InstagramKıbrısManşetYaşam

Kaya: Peki MMT İnşaat’a yasayı çiğnediği için yasal işlem başlatılacak mı?

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği‘nden Öykü Kaya, Gaziveren’de tarihi eser kalıntıları bulunan inşaatın çalışmalarının durdurulduğunu hatırlatarak, ilgili firmaya ceza kesilip kesilmeyeceğini sordu, bölgedeki tüm projelerin izinlerinin durdurulması gerektiğini vurguladı

Kaya: Eski Eserler ve Müzeler Dairesi alanda incelemede bulundu

Yazılı mesaj yayımlayan Kaya, uzun zamandır gündemlerinde olan ve basına yansıyan Gaziveren köyünde MMT İnşaat’a ait yapılan çalışmalar sırasında tarihi eser kalıntıları bulunduğunu belirtti.

Kaya, “Basına yansıyan bilgiye göre bulunan kalıntıların yetkililere bildirilmemesinin ardından durumu farkeden vatandaşlar tarafından konu Güzelyurt Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne bildirildi. İhbar üzerine bölgeye giden Güzelyurt Eski Eserler ve Müzeler Dairesi alanda incelemede bulundu” dedi.

“Tarihi eser olduğu tespiti yapıldı, inşaat çalışması durduruldu”

İnşaat alanında bulunan kalıntıların tarihi eser olduğu tespiti yapılarak inceleme başlatıldığını ve Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü tarafından inşaat çalışmaları durdurulduğunu belirten Kaya, Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği olarak aldıkları bilgiye göre; inşaat dosyasının ilgili ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından proje belediyeye iletildiğini ve gerekli görüşler alındıktan sonra (Çevre Dairesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü, Elektrik kurumu vb.) inşaa süreci başladığınıı kaydetti.

Kaya, “Buna ilaveten, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü’nün tarihi eser haritasında Gaziveren köyü bulunmadığından dolayı sadece yüzeysel olarak bakılıp onay verilmiş olduğu bilgisine de ulaştık” dedi.

“İnşaat izinlerinin durdurulması gerekiyor”

Kaya şöyle devam etti;

“Fakat bugün bulunan kalıntılardan anlıyoruz ki o bölgede yapılan diğer inşaatlarda da tarihi eser kalıntılarının olması oldukça mümkündür. Eski Eserler Daire Müdürlüğü derhal diğer verilen inşaat izinlerinin durdurması ve bölgede incelemeler yapması gerekmektedir.

60/1994 Kaza Yasası’na göre bulunan tarihi eser kalıntılarının bildirilmesi gerekmektedir. Yine ayni yasanın 13. Madde’sine göre inşaat Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü tarafından durdurulmuştur.

Peki MMT İnşaat’a yasayı çiğnediği için yasal işlem başlatılacak mı? Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü bölgenin sit alanı olma olasılığını düşünüp diğer parsellerdeki inşaat izinlerini durdurup incelemede bulunacak mı? İlgili paydaşlar ne gibi önlemler alacak?”











Başa dön tuşu