Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, Karşıyaka Merkez İlkokulu’nda okul saatleri dışı saatlerde tavanın çöktüğünü ve bir faciadan dönüldüğünü söyleyerek, yaşananların can güvenliği açısından kabul edilemez olduğunu vurguladı
Maviş: Okul binalarının durumunun, bu temel hakların ihlal edildiğinin açık göstergesidir
Sendika adına yazılı açıklama yapan Maviş, eğitimde nitelik ve okulda güvenliğin her öğrencinin, öğretmenin ve okul çalışanının hakkı olduğunu söyleyerek, ne var ki ülkedeki eğitim binalarının durumunun, bu temel hakların ihlal edildiğinin açık bir göstergesi olduğunu kaydetti.
Maviş, “Deprem Denetim Komitesi tarafından çalışmaları yaptırılan mevcut kamu okullarının onarım, tadilat ve güçlendirme projeleri arasında vize ve keşif bedelleri tamamlanmış toplamda 124 okul bulunmaktadır. Komiteden geçen 58 okulumuzun 12’si kullanım dışı ve güçlendirme gerektirmeyen olarak belirlenmiş olup geriye kalan 112 okulun ise 46’sının ihalesi tamamlanmıştır. 66 okulda ise proje aşamasında çalışılmaktadır” dedi.
“Bugün bir facianın eşiğinden dönülmüştür”
Maviş şöyle devam etti;
“8 Şubat tarihinde yaptığımız açıklamada, okullarla ilgili ortaya çıkan sonuçlar ve projelerin paylaşılmasında çok geç kalındığını ifade etmiştik. Bugün ise bir facianın eşiğinden dönülmüştür.
Karşıyaka Merkez İlkokulu’nda okul saatleri dışı saatlerde tavan çökmüştür. İlgili okulun sadece gözlemden geçmiş olup, ‘güçlendirme gerektirmeyen okul’ olarak belirlenmiş olması ise bizler için kabul edilemezdir.
“Can güvenliği söz konusu olduğu zaman hiçbir riske yer yoktur”
Okul binalarının güvenliği, yüzeysel çözümlerle veya geçici önlemlerle sağlanamaz. Sendikamız için öğrenci ve öğretmenlerimizin can güvenliği söz konusu olduğu zaman hiçbir riske yer yoktur.
KTÖS olarak, eğitim bakanlığını ve hükümeti, okul binalarının güvenliğini sağlamak için acil ve etkili adımlar atmaya çağırıyoruz. Temel taleplerimizi yineliyoruz:
1. Sadece gözlemden geçen ve/veya güçlendirme gerektirmeyen olarak belirlenmiş okulların yeniden incelenmesi.
2. Yıkım kararı alınan okullar için yeni eğitim yılı öncesi acil durum planı.
3. Güçlendirme kararı alınan okullarda uygulanacak işlemlerin, uluslararası standartlara uygun olarak ve uzman denetiminde gerçekleştirilmesi.
4. Süreçlerin tüm aşamalarının kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılması.
“KTÖS mücadelesini sürdürecektir”
Eğitimde güvenlik, tartışmaya açık bir konu olamaz. Eğitim Bakanlığı ve hükümetin, öğrenci ve öğretmenlerimizin güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alması gerekmektedir.
Sendikamız KTÖS, bu konuda gerekli adımlar atılana kadar mücadelesini sürdürecektir”