11 yaşındaki ikizler Karal ve Karan Özerdem’e 2.5 yaşlarındayken otizm tanısı koyuldu. Anne ve baba Gamze ve Mustafa Özerdem, o gün itibariyle çocuklarının yaşıtlarıyla aynı şartlarda okuyabilmesi ve yaşayabilmesi için büyük bir mücadelenin içine girdi
Özerdem çifti Umut Otizm Derneği’ni kurdu
Özerdem çifti bu süreçte yaşadıkları zorlukları görünce, başka aile ve çocuklara yardımcı olabilmek, dayanışma gösterebilmek ve ailelere yalnız olmadıklarını hissettirebilmek amaçlı Umut Otizm Derneği’ni kurdu.
Dernek çatısı altında bir araya gelen otizmli çocukların aileleri burada büyük bir dayanışma içinde çocuklarının alması gereken eğitimleri alabilmesi ve yaşam kalitelerinin yükselebilmesi için olağanüstü bir çaba göstermeye devam ediyor.
Dernek, maddi imkanları sınırlı olan ailelere de destek çıkmaya çalışıyor.
Karan ilkokuldan mezun oldu…
Özerdem çifti, Kıbrıs’ın kuzeyinde otizmli olan çocuklar için gerek sosyal desteğin gerekse eğitimin ne kadar yetersiz olduğunu bizzat tecrübe eden bir anne baba…
Zaten dernek kurma amaçları da bu sebeplerle şekillenmiş.
Ancak verdikleri tüm mücadele ve farkındalık çalışmalarına rağmen kendi çocuklarını sistemin çelmelerinden kurtarmakta bugün hala zorluk çekiyorlar.
Devletin ve Eğitim Bakanlığı’nın, “Sen özel gereksinimli bir çocuksun, otizmlisin” dediği ikizlerden biri olan Karan, buna rağmen diğer çocuklarla aynı sınavlara tabi tutuluyor, aynı şekilde sorumluluk yükleniyor ve aynı oranda başarılı olması isteniyor.
“Peki eğer farklıysak bizi neden diğer çocuklarla aynı sınava alıyorsunuz?”
Müziğe yeteneği olan Karan geçtiğimiz günlerde Gönyeli İlkokulu’ndan mezun oldu. Anne Gamze Özerdem çocuğunun ağzından şu cümleleri paylaşarak bu mezuniyet gururunu paylaştı;
“Ben mezun oldum. Farklısınız dediler, engellisiniz dediler, özel gereksinimli bireysiniz dediler, hep bizi ayrıştırdılar yaşıtlarımızdan.
Peki eğer farklıysak bizi neden diğer çocuklarla aynı sınava alıyorsunuz? Bu nasıl bir adalet sistemi? Beni istemiyorsun ama beni normal diye nitelendirdiğin çocuklarla, aynı şartlarda aynı sınava tabi tutuyorsun.
“Beni diğer okullarda harcama. Bana prosedür kurallarına göre davranma”
Ben yetenekli bir çocuğum, kendimi geliştirebileceğim okullara giriş yapmam için bana zor gelen koşulları önüme koyuyorsun.
Beni diğer okullarda harcama. Bana prosedür kurallarına göre davranma.
Çünkü özel çocukların prosedür kuralları yok. İşinize geldiğinizde farklısın diyorsunuz, işinize gelmediğinde şartlar aynı diyorsunuz.
Hani, geçen Özel Eğitim Yasası benim ne işime yaradı? Hayatımı zora koşuyorsunuz”
“Karan müzik konusunda yeteneksiz bir çocuk olarak kabul gördü”
Bu mezuniyetten kısa süre sonra ise anne Özerdem yine bir duyuru yaparak, 9 öğretmenin oy birliği ile özel çocuk Karan’ı “normal” yetenek sınavına soktuğunu ve özel gereksinimli bireyler için koşulları sağlamadığını belirtti.
Anne Özerdem, “Karan Mustafa Özerdem müzik konusunda yeteneksiz bir çocuk olarak kabul gördü” dedi.
Baba Mustafa Özerdem ise yaptığı paylaşımla, oğlu Karan’ın otizm tanısı olan ve müzik yeteneği olan bir birey olduğunu söyledi.
Baba Özerdem, “Karan, Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi giriş sınavında müzik yeteneği olmadığı için başarısız addedilmiştir. Önümüzdeki hafta hakkımızı aramak için ilgili yerlere müracaat edeceğiz. Olumsuz sonuç almamız durumunda gecikmeden siz değerli dostlarımızdan, basından, sivil toplum örgütlerinden ve bize katkı koyabilecek tüm kurum ve kuruluşlardan destek talep edeceğiz. Bizimle olmanızı ve desteklerinizi esirgemeyeceğinizden eminiz” dedi.
Özel çocukları olan aileler, Kıbrıs’ın kuzeyinde çocuklarını “normal” koşullarda, yaşıtlarıyla bir arada ve yetenekleri doğrultusunda özel eğitim sisteminde yetiştirmek, hayata kazandırmak ve mutlu olmalarını sağlamak istiyor.
Ancak klasik eğitimde bile gerekleri yerine getiremeyen, çocukları din simsarlarının eline bırakan, konteynerlere muhtaç bırakan eğitim sistemi, özel gereksinimli çocuklara ise daha kötü davranıyor, onların tüm şanslarını elinden alıyor.
Özel Haber/Melek Arabacıoğlu