EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Üstel: Hayvancımızın eylemine saygı duyuyoruz




Atanmış Başbakan Ünal Üstel, Bakanlar Kurulu ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Merkez Yürütme Kurulu‘yla (MYK) yaptıkları 3 saatlik toplantının ardından, donmuş ithal et konusunda geri adım atılmayacağını açıkladı

Üstel: Hayvancımızın eylemine saygı duyuyoruz

UBP Parti Merkezi’nde açıklama yapan Üstel, ekonomi yaşanan sorunları ve bunları birer birer masaya yatırdıklarını söyleyerek, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği‘nin Pazartesi gününden bu yana devam eden  eylemlerine de saygı duyduklarını söyledi.

Üstel, “Hükümete geldiğimiz ilk günden beri halkımızın rahat etmesi, üreten kesimlerin üretimini artırması, çalışan kesimlerin daha çok çalışması için çalıştık. Dar gelirli vatandaşlarımız ete ulaşmada zorluk çekiyor. Biz bunu gerek Kasaplar Birliği ile gerekse üretici kesimle konuştuk” dedi.

“Protokol imzaladık ancak bunu deldiler”

Et satış fiyatının 550 TL olması konusunda (narh) paydaşlarla protokol imzaladıklarını ancak paydaşların protokolü deldiğini söyleyen Üstel, kendilerinin amacının et alımı konusunda güneye giden trafiğin kuzeyde kalmasını sağlamak olduğunu savundu.

Üstel, “Bu çalışmalar neticesinde kasaplarla yaptığımız toplantılarda ve gerek hayvancımız gerek tarımcımızla yaptığımız çalışmalarda istediğimiz noktaya gelmemize rağmen bazı kesimler bu noktadan daha iyi noktaya gidilmemesi için sıkıntılar yarattı” dedi.

“Kuzu başına 800 TL teşvik verdik”

“İnsanımızı ucuz etle buluşturacağımıza dair karar verdik” diyen Üstel, bu yüzden gerek küçükbaş gerekse büyükbaş hayvanlar için teşvik ve destekler verdiklerini hatta bunun enflasyon oranının bir buçuk katı şeklinde yaptıklarını söyledi.

Üstel, “2024 yılında üreticiye bugüne kadar görülmemiş destek ve teşvikler verdik. Vermeye de devam edeceğiz
Bütün bunları yaparken de ülkedeki insanlarımızın da et konusundaki sıkıntılarını gidermek için radikal tedbirler aldık. Hayvancılarla ve kasaplarla konuştuk. Yılda 12 ay üretilen kuzu için kuzu başına 800 TL teşvik verdik ama ‘Satış fiyatı da 550 TL’yi geçmeyecek’ dedik” dedi.

“Kesilen kuzu sayısını artırdık, teşviki  bin 100 TL’ye çıkardık”

Ülkede kesilen kuzu miktarının istatistikini yaptıklarını, insanların güneye geçerek et almasından dolayı aylık kuzu kesiminin 9 binden 4 bin 500’lere düştüğünü tespit ettiklerini belirten Üstel, bu sırada güneyden kuzeye “et bohçacılarının” da türediğini ve güneyden ne olduğu belirsiz olan etlerin kuzeye getirildiğini söyledi.

Üstel, “Biz yine elimizi taşın altına koyduk ve verdiğimiz kuzu başına 800 TL’lik teşviki bin 100 TL’ye çıkardık. Bundan sonra da kuzu kesim sayısı aylık 11 bin 700 TL’ye çıktı” dedi.

“Kuzu bollaşana kadar ithal eti getireceğiz”

Üstel şöyle devam etti;

“Önümüz bayram, Temmuz’dan sonra kuzunun bollaşacağı bilgisi geldi. Bunu da göz önüne alarak kasaplarla ve hayvancılarla görüştük, buzlu etin ülkemize gelmesine karar verdik.

Ama bunu getirirken, kuzu başına verdiğimiz 800 teşviki de bin 100 TL’ye çıkardık, isteyen insanımız kasaba gidebilsin.

Biz bu uygulamayı kuzu bollaşana kadar yapacağız çünkü gailemiz halkımızdır.

Biz bu doğrultuda bugün Bakanlar Kurulu ve MYK’mızı toplandık.

Donmuş ithal eti Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) üzerinden getirip kasaplara ve marketlere dağıtacağız, satış fiyatı da 400 TL’yi geçmeyecek”

Hayvancılar Birliği ve eyleme destek veren onlarca sendika ise kararın geri alınmaması durumunda genel greve gidileceğini açıklamıştı.

Özgür Haber Merkezi









Başa dön tuşu