InstagramKıbrısSağlıkSürmanşetYaşam

Bio-Der: “Daha yeşil bir dünya için hep birlikte çalışalım. Bir gezegenimiz daha yok

Biyologlar Derneği (Bio-Der), 22 Mayıs‘ın “Dünya’da Biyoçeşitlilik Günü” nedeniyle yayımladığı mesajında, insanlığın ve icraatlarının yaşam çeşitliliğini tehdit ettiği ve bu günü mücadele günü olarak kutladıkları vurgulandı

Bio-Der: İnsanlık olarak, dünyanın çevresini hızla değiştiriyoruz ancak bu değişikliklerin sonuçlarını tam olarak anlamıyoruz

Açıklamada, dünyadaki insan nüfusunun çoğu şehirlerde yoğunlaşmış ve doğa ile doğrudan temasını kaybettiği belirten Bio-Der, insanlığın geleceğinin, canlılar ve çevre arasındaki ilişkileri ne kadar iyi anladığımıza bağlı olduğunu kaydetti.

Bio-Der, insan popülasyonunun dünyanın çevresini hızla değiştirdiğini ancak bu değişikliklerin sonuçlarını tam olarak anlamadığını belirti.

İnsan faaliyetlerinin, biyosferde dolaşan nitrojen miktarını artırdığını belirten dernek, dünya genelinde arazi örtüsünün bu yüzden değiştiğini ve atmosferik karbondioksit konsantrasyonunu arttığını örnekledi.

Dernek bu gibi değişimlerin, dünyadaki yaşam çeşitliliğini tehdit ettiğini ve yaşam destek sistemlerini tehlikeye attığını aktardı.

“22 Mayıs kutlama günü değil, mücadele günüdür”

Dernek, 22 Mayıs’ın artık kutlama günü olarak değil doğal yaşamın çeşitliliğinin önemini vurgulanması ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına dikkat çekilmesi adına, mücadele gününe dönüştüğünü belirtti.

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan çalışmalarla; insan faaliyeti olarak ormansızlaşma, çevre kirliliği ve iklim krizi gibi faktörlerin, biyoçeşitlilik kaybının en önemli nedenleri olduğunu belirten dernek, insanların doğal kaynakları tüketme ve yok etme hızının, doğanın yenilenme hızından çok daha yüksek olduğunu kaydetti.

Biyolojik çeşitliliğin kaybolmasının, canlıların hayatta kalma şansını azalttığını vurgulayan Bio-Der, tarım, ilaç sanayi ve turizm gibi insan faaliyetlerinin de bu durumdan etkilendiğini aktardı. Dernek, biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımın, sağlıklı bir yaşam ve sürdürülebilir ekonomiler için de önemli olduğunu kaydetti.

“Daha yeşil bir dünya için hep birlikte çalışalım”

Biyologlar Derneği açıklamasına şöyle devam etti:

“Biyologlar Derneği olarak, bu önemli günü kutlamak değil; kurulduğumuz günden beri en büyük amaçlarımızdan biri olan toplumu bilinçlendirmek ve sürdürülebilir yaşamın elzem bir parçası olan biyoçeşitliliği korumak adına yaptığımız mücadelenin her gün daha da yükseldiğini hatırlatmak istiyoruz.

Doğal çevreyi ve biyoçeşitliliği korumanın her bireyin sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. Daha yeşil bir dünya için hep birlikte çalışalım. Bir gezegenimiz daha yok!”











Başa dön tuşu