EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Sırada Koop-süt mü var? Kurumun arazileri mi isteniyor?






Kıbrıslıtürklere ait yerli ve kritik öneme sahip kurumlar bir bir Ankara’nın idarecilerine teslim edilirken, sırada Koop-süt’ün olduğu kulislerde dillendirilen iddialardan biri haline geldi. Özellikle geçtiğimiz haftalarda 4 Bakan eşliğinde 13 kooperatifle yapılan toplantı, bu iddiaları daha güçlendirdi

1958’de 21 çobanla başladı…

Özellikle geçtiğimiz haftalarda 4 Bakan eşliğinde 13 kooperatifle yapılan toplantı, bu iddiaları daha güçlendirdi.

1958 senesinde Lefkoşa’nın Eğlence bölgesinde bir araya gelen 21 çobanın kurduğu Sütçülük Şirketi isimli kooperatifle hikayesi başlayan Koop-süt, Kıbrıslıtürklerin yerli ve en önemli kurumlarından biri.

Kooperatif Merkez Bankası bünyesinde olan kurum özerk yapısını o döneme kadar korudu çünkü Kooperatif Merkez Bankası’nın üyelerini de üye kooperatifler belirliyordu.

Ancak bu durum 1983’de değişti ve bankanın üyelerini hükümet atamaya başladı.

13 kooperatif bir araya geldi, kuruma sahip çıktı

Kurumun 2013 yılında iflasa sürüklenmesiyle birlikte, 13 kooperatif kurumu kurtarmak adına bir araya gelerek sermaye artırımı yaptı, 40’ar bin sterlin verdi ve Kooperatif Merkez Bankası’nın hisselerinin bir kısmını aldı.
Ancak kooperatiflerin şartı; Koop-süt’ün yönetiminin kendilerinde olmasıydı. Bu şart kabul edildi ve kurum tekrar ayağa kaldırıldı.

2019 yılına kadar kâr eden, kredilerini ödeyen kurumdaki özerk yönetim dönemin Kooperatif Şirketler Mukayyidi Kemal Deniz Dana eliyle lağvedildi, kuruma kayyum atandı ve siyasi atamalar sürdürüldü.

Bu olaydan sonra zarar etmeye başlayan kurumun şu an yine iflasın eşiğine geldiği belirtiliyor.

Turizm Bakanlığı’nda toplantı!

Gazetemize konuşan kurumdan bazı kaynaklar; geçtiğimiz günlerde kurumun bağlı olduğu Turizm Bakanlığı’nda adeta bir Bakanlar Kurulu toplantısının yapıldığını belirtiyor.

Hissedar olan 13 kooperatifin yöneticilerinin çağırıldığı toplantıya, Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Tarım ve Doğal Kaynalar Bakanı Hüseyin Çavuş Kelle ve Maliye Bakanı Özdemir Berova katılıyor.

“Koop-süt battı, haklarınızı Kooperatif Merkez Bankası’na devredin”

Toplantıda Bakan Berova’nın kooperatif yetkililerine “Koop-süt battı, iki hafta içinde süt alam duruma gelecek” dediği belirtilirken, kooperatiflerden de özetle kuruma tekrar sermaye koyup yönetimin de Kooperatif Merkez Bankası’na devredilmesi isteniyor.

Bu da kurumun zaten bozulan özerk yapısının tamamen yok edilerek, siyasilere teslim edilmesi anlamına geliyor.
Ancak işin bu kadar kolay olmadığı bilen hükümet kanadı kooperatiflerle kavga etmek istemiyor çünkü 13 hissedarın onayıyla Genel Kurul’a gidilerek tüzük değişikliği yapılması gerekiyor.

Üyeleri Ankara atıyor!

Ancak durum bu kadarla da sınırlı değil.

Kooperatif Merkez Bankası KKTC Merkez Bankası’nın denetiminde. Merkez Bankası’nın yönetimindeki bazı üyeleri ise Ankara atıyor.

Bu durumda Kıbrıslıtürklerin öz kurumlarından birisi daha Ankara’nın yönetimine geçmiş olacak.

Ayrıca dillendirilen bir başka konu da kurumun hali hazırda sahibi olduğu ve üzerinde tesislerinin bulunduğu araziler.

İddia o ki; bu araziler, kurum başka bir yere taşınarak alınmak isteniyor!

Ya kapatılır ya da özelleştirilir

Belirtilenlere göre; hissedar olan 13 kooperatifin yönetimindekilerin bazıları UBP ile yakınlığıyla biliniyor ve bu duruma sıcak bakıyor.

Buna karşı çıkan kooperatif yöneticilerine göre; böyle bir şey olursa kurum ya kapatılacak ya da özelleştirilecek.
Koop-süt’te şu an 126 kişi çalışıyor. Binlerce üreticiden süt alımı yapan kurumun günlük süt işleme kapasitesi 70 ton. Kurum 2019’a kadar ciddi ihracat yaptığı halde bugün neredeyse sıfır ihracat yapar durumda.

Üretim kapasitesi ve üretim çeşitliliği çok aşağılara düşmüş durumda ancak Koop-süt yine de şu an piyasanın yüzde 70’ine sahip.









Başa dön tuşu