EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Özersay: Meclis tatile girmeden bu yasa değişikliği ivedilikle yapılmalıdır




Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, sterlin olan bedelli askerlik ücretinin; asgari ücretin belirli bir katı olarak TL‘ye çevrildikten sonra, sterlinin TL karşılığı 4 kat artarken, asgari ücretin 9 kat arttığını söyledi ve acilen yasa değişikliğinin yapılması gerektiğini belirtti

Özersay: Sterlinin TL karşılığı 4 kat, asgari ücrt ise 9 kat arttı

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Özersay, 2021 yılında bedelli askerlik konusunda dövizdeki artışlar nedeniyle gençler mağdur olmasın diye yasa değişikliğine gidildiğini hatırlattı, oy birliği ile geçen Askerlik (Değişiklik) Yasası’yla bedelli askerlik yapacak olanların ödeyecekleri rakamın döviz üzerinden değil asgari ücretin belirli bir katı olacak şekilde değiştirildiğini belirtti.

Özersay yaptıkları çalışmayı da paylaştı

Özersay, “O tarihte bu makul bir değişiklikti ve gençlerin lehineydi. Aradan geçen sürede şartlarda öngörülemeyen köklü değişiklikler ortaya çıktı. Neden? Çünkü o tarihten bugüne bir İngiliz Sterlininin TL karşılığı yaklaşık olarak dört kat artmış olmasına rağmen o tarihteki asgari ücret TL olarak yaklaşık dokuz kat bir artış yaşadı” dedi.

“250 bin TL ödeyeceklerdi, şimdi 500 bin TL ödemeleri gerekiyor”

Özersay şöyle devam etti;

“Sonuçta eski yasa yürürlükte kalmış olsaydı, yani sterlin üzerinden bedelli askerlik ödemesi yapılacak olsaydı 6 bin sterlin ödemek zorunda olanlar bugün TL olarak yaklaşık 250 bin TL ödemek zorunda olacaklardı.

Oysa şimdi bu rakam (asgari ücret artışları nedeniyle) 500 bin TL seviyesine çıktı! Yani eski yasada belirli bir kategoriye giren bedelli askerlik için ödenmesi gereken rakam 6 bin sterlin iken şu anda yürürlükte olan yasaya göre ödenmesi gereken rakam 12 bin sterlin !

Yani bu yük iki katına çıktı! Yasa aradan geçen zamanla kolaylaştıran değil zorlaştıran bir durum ortaya çıkardı.

“Bu yasa değişikliği ivedilikle yapılmalıdır”

Şartlar değiştiği için bedelli askerlik hakkı elde eden gençlere acilen yardımcı olunması ve yasada değişikliğe gidilmesi gerekir.

Yapıldığı tarihte (2021) gençlere yardımcı olmuşsa da şu anda yasadaki değişiklik tam ters etki yapmaya başlamıştır. Şimdi Meclis tatile girecek! Bunun ekim ayına bırakılmaması gerekir.

Bu yasa değişikliği ivedilikle yapılmalıdır. Ekteki tablo geçen haftaki döviz rakamlarına göre yaptığımız çalışmadır”











Başa dön tuşu