GüncelInstagramKıbrısManşetSağlık

Dr. Beste Öymen: Yerli üretimi bitirmek yerine, yerli üretimi desteklemekle sürdürebilirlik sağlanabilir






Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Beste Öymen, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği‘nin eylemleriyle gündeme oturan ‘ithal et’ konusunda açıklamada bulunarak, et fiyatlarındaki artışın temel nedeninin uygulanan yanlış hayvancılık politikaları olduğunu belirtti

Dr. Öymen: Her ithalat ardından gelecek başka ithalatın yolunu açmakta ve üreticiyi yıkıma sürüklemektedir

Son dönemlerde yaşanan gelişmelerle birlikte et fiyatlarının oldukça yükseldiğine dikkat çeken Öymen, bu koşullar kapsamında kişi başı et tüketiminin son derece düştüğünü ifade etti.

Et ürününün oldukça hassas bir gıda maddesi olduğunu hatırlatan Öymen, elde edilen hayvanın menşei, sağlık durumları gibi kriterlerin yanında, hayvanın kesimi, etin işlenmesi, soğuk zincir kırılmadan taşınmasının gıda güvenliği anlamında oldukça önemli olduğunu vurguladı.

İthal etin tüm bu gıda güvenliği kriterlerine uygun olarak geldiğini varsayarsak, ülkemizdeki et fiyatlarında yaşanan sorunları çözecek midir?

İthal etin gıda güvenliği açısından gerekli tüm gıda güvenliği kriterlerine uyularak adaya getirilmesi durumunda “ülkede et fiyatlarında yaşanan sorunları çözecek midir?” sorusunu yönelten Öymen, daha önceki deneyimlerin her ithalatın, başka bir ithalatın yolunu açtığı ve bu durumun üreticiyi yıkıma sürüklediğini gösterdiğini belirtti.

Et fiyatlarındaki artışın temel nedeninin uygulanan hayvancılık politikalarının yanlış olmasına bağlayan Öymen, bu sorunun ancak girdi fiyatlarında, hayvan ıslahı da dahil olmak üzere hayvancılıkta kısa, orta ve uzun vadeli politikaların yeniden belirlenip, istikrarlı şekilde uygulanmasıyla düzeltilebileceğini vurguladı.

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Öymen’in tüketicinin ucuz ve güvenli et tüketebilmesi için gereken şart ve koşulları şöyle sıraladı:

“Tüketicinin ucuz ve güvenli et tüketebilmesi için,
– Çiftliklerde oluşan girdiler ile ilgili çalışmalar yapılıp; bu konuda destek verilmeli
ve maliyetler azaltılmalıdır,
– Kaçak et girişlerine karşı gereken önlemler alınmalıdır,
– Hayvancılığa verilen teşvikler çiftlik bazında et, süt ve kombine şeklinde
gruplandırılarak düşünülmelidir,
– Ülke şartlarına adapte olabilen hayvan ırkları ithal edilip çiftliklerin gelişmesi
sağlanabilir. Bu doğrultuda hayvancıya gerekli destek verilmelidir,
– Kaliteli alternatif kaba yem üretilerek hayvancının yem giderleri düşürülmelidir,
– Kasaplarda hayvan ırkı ve fiyat denetimine azami önem gösterilerek fiyat istikrarı
sağlanmalıdır”

Yerli üretimi bitirmek yerine, yerli üretimi desteklemekle sürdürebilirlik sağlanabilir

Dr. Öymen, bir ülkenin varoluşunun temelini tarımsal üretim yapmak; bu üretimi arttırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu belirterek, bunun için piyasaya ucuz et sürüp yerli üretimi kökten bitirmek yerine, yerli üretimi destekleyerek et arzının milli imkanlarla sürdürülebileceğini aktardı.









Başa dön tuşu