GüncelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Hristodulidis: ABD ile yapılan anlaşma Kıbrıs’ın statüsünü güçlendirdi


Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Kıbrıs ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında imzalanan stratejik diyaloğun tarihi nitelikte olduğunu ve bu diyaloğun Kıbrıs’ın daha geniş bölgedeki rolünün tanınmasını sağladığını söyledi

Hristodulidis: NATO üyeliği şu an bir seçenek değil

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hristodulidis, ABD ile imzalanan anlaşma ışığında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin NATO‘ya başvurmasıyla ilgili kendisine sorulan soruya karşılık olarak, Türkiye’nin uzun süredir devam eden pozisyonu ve veto gücü göz önüne alındığında bunun şu anda bir seçenek olmadığını vurguladı.

Bununla birlikte, Hristodulidis Pazartesi günkü anlaşmayı, her iki ülkenin enerji, yatırım ve ticaret ilişkileri alanlarındaki işbirliğine yardımcı olacak tarihi bir anlaşma olarak nitelendirdi.

Ayrıca Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’nun daha geniş bölgesinde öngörülebilir, istikrarlı ve güvenilir bir ortak olarak oynadığı rolden bahsetti.

Cumhurbaşkanı, anlaşmanın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin statüsünü daha da güçlendirdiğini söyledi.

Önümüzdeki hafta Brüksel’e gidiyor

Pazartesi günü Brüksel’de düzenlenen gayrı resmi Avrupa Konseyi hakkında yorum yapmaya davet edilen Hristodulidis, ilk görüş alışverişinin yapıldığını ve önümüzdeki hafta Brüksel’e de gideceğini söyledi. Mümkün olan en kısa sürede bir anlaşmaya varılmasının önemli olduğunu kaydeden Hristodulidis, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun Temmuz ve Eylül aylarında gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.

Hedefin, Komisyon Başkanı’nın Temmuz ayında Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması olduğunu, böylece önümüzde birçok zorluk olduğu için çalışmaların hemen başlayabileceğini söyledi.

AB’nin önümüzdeki beş yıl için öncelikleri belirlenecek

Hristodulidis, önümüzdeki hafta AB’nin stratejik gündeminin onaylanacağını, bunun önümüzdeki beş yıl için öncelikleri belirlediğini ve bunların acil ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.

AB’nin enerji, güvenlik, savunma, göç konularındaki stratejik özerkliğine, rekabet gücünü güçlendirme ihtiyacına atıfta bulunarak, bu konuların derhal ‘yürütülmesi’ gerektiğini ekledi.

Hristodulidis, şu anda ABD ve İngiltere’de bir seçim süreci olduğunu, Ukrayna ve Gazze’deki savaşların ise devam ettiğini söyledi. Komisyon Başkanı’nın isminin mümkün olan en kısa sürede onaylanması gerektiğini, böylece çalışmalara başlayabileceğimizi vurguladı.











Başa dön tuşu