EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Tuğcu: İki buçuk kat daha pahalı olan iki mobil santrali daha ülkeye getirmeye çalışıyorlar






Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-sen) Başkanı Ahmet Tuğcu, kurumun fuel-oil ile çalışan dizel santrallerine göre iki buçuk kat daha pahalı olan iki mobil santralin daha UBP-DP-YDP hükümeti tarafından ülkeye getirilmeye çalışıldığını açıkladı

Tuğcu: İki buçuk kat daha pahalı olan iki mobil santrali daha ülkeye getirmeye çalışıyorlar

Yazılı açıklama yapan Tuğcu, Türkiye Elektrik Üretim Anonim Şirketi‘nin (EÜAŞ) envanterinde bulunan ve 2022 yılında KIB-TEK’e 5 yıllık süre için kiralanan mobil santrallere ek olarak iki adet mobil santralin daha UBP-DP-YDP Hükümeti ile KIB-TEK Yönetim Kurulu tarafından ülkeye getirilmek istendiğinin ifade edildiğini söyledi.

Tuğcu, “Mazotla çalışan ve dünyada deprem başta olmak üzere doğal afet ve savaş gibi zorunlu durumlarda devreye alınan bu tip santrallerin elektrik üretim maliyeti, KIB-TEK’in diğer fuel-oil ile çalışan dizel santrallerine göre iki buçuk kat daha pahalı” dedi.

“Yöneticileri KIB-TEK’i ölüme terk etti”

Hükümetin ve siyasi ilişkileri nedeniyle atanan KIB-TEK Yöneticileri’nin, halkın ve ülkenin stratejik ortak bir değeri olan KIB-TEK’i öldürmek için yemin etmiş gibi davrandığını vurgulayan Tuğcu şöyle konuştu:

“Son 18 ayda aldıkları 3 kararın halka maliyeti 62 milyon dolar. 10 milyon dolar ek yük getiren mobil dizel santralleri devreye aldılar. AKSA’ya özel yasa ile 15 yıllık alım garantisi vererek faturalara taksit taksit 31 milyon dolarlık ek maliyet yüklediler. Sorgusuz, sualsiz, ihalesiz akaryakıt alarak mahkeme kürsüsünden halkı 20 milyon dolar zarara uğrattıklarını itiraf ettiler”

EL-SEN Başkanı, “Söz verdikleri yatırımları yapmak yerine, doğal afet ve savaş koşullarında kullanılan mobil üniteleri çalıştırmaya başladıkları 2022 yılı Temmuz ayından 2023 sonuna kadar 10 milyon dolar ek bir maliyet oluşturdular. Artan maliyeti, vatandaşın faturasına yüklediler” dedi.

Elektrik faturalarının artmasının bir diğer nedeni olan AKSA ile imzalanmış sözleşmeyi hatırlatan EL-SEN Başkanı, “KKTC Meclisi’nden AKSA’ya özel yasa geçirip AKSA ile 15 yıllık yeni bir sözleşme imzaladılar. KIB-TEK’e yatırım yapmayıp yerine bunu yaparak, yıllık elektrik üretim maliyetinin sadece bu kararla 31 Milyon Dolar artmasına yol açtılar” dedi.

“Şu anda KIB-TEK’in 3 dizel santrali çalışmıyor”

İhalesiz, adrese teslim yakıt alabilmek için gözler önünde çevrilen dümenler ile topluma yaşatılan elektrik kesintilerinin hafızalarda olduğunu, bu sürecin de kuruma maliyetinin 20 milyon doların üzerinde olduğunu bizzat KIB-TEK yetkililerinin mahkeme salonunda dile getirdiğini ifade eden EL-SEN Başkanı Tuğcu, “Şu anda toplam üretim kapasitesi 52,5 MW olan KIB-TEK’e ait 3 adet dizel santral ünitesi çeşitli arızalar nedeniyle devre dışı bulunuyor. Bir tanesi tam 4 yıldır tamir bekliyor. KIB-TEK Yönetim Kurulu, yedek parça temini ve tamirleri için gerekli kararları üretmiyor. Aynı yönetim kurulu, şimdi ödemekte zorluk çektiğimiz faturaların daha da artmasına yol açacak yeni bir adım atmaya hazırlanıyor” dedi.











Başa dön tuşu