EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Yarkıner: Madem elektriksiz kalacaktık, neden AKSA ile sözleşme imzaladık?




Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Ayer Yarkıner, AKSA ile imzalanan Kalecik III Sözlemesi‘nde imzası olanlardan; sözleşmenin kamu yararı içermediğine kanaat getirenlerin imzalarını geri çekmesini, tersini düşünenlerin de bunun nasıl olduğunu açıklamasını istedi

Yarkıner: Madem elektriksiz kalacaktık, neden AKSA ile Kalecik III Sözlemesi’ni imzaladık?

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yarkıner, son günlerde yaşanan elektrik kesintilerine dikkat çekerek, “Madem elektriksiz kalacaktık, neden AKSA ile Kalecik III Sözlemesi’ni imzaladık?” diye sordu.

Yarkıner, “Olmayan ve olmayacak elektrik için (sorun kapasite degil kapasiteden istifade edememektir) neden zamanından evvel Kalecik II Sözleşmesi’ni usulsüz feshettiniz? Neden yeni anlaşmayı yaparken Kamu İhale Yasası’na uymadınız_ Neden anlaşmayı Kıb-tek’le ilgili personeli yerine Kıb-tek Yönetim Kurulu imzaladı ve imzalanmasına müteakip ard arda iki ay 1.5’er milyon dolar fatura bedeli neden arttı?” diye sordu.

“Bu sağlıksız beyin/akıl kime aittir?”

Sorularına devam eden Yarkıner, “Müteakip aylar içinde kira bedeli neden arttı? Her ay üretim için kullanılmayan yakıt için neden 4 milyon dolar ödeniyor? AKSA neden korunup kollanırken Kıb-tek iflasa dogru sürükleniyor? Bu sağlıksız beyin/akıl kime aittir?” diye sorarak, “AKSA’nın vahşi geliri için hem paramızı kaybediyoruz hem de ülke insanı aptal yerine konuyor” dedi.

Yarkıner şöyle devam etti;

“Meclis’de bu gidişe dur diyecek 26 tane milletvekilliği yok mu? Yani bu Meclis’in yüzde 50’si bu kadar m memleket/devlet adamlığı ciddiyetinden yoksundur?

“Sizden iyi iş beklenemez”

Bize 50 milletvekili değil onurlu, ahlaklı devlet adamlılıgı sorumluluğunda 26 milletvekili gerekir.

Kıb-tek Yönetim Kurulu, ciddi bir vizyon zaafiyeti içindesiniz. Sizden iyi iş beklenemez. Gecen gün de trafo merkezi inşaatınızı paylaştınız.

Bir ülkenin enerji ihtiyacının karşılanması gorevini üstlenen bir kurul bu kadar sorumsuz olamaz.

Bu eksiklik varken neden kullanamayacağınız kapasite icin bu halka fazladan kira ve yakıt bedeli ödetiyorsunuz?

“Onarım maliyetini, ilgili sigortadan neden talep etmediniz?”

AKSA’nın bugün Kalecik lll Sözleşmesi’nden dolayı devlete 30 milyon dolar borcu var farkında mısınız? O parayı bugun alsanız Kıb-tek 54 MW’lik santral kurulumunu yapabilirdi. Neden almadınız/almıyorsunuz?

Neden teminat mektubunu almadınız?

Neden 7 numaralı ve 8 numarali santrallerin bakımını taşerona yaptırıyorsun? Neden 8 numaralı makinanın hasara uğramasına rağmen taşerona para ödediniz?

Kıb-tek mühendislerini devreden çıkaracak anlaşmaları neden yaptınız?

8 numaralı hasarın onarım maliyetini, ilgili sigortadan tam olarak ve zamanında neden talep etmediniz ve santrali hizmete hazır hale getirmediniz?

Kıb-tek fuel-oil ihtiyacını neden tedarik etmiyorsunuz?

“Neden bir kişiye ayda 110 bin dolar para ödüyorsunuz?

2 adet 25 MW’lık GT santralini devreye alabilecek onlarca mühendisin ve teknisyen Kıb-tek kadrolarında varken neden bunun için bir kişiye ayda 110 bin dolar para ödüyorsunuz?

Bu para Kalecik lll Sözleşmesi’nin ihtiyaç olmadan imzalanmasına katkı koyan birilerine mi veriliyor? Böyle bir iş yoksa da yok deyiniz.

Dört yıldan beridir Makina Mühendisleri Odası üretim teknolojilerinin idaresi, bakım ve işletme esasları ile ilgili size de sizden öncekilere de yazılı bilgi verdi, neden uygulamamakta ısrar ediyorsunuz?

Ne tedarik faaliyetlerini ne bakım onarım faaliyetlerini şeffaf ve kamusal yarar hedefli yapmıyorsunuz ve bu hatanızda ısrar ediyorsunuz.

“İmzalarınızı geri çekin ve görevi de iade edin”

Bugün Bakan olanlar da birgün bu makamı kaybedecekler, işte o zaman yargı önünde kendilerini korumak için onlar da sizi sorumlu tutacaklar.

Buradan bir kez daha çağrı yapıyoruz;

Kalecik III Sözleşmesi’nde de imzası olanlar ile Kalecik III Sözleşmesi’yle atanan Enerji Komitesi; eğer Kalecik III Sözleşmesi’nin Kıb-tek için adil ve yasal bir sözleşme olmadığına, kamu yararına olmadığına inanıyorsanız imzalarınızı geri çekin ve görevi de iade edin.

Eger Kalecik III Sözleşmesi’nin kamu yararına olduguna dair ve yasal oldugunu iddia ediyorsanız bunu kamuoyuna açıklayıp sorumlulugunuza sahip çıkın. Bizde daha kesin muhatap bulabilelim”











Başa dön tuşu