GüncelInstagramKıbrısManşetYaşam

İHP: Kırılgan grupların tutukluluk koşullarını yakından takip etmeyi sürdüreceğiz

İnsan Hakları Platformu (İHP), 2023’te merkezi cezaevinde gerçekleşen toplu tecavüz davasında yürütülen çalışmaların katkısıyla iki kişiye 18, diğer iki kişiye ise 21 yıl hapis cezası verildiği belirterek, insan hakları ihlallerinin önlenmesi için bu gibi kararların önemini vurguladı

Toplu tecavüz davasında sona gelindi

Merkezi cezaevinde 2023 yılında gerçekleşen toplu tecavüz davasını en başından beri yakından takip ettiklerini belirten İHP, açılan soruşturma kapsamında iki kişinin 2023 yılında 18’er yıl hapis cezası aldığını, aynı davada yargılanan ve suçlarını kabul etmeyerek adaletin tecelli etmesine mani olan diğer iki kişinin de geçtiğimiz hafta 21’er yıl hapis cezası aldığını belirtti.

Olayda mağdur olan kişiye adli destek sağladıklarını belirten İHP, herkesin insan haklarına eşit erişim hakkı olduğunu ve insan hakları ihlallerinin önlenmesi için bu gibi kararların önemine vurgu yaptı.

İHP: Kararı olumlu karşılıyoruz

İHP, mahkeme heyeti tarafından verilen karardan duydukları memnuniyeti dile getirerek, bu gibi suçların tekrar edilmemesi için tarafların ivedilikle adım atması beklentisinde olduklarını belirtti.

İHP’nin açıklamasının tam metni ise şöyle: 

“Avrupa Birliği tarafından Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Yardım Programı kapsamında finanse edilen ve İnsan Hakları Platformu tarafından uygulanan İnsan Hakları Platformu Projesi’nin yürüttüğü başarılı çalışmaların katkısıyla Şubat 2023’te merkezi cezaevinde gerçekleşen toplu tecavüz davasının sonuna gelindi.

Yaşanan olayın ardından soruşturma başlatılmasıyla suçunu kabul eden iki kişiye Kasım 2023’te 18 yıl hapis cezası verilirken, suçlarını kabul etmeyerek adaletin erken tecellisine mani olan 2 kişiye ise geçtiğimiz hafta 21 yıl hapis cezası verildi. İnsan Hakları Platformu’nun yakından takip ettiği ve mağdura adli destek sağladığı bu olayda, herkesin insan haklarına eşit erişim hakkı olduğunu ve insan hakları ihlallerinin önlenmesi için bu gibi kararların önemini vurgulamak isteriz.

Kıdemli Yargıç Füsun Cemaller’in başkanlığında, Kıdemli Yargıç Vedia Berkut Barkın ve Yargıç Tutku Candaş’tan oluşan Lefkoşa ağır ceza mahkemesi heyetinin verdiği kararı Başkan Cemaller geçtiğimiz gün okudu. Başkan Cemaller, duruşma esnasında iki doktor, bir psikolog, Ankara Kriminal Şubesinde görevli uzmanın tanık olarak dinlendiğini ve aynı koğuşta bulunan iki tutuklunun da ifadelerinin alındığını, bu tanıkların mahkemeye aktardığı olgulara bakıldığında, tecavüze uğradığını söyleyen kişinin iddialarını destekler nitelikte olduğunu açıkladı.

“Kırılgan grupların tutukluluk koşullarını yakından takip edeceğiz”

Ayrıca Başkan Cemaller, sanıkların bir tecavüz suçu ne kadar ağır olabilirse o kadar ağır şekilde, mağdura baskı ve eziyet edip, cinsel dokunulmazlığını ihlal ederek, en üst seviyede ve vahim bir şekilde işlediklerine değindi. Başkan, üstelik sanıkların ıslah olmaları gereken bir yer olan cezaevinde böyle bir suç işlediklerini açıkladı.

İnsan Hakları Platformu olarak verilen bu kararı olumlu karşıladığımızı belirtir cezaevinde bu ve bunun gibi suçların tekrardan işlenmemesi adına ilgili tarafların ivedilikle adım atması beklentisinde olduğumuzun altını çizeriz. Cezaevinde yaşanan cinsel şiddetin önüne geçmek için yapılacak her türlü çalışmaya katkı koymaya hazır olduğumuzu ve özellikle kırılgan grupların tutukluluk koşullarını yakından takip edeceğimizi belirtmek isteriz”











Başa dön tuşu