GüncelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Sorunları çözmesi gereken yetkililerin yaz boyunca çalışması gerekiyor


Baraka Kültür Merkezi, bugün Eğitim Bakanlığı önünde yaptığı basın açıklamasında bir yandan kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve nitelikli eğitim talebini yinelerken, diğer yandan da Eğitim Bakanlığı’na 2023-2024 Öğretim yılı karnesini iletti

Baraka Kültür Merkezi’nin karnesinde Eğitim Bakanlığı ‘Sıfır’ çekti

Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yapan Baraka Kültür Merkezi, açıklama esnasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın geride bırakmaya hazırlandığımız öğretim yılı içindeki performansını simgeleyen karne pankartı açtı.

Karnede sıralanan dersler kategorisinde yer alan kamusal, bilimsel,nitelikli eğitim/ öz bakım, temizlik ve tertip/ anlama, dinleme ve okuma/başladığı işi bitirme konularında Eğitim Bakanlığı sıfır notu alırken, Alan dersleri kategorisinde sıralanan özelleştirme ve piyasalaştırma/ sermayeye yardım ve yataklık ve halk düşmanlığı konularında ise Baraka Kültür Merkezi Eğitim Bakanlığı’na tam not verdi.

“Sorunları çözmesi gereken yetkililerin yaz boyunca çalışması gerekiyor”

Baraka Kültür Merkezi’nin Milli Eğitim Bakanlığı önünde yaptığı basın açıklamasında konuşan Eğitim ve Spor Sorumlusu Onur Bütüner, sorunları çözmesi gereken yetkililerin, tatilde çalışması gerektiği kaydederek, “Bizler, bir sonraki eğitim yılı başında yine burada olacağız. Çünkü görüyoruz ki sizler, her eğitim yılı başında gelenek haline gelen ‘eğitim yılı sorunlu başladı’ manşetlerinden rahatsız olmuyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Talepler listesi sıralanan açıklamada, eğitim müfredatının yeniden, Anayasa’da yazdığı gibi laik olup, bilimsel, sanatsal, sosyal ve sportif faaliyetlerle ele alınması gerektiği kaydedildi.

Parasız, bilimsel, demokratik ve laik eğitimin Anayasal bir hak olduğu ifade edilen açıklamada, eğitimde eşitsizlik yaratmanın ise suç olduğu belirtildi.

Yeni dönem kayıtları için devlet okullarının, bakanlığın bilgisi dahilinde, kayıt ücreti alacağını duyurduğu kaydedilen açıklamada, kıyafet ücreti, tuvalet kâğıdı dahil olmak üzere temizlik malzemelerinin de yer aldığı ihtiyaç listesi dağıtıldığı vurgulandı.

“Tüm özel eğitim kurumlarına verilen teşvik, hibe ve muafiyetlerin bir an önce durdurulmalıdır”

Ülkede okul ve öğretmen eksikliğinin ortada olduğu belirtilen açıklamada, öğretmen kadrolarının, bile isteye genişletilmediği öne sürüldü.

“Kaynak olmadığı, bütçenin açılmadığı” gerekçelerinin “bahane” olarak nitelendirildiği açıklamada, sermayenin sahip olduğu okullar söz konusu olduğunda kaynağın sağlandığı iddia edilerek, “Devlet okulları âtıl vaziyette bir kenara bırakılırken, öğrenciler üvey evlat muamelesi görüyor” denildi.

Tüm özel eğitim kurumlarına verilen teşvik, hibe ve muafiyetlerin bir an önce durdurulması, bu kurumların denetlenip vergilendirilmesi ve elde edilecek bütçe kaleminin kamusal eğitim için kullanılması talep edilen açıklamada, ayrıca öğretmen sayısının bir an önce artırılması, ülkede yaşayan yabancı çocuklar için Türkçe öğrenebilecekleri kurslar açılması ve alan öğretmenlerinin istihdam edilmesi gerektiği belirtildi.

“Okullar bugün değil tam gün, yarım gün dahi eğitim verebilecek durumda değildir”

Baraka Kültür Merkezi’nin tam gün eğitimi savunduğu ifade edilen açıklamada, okulların bugün değil tam gün, yarım gün dahi eğitim verilebilecek durumda olmadığını vurguladı. Açıklamada, tüm bunlar için her şeyden önce eğitim alanında, veli inisiyatifleri de dahil olmak üzere tüm kamuoyunun görüş ve önerilerine açık, bilimsel ve rasyonel plan ve programa ihtiyaç olduğu kaydedildi.

Açıklamada, KTMMOB tarafından açıklanan risk analizine bağlı kalınarak, analizde risk sınırını geçen okulların statik raporlamalar ile güçlendirilmesi, diğerlerinin ise aynı rapor uyarınca iyileştirilmesi ve günün standartlarına uygun biçimde tasarlanan yeni okullar için acilen bütçe açılması gerektiği belirtildi.











Başa dön tuşu