InstagramKıbrısManşetSiyaset

Türkiye, Rusya’ya enerji bağımlılığını azaltmak için ExxonMobil ile anlaştı

Atanmış Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu‘nun 2017 yılında Kıbrıs açıklarındaki faaliyetleri nedeniyle ‘Gemileri vururuz’ şeklinde tehdit ettiği ExxonMobil ile Türkiye yaklaşık 1.1 milyar dolar tutarında anlaşmaya imza attı

Türkiye, Rusya’ya enerji bağımlılığını azaltmak için ExxonMobil ile anlaştı

Türkiye Boru Hatları Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) ile ExxonMobil arasında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticaretinde yapılan işbirliği anlaşması kapsamında Türkiye’nin 10 yıl süreyle her yıl yaklaşık 2,5 milyon tona kadar LNG tedarik etmesi planlanıyor.

Türkiye ile ExxonMobil arasında yapılan bu anlaşma sonrasında akıllara atanmış Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu‘nun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin gaz arama çalışmaları sırasında Exxonmobil gemileri ile yaptığı açıklamaları getirdi.

Hatırlanacağı gibi Ertuğruloğlu, 2017 yılında yaptığı açıklamada Kıbrıslı Rumların ExxonMobil ile yaptığı anlaşma sonrasında Kıbrıs açıklarında yaptığı gaz arama çalışmaları esnasında, Exxonmobil şirketinin arama gemileri hakkında “gerekirse vururuz” açıklaması yapmıştı.

Ertuğruloğlu‘nun o dönemde yaptığı bu açıklama birçok farklı tartışmaya neden olmuştu. Ertuğruloğlu’nun açıklamasından yaklaşık 7 yıl sonra Türkiye’nin Exxenmobil ile yaptığı dev anlaşma sonrasında ise Ertuğruloğlu’nun sarf ettiği sözler bir kez daha havada kalmış oldu.

Enerji kaynaklarını artırmak için görüşmeler devam ediyor

Diğer yandan Türkiye’nin yakın zamanda yapılan yasal bir değişiklikle Doğal Gaz Piyasası Kanunu’na “sıvılaştırma” tanımını eklemesinin LNG ihracatını artırabileceği tahmin ediliyor.

Enerji Politikaları Uzmanı Mühdan Sağlam ithal edilen LNG fazlasının “bir kısmının Avrupa’ya ve Asya Pasifik’e satılabileceğini” düşündüğünü söyledi.











Başa dön tuşu