EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Gulamkadir: Getirdikleri işçileri ödemediler, yeni işçi getirmek istiyorlar. Komisyon mu alıyorsunuz?

Güzelyurt-Lefke bölgesindeki narenciye krizi bitmedi. Üreticinin iflasın eşiğine geldiği sürecin sonunda bir de üçüncü dünya ülkelerinden getirilen işçilere aylardır ödeme yapılmadığı ortaya çıktı

Türkiye’nin olmayan hastalık nedeniyle alım yapmaması krizin başlangıcı olmuştu

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Güzelyurt İlçe Başkanı Çağlar Gulamkadir, “narenciye kesim ekipleri birliklerinin onayı olmadan büyük tartışmalar sonucu 3. dünya ülkelerinden getirilen işçilere” aylardır ödeme yapılmadığını belirtti.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye’nin “Yeşillenme hastalığı var narenciye ürününü almayacağız” kararıyla kriz başlamış, Türkiye olmayan hastalığı öne sürerek ürünün Türkiye’ye girişine izin vermediği gibi transit olarak başka ülkelere gidişine de izin vermemişti.

Ürününü Kıbrıslırum tüccarlara satmak isteyen üretici yine engellenmiş, güneyden gelen işçiler tutuklanmıştı.
Özgür Gazete bölgedeki duruma gözler önüne seren haberleriyle üreticinin ürününün nasıl dalda kaldığını kamuoyuna duyurmuştu.

Bölgedeki durumu ilk günden bu yana anlatmaya ve duyurmaya çalışan (CTP) Güzelyurt İlçe Başkanı Çağlar Gulamkadir, işin bir de işçiler boyutunu bir kez daha gündeme getirdi.

Gulamkadir: İşçiler aylardır parasız çalışıp, aç yatıp, aç kalkıyorlar

Cypfruvex‘te dün yapılan eyleme dikkat çeken Gulamkadir, anlaşma gereği kontraktörleri ödemesi gereken Cypfruvex yönetiminin, kontraktörü ödemediği için işçilerin de ödenemediğini kaydetti.

Üreticinin eyleminden

Gulamkadir yaptığı yazılı açıklamada, “İşçiler aylardır parasız çalışıp, aç yatıp, aç kalkıyorlar. Cypfruvex ise kesim ekibi izni olmadan yasalara aykırı kaçak kesim ekibi işçisi çalıştırıyor” diyerek, bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

“Yetmezmiş gibi yeni işçilerin getirileceği bilgisi almış bulunuyoruz”

Gulamkadir şöyle devam etti:

“Yetmezmiş gibi yeni işçilerin getirileceği ve bunun çalışmalarının yapıldığı bilgisini de almış bulunmaktayız. Dalında ürün bırakmayanlar, hala işçi getirmeye çalışıyorlar. Ne yapmaya çalışıyorsunuz?

Çağlar Gulamkadir

Geçtiğimiz sezonlarda şu an çalışan işçi sayısının yarısıyla iş bitirilirken, çalışan sayısı iki katına çıkartılmasına rağmen kesim tonlarca ürünle geriden gidiyor, üzerine yeni işçiler de getirilmeye çalışıyor.

Getirilen işçilerden komisyon alıyor musunuz? Almıyor musunuz? Hemen açıklayın”

“Yandaşlarına Cypfruvex’ten çek çıkartıyorlar”

Bahçelerini kesmek isteyenlerin sıralarında ayrıcalık yapıldığı gibi ödeme planlarında da yandaşlara öncelik verdiğini belirten Gulamkadir şunları söyledi;

Yabancı işçiler dün Cypfruvex’in önüne gitti

“Bahçesi kesilenlerin ödeneceği açıklanıyor, ödemeler gecikiyor, çok geç kalınıyor ve bir miktar ödeme yapılmaya başlıyor. Geç kalınmış ödemeler de üreticinin banka hesaplarına yapılırken, diğer taraftan kendi yandaşlarına Cypfruvex’ten çek çıkartarak öncelikli ödeme yaptıklarını üreticilerimiz görüyor ve söylüyor”

“Müjde verdiklerini söyleyip narenciye sektörünü gözden çıkarttılar”

Bahçesi kesilmeyip ürünü yere dökülenlerin hala ödeme beklediklerine dikkat çeken Gulamkadir, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Üretim maliyetleri artmışken bu yönetmeme haliyle üreticiyi batırıp üretimi bitirmeye çalışıyorlar. Değerinin çok altında parasını alamayan üretici gelecek yılki ürüne nasıl bakacak?

Hükümet edenler, Tarım bakanlığı ve Cypfruvex yetkilileri sürekli bir şekilde propaganda yapıp sorunlara sorun katıyorlar, üreticiyi, işçiyi ve sektörden ekmek parası kazanan herkesi tüketmeye çalışıyorlar.

İşçiler paralarını istedi

Müjde verdiklerini söyleyip narenciye sektörünü gözden çıkarttılar. Bir sonraki yılki üretimi de bitiriyorlar.

“Gelecek yıl kalite ve rekolte azalacak”

Soğuk hava deposu müjdeleri ile toplumu kandırmaya çalışanlar üreticinin yüzünü paketleme yapıp ihraç etmeye değil ürünün değerinin çok altında olan sıkmaya yönlendirmeye çalışıyor.

Bunun üzerine üretici de umutsuzluğa kapılıp üretimden kopmaya ve bahçelerini kurutmaya başlıyor.

Bu şartlarda kaliteli ve verimli ürün çıkması için bekleniyor. Gelecek yıl kalite ve rekolte azalacak. Sonra da ürünler kalitesiz verimsizdir denilecek.

CTP’nin tarım politikalarını bir an önce uygulamaya başlayınız. Aksi halde üretici bitecektir”

“İnsanlık ayıbı ve bölge halkının güvenliği tehlike altında”

Hükümet edenlere, Tarım Bakanlığı’na ve Cypfruvex’in yetkililerine soruyoruz!!!

Çalışmak için bölgemize getirdiğiniz işçiler için kontraktörlere aylarca ödemelerini yapmazsanız ne olur?

Bir taraftan aç ve susuz bıraktıklarınızın kendi yurdundan uzakta, yarattığınız kaosu bitirmek için ülkemize gelip zorluklar altında alın teriyle çalışan emekçi insanlar olduğunu hatırlatır, diğer taraftan ise insanlar aç kalırsa bölge halkının güvenliğinin de tehlike altına gireceğinin farkında değil misiniz? Buna hakkınız var mı?”











Başa dön tuşu