GüncelInstagramKıbrısKültür&SanatSürmanşet

74 sonrası 16 binden fazla eser çalındı ve yurtdışına satıldı


Kıbrıs Rum basını, adanın ikiye bölündüğü 1974 yılından sonra yurt dışına kaçırılan 60 tarihi eserin Almanya ile yapılan antlaşma kapsamında adaya geri getirileceği açıklandı

Tarihi eserlerin Aydın Dikmen tarafından yurtdışına kaçırıldığı düşünülüyor

Cyprus Mail‘in okuyucularına duyurduğu haberde, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Almanya arasında imzalanan ‘Tarihi İade Anlaşması‘ çerçevesinde, daha önceki yıllarda Alman polisi tarafından çok sayıda tarihi eserle yakalanan Aydın Dikmen’in himayesindeki tarihi eserlerin adaya geri getirileceği açıklandı.

Haberde, tarihi eser kaçakçısı olarak adlandırılan Dikmen’in himayesinde yakalanan tarihi eserlerin uzun bir hukuk savaşının ardından adaya geri kazandırıldığı belirtilirken, Dikmen’in sadece bu davayla ilgili 50’den fazla Rum Ortodoks, Maronit ve Ermeni anıtının yanı sıra, birçok antika değeri taşıyan eser bulundurduğunu belirtti.

Dikmen’in el konulan koleksiyonu dudak uçuklattı  

Haberde, Dikmen‘in 1997 yılında gerçekleşen operasyonda ele geçirilen koleksiyonundaki binlerce antika arasında 6. yüzyıldan kalma mozaikler, 8. ila 15. yüzyıla ait freskler, ikonlar, kapılar, el yazmaları ve çeşitli tarih öncesi eserler de dahil olmak üzere Kıbrıs kökenli 318 eser de vardı.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tarihi eserlerle ilgili kukuk mücadelesi 2004’te başladı ve 2010’da Münih Bölge Mahkemesi‘nin kararıyla sonuçlandı. Ancak, Dikmen’in Temyiz Mahkemesi’ne yaptığı itiraz, Temmuz 2013’te 173 eserin ve Ağustos 2015’te 85 eserin kısmen iade edilmesine yol açtı.

74 sonrası 16 binden fazla ikon, mozaik ve duvar resmi çalındı ve yurtdışına satıldı

Dikmen davasının son eylemi, iade anlaşmasının imzalanması ve kültürel mirasın hak ettiği yere geri getirilmesiyle gerçekleşti.

Kıbrıs Cumhuriyeti Yasadışı Antika Sahipliği ve Ticaretiyle Mücadele Ofisi Müdürü Michalis Gavrielidis’e göre, 1974 yılından sonra 6. ve 5. yüzyıllara ait 16.000’den fazla Hristiyan ikonu, mozaik ve duvar resmi zorla çalındı ​​ve yurtdışına satıldı.











Başa dön tuşu