm başkanı öğrencinin yeterince “ceza” çektiğini söyleyerek bir “bitirme sınavı” yapılmasını öneriyor.

İlgili akademisyen bunu kabul ediyor ancak öğrenci hocasının yanına uğramıyor.

Soruşturma kapatılıyor, sahte notla sahte diplomalı mezuniyet veriliyor!

Bu arada ilgili öğrenci disiplin kurulu tarafından sözde bir sorguya çekiliyor ancak öğrenciye sadece “Bu değişikliğini sen mi yaptırdın?” sorusu sorularak, “Hayır” cevabı alındıktan sonra da soruşturma kapatılıyor.

Halbuki verdiği not değiştirilen hocanın disiplin soruşturması için önerileri şunlar oluyor;

1. Öğrenci fakülteye çağrılacak, toplantıya en az iki hoca katılacak

2. Öğrenciye; “Elimizdeki tüm bulgular senin notunun değiştirildiğini bildiğini bize açıkça kanıtlıyor. Dolayısı ile bu sahteciliğin bir sorumlusu da sensin. Eğer bize notunu kim veya kimlerin değiştirdiğini ortaya çıkarmamızı sağlayacak bir bilgi sunarsan, senin ceanda indirim yapılacak. Ama mutlaka bir ceza alacaksın, çünkü suçun hiç şüphe götürmeyecek derecede sarihtir” denilmesi.

Ancak bunların hiçbir yapılmıyor ve aslında sahte not girilen öğrenci sahtekarlıkla verilmiş diplomasını alıp mezun olup ülkesine geri dönüyor.

“Üstü kazındıkça alttan çıkacak çok rezalet var…”

İlgili hoca; YDÜ’de bu tip şeylerin sadece kendisine denk gelmiş ve bi kere yaşanmış olmadığını savunuyor ve ekliyor;

“Orada çok ciddi şeyler var… Üstü kazındıkça alttan çıkacak çok rezalet var… Eğer benim haberim olmadan birileri yukarısının bilgisine rağmen(!) benim notumu sistem üstünden değiştirebiliyorsa; bu şekilde değişiklikler kaç başka öğrenci için yapılmıştır?”











Başa dön tuşu