GüncelInstagramKıbrısManşetSağlık

KTTB: Halka elektrik sağlayamayan yöneticiler artık istifa etmelidir

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB), Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan elektrik kesintilerinin, sadece günlük hayatı aksatmakla kalmamakta, aynı zamanda halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirterek, kesintilerin önlenmesi için gereken adımların atılmaması ve altyapı yetersizlikleri, özellikle sağlık alanında büyük sorunlara yol açma riski taşıdığna dikkat çekti

Evde Bakım Gören Hastalar

KTTB yayımladığı açıklamada, evde bakım gören hastalar, elektrik kesintilerinden en çok etkilenen gruplardan biri olduğunu ve özellikle solunum cihazlarına bağımlı olanlar, nebüler tedavi alanlar kesintiler sırasında büyük risk altında olduğunu hatırlattı.

KTTB, yaşanmaya devam eden elektrik kesintilerinin hastaların yaşam kalitesini düşürmekle ve hayati tehlike oluşturduğun altını çizdi.

İlaçların Saklanması ve Gıda Güvenliği

Birçok ilacın belirli sıcaklık koşullarında saklandığını anımsatan KTTB, elektrik kesintilerinin, ilaçların saklandığı buzdolaplarının çalışmamasına ve ilaçların bozulmasına neden olduğunu ve bu durumun da, tedavi gören hastalar için ciddi bir sağlık riski oluşturduğunu belirtti.

Elektrik kesintilerine bağlı buzdolabı ve derin dondurucuların çalışmamasının, gıdaların bozulmasına neden olduğunu belirten KTTB, bozulmuş gıdaların tüketilmesi, gıda zehirlenmelerine ve diğer sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Psikolojik Etkiler

Adanın kuzeyinde yaklaşık yarım asırdır çözülemeyen elektrik kesintilerinin, insanların günlük yaşamlarını alt üst ederek bu sıcaklarda stres, anksiyete ve diğer psikolojik sorunlara yol açabileceğini belirten KTTB, sürekli belirsizlik, güvensizlik içinde yaşamanın ve geri kalmışlığı her an hissetmenin, mental sağlığı olumsuz etkilediğini belirtti. Bu doğrultuda yaşanan elektirik sorununun çözümlenememesinin, toplumun genel ruh sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekti.

İklimlendirme Sorunları

Elektrik kesintilerinin, sıcaklık rekorlarının yaşandığı bu günlerde, soğutma sistemlerinin çalışmaması nedeniyle sağlık sorunlarına yol açabileceği belirten KTTB, yüksek sıcaklıkların özellikle hassas gruplar için tehlikeli olabileceğini vurguladı.

“Yöneticiler artık istifa etmelidir”

KTTB açıklamasında, Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan elektrik kesintilerinin sağlık üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin kabul edilemez boyutlara ulaştığını aktararak, bu sorunların çözülmesi için gerekli yatırımların yapılmaması, halk sağlığını ciddi şekilde tehlikeye attığını belirtti.

Bugün bu çağda elektrik kesintilerinin kabul edilebilir olmadığını ifade eden KTTB, halka elektrik sağlayamayan ‘yöneticilerin’ artık istifa etmesi gerektiğini vurguladı.











Başa dön tuşu