GüncelInstagramKıbrısManşetSağlık

Ara bölgede kalan refakatsiz çocuğun kaybolduğu açıklandı






Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR), bir süredir ara bölgede yaşamak durumunda kalan 31 göçmenin güvenliğinden “endişe duyduğunu” açıkladı

Refakatsiz çocuğun kaybolduğu açıklandı

UNHCR, ara bölgede mahsur kalan mültecilerden beş kişinin sığınma başvurusunda bulunmak için Pournara kabul merkezine girdiğini ve sonrasında hemen tampon bölgeye geri götürüldüğünü söyledi.

Cyprus Mail‘in haberine göre, Mülteci kampı Pournara’ya götürülen beş kişiden ikisinin, ara bölgeye geri gönderildikten sonra kaybolduğu ve bu kişilerden birinin Suriye’den gelen refakatsiz bir çocuk olduğu bildirildi.

UNHCR, ara bölgede mahsur kalan mültecilerin tıbbi ve psikolojik bakıma ihtiyaç duyduğunu da açıkladı.

UNHCR’nin desteğiyle Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) tarafından yiyecek, su, giyim ve temel olanaklar sağlanmasına rağmen, ara bölgedeki mülteciler son günlerde 40 dereceyi aşan aşırı sıcaklıklara maruz kalan çadırlarda güvencesiz koşullarda yaşıyor.

Mülteciler, hastanede tedavi gördükten sonra polis tarafından yine ara bölgeye bırakıldı

UNHCR, mültecilerin bazılarının tedavi amaçlı olarak hastaneye götürüldüğünü fakat “Kıbrıs devlet hastanesinde acil tıbbi bakım sunmasına rağmen, polis taburcu olduktan sonra kişileri ara bölgeye geri gönderdi” dedi.

UNHCR Avrupa bölge müdürü Philippe Leclerc konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu durum acil eylem gerektiriyor. Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetiyle yaptığımız iletişimlerde vurguladığımız gibi, iltica prosedürlerine etkili erişimin ve yeterli kabul koşullarının sağlanması uluslararası mülteci hukuku kapsamında bir yükümlülüktür. Avrupa Komisyonu ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB müktesebatının tüm yönlerini uygulaması ve yürürlüğe koyması gerektiğini yineledi”

Toplam 14 bin Suriyeli sığınmacı karardan etkileniyor

Leclerc, bu yükümlülüklerin Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin tampon bölge de dahil olmak üzere mevzuatını yürürlüğe koyabileceği Kıbrıs bölgelerinde uygulanması gerektiğini vurguladı.

UNHCR ayrıca bu olayın, hükümetin Suriyeli mültecileri ve sığınmacıları etkileyen yeni önlemleri, örneğin nisan ortasından bu yana sığınma başvurularının işlenmesinin askıya alınması gibi Kıbrıs’taki koruma alanını daraltan eylemler sırasında meydana geldiğini belirtti.

Duyuruda, bu önlemin 14.000’den fazla Suriyeli sığınmacıyı etkilediği bildirildi.

UNHCR ayrıca, “sığınmacıların daha sonraki başvurularını yapmaya çalışırken, onları geri gönderme işlemlerine tabi tutmayı amaçlayan, bazen güç kullanılarak yapılan tutuklamaların yeniden başlatıldığına” tanık olduğunu sözlerine ekledi.

Ayrıca, son aylarda Kıbrıs kıyılarına ulaşmaya çalışan sığınmacıları taşıyan teknelerin “sonradan geri itildiğine” dair çok sayıda rapor görüldüğü de eklendi.

“Ek destek sağlamaya hazırız”

UNHCR, Kıbrıs’ın yeni gelenlerle karşı karşıya olduğu zorlukları kabul ettiğini ve sığınmacıların ve mültecilerin temel insan haklarına saygı gösterilmesini sağlamak için ek destek sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

“Çatışma ve zulümden kaçanları koruma konusundaki ortak sorumluluğumuzu destekleyen sürdürülebilir çözümler bulmak için hükümet ve diğer paydaşlarla çalışmaya kararlıyız. Kıbrıs’ın ve AB dış sınırındaki diğer Devletlerin yalnız bırakılmaması gerektiğini uzun zamandır tekrarlıyoruz. Kıbrıs’ın müdahale kapasitesini artırmak için sürekli AB kaynakları, dayanışma ve sorumluluk paylaşımı gerekiyor” şeklinde sözlerini sonlandırdı.











Başa dön tuşu