EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşet

AB’nin tanıdığı 10 yıllık geçiş süresi 9 Temmuz’da sona eriyor!



Kıbrıs Cumhuriyeti yetkililerinin, Kıbrıs adasının Menşe İsmi Korumalı Ürünü (PDO) olan Hellim üretimini korumayı güçlendirmek için iki yönlü bir yaklaşım üzerinde çalışıldığı bildirildi

On yıllık geçiş süresi 9 Temmuz’da sona eriyor

Philenews’ün haberine göre, Avrupa Birliği (AB) tarafından verilen 10 yıllık geçiş sürecinin 9 Temmuz tarihinde sona ereceği belirtilirken, Kıbrıslırum yetkililerin üretimi korumayı ve daha da güçlendirmek için iki senaryo üzerinde durduklarını ifade edildi.

Habere göre ilk önlem, Hellim üretiminde süt oranını belirlemek için kullanılan zaman çerçevesini beş yıl uzatmak için AB düzenlemelerini kullanmaktan geçiyor. Bu talebin sürekli izleme süreçleri gerektirdiği fakat ürünün iyileştirmesine olanak sağladığı ifade ediliyor.

İkinci önlem, 10 Haziran 2024’ten itibaren Hellim üretiminde gereken keçi ve koyun sütü asgari oranını değiştiren bir kararname ile ilgili. Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanı Maria Panayiotou, kararnamenin ayrıntılarını kesinleştirmek için Perşembe ve Cuma günü paydaşlarla bir araya gelecek.

Panayiotu: Bu eylemler, Hellim’in bir PDO ürünü olarak bütünlüğünü korumak için çok önemlidir

Bakan Panayiotou, Parlamento Tarım Komitesi’ne “Bu eylemler, Hellim’in bir PDO ürünü olarak bütünlüğünü korumak için çok önemlidir” dedi.

Bakan ayrıca, 2024’te gerçekleştirilen 25 denetimle süt fabrikalarında altı uyumsuzluk vakasının tespit edilmesiyle sonuçlanan uygulama çabalarını da vurguladı.

Ayrıca Bakanlık, TEPAK (Kıbrıs Teknoloji Üniversitesi), Devlet Genel Laboratuvarı ve Tarım Bakanlığı arasında ortak bir araştırma projesi duyuruldu. Bu proje, Hellim’in benzersiz bir Kıbrıs ürünü olarak gerçekliğini garanti altına almak için yöntemler geliştirmeyi amaçlıyor.











Başa dön tuşu