GüncelInstagramKıbrısSiyasetSürmanşet

Oligarklardan biri Moskova, diğeri ise Brüksel tarafından yaptırıma tabi tutuldu


Kıbrıs Cumhuriyeti (KC) eski Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas döneminde KC vatandaşlığı alan ve yüksek riskli kişiler olarak vatandaş gruplarına dahil edilen iki Rus oligarkın altın pasaportlarının iptal edildiği açıklandı

Oligarklardan biri Moskova, diğeri ise Brüksel tarafından yaptırıma tabi tutuldu

Philenews‘ün haberine göre; altın pasaportları iptal edilen ilk oligark Moskova tarafından hedef alındı ​​ve Rusya Federasyonu tarafından kendisine yaptırım uygulandı. İkinci oligark ise Rusya’nın Ukrayna‘yı işgal etmesinin ardından Brüksel tarafından yaptırıma tabi tutuldu.

İlk dava, Ukraynalı bir Rus milyarder iş adamı ve sanat koleksiyoncusu olan Konstantin Grigorishin ile ilgili. Grigorishin 16 Kasım 1965’te Zaporizhzhia‘da doğdu ve 2016’da Ukrayna vatandaşlığı aldı.

1980’lerin sonlarında Ukrayna’dan Rusya’ya metalurji ürünleri ticareti yaparak zengin oldu. Ukrayna’da Sumy Makine-İnşaat Bilim ve Üretim Derneği, nakliye şirketi ‘Ukrrichflot’ ve Zaporozhtransformator (ZTR) dahil olmak üzere birkaç fabrikaya sahip olan Energy Standard Group’un büyük hissedarı.

32 milyon dolar tazminat ödemesi istendi

1 Kasım 2018’de Rusya, Grigorishin de dahil olmak üzere 322 Ukrayna vatandaşına yaptırım uyguladı. Bunun yanı sıra, Grigorishin 2011 yılında Kıbrıs’ta altın pasaport sahibi oldu.

Kasım 2020’de vergi kaçırmaktan 18 milyon dolar hapis cezasına çarptırıldı ve 32 milyon dolar tazminat ödemesi emredildi.

Kesaev, 3,1 milyar dolarlık servetiyle Forbes milyarderler listesinde yer alıyor

Hristofyas’ın başkanlığı sırasında vatandaşlığa alınan ve vatandaşlar listesinde yüksek riskli kişi olarak yer alan Rus oligark Igor Kesaev de yaptırımlara tabi tutuldu.

Doğu Ukrayna‘daki ayrılıkçılara tedarik sağladığı söylenen Degtiariov silah şirketinin başkanı olarak ABD yaptırım listesinde yer alıyor.

30 Ekim 1966’da Kuzey Osetya‘da doğan Kesaev, 8 Nisan 2012 itibarıyla AB yaptırım listesinde yer alıyor.

Rusya’nın en büyük sigara patronu ve emeklilerini desteklemek için FSB ile resmi bir anlaşması olan Monolith Vakfı aracılığıyla Rus gizli servisi FSB ile yakın bağlarını sürdürdüğü söyleniyor.

30 Ekim 1966’da doğan Kesaev, 3.1 milyar dolarlık servetiyle Forbes milyarderler listesinde yer alıyor.











Başa dön tuşu