GüncelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Hristodulidis: Stratejik diyaloğun kurulması adanın istikrar ve güvenliği için son derece önemli bir gelişmedir






Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos HristodulidisAmerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Kıbrıs arasındaki işbirliğinin hiçbir zaman bu kadar güçlü olmadığını belirterek, ülkeler arasında resmi stratejik diyalog kurulmasının öneminin altını çizdi

Hristodulidis: ABD ile iş birliği hiç bu kadar değerli ve güçlü olmamıştı

ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie Fisher‘ın ABD’nin bağımsızlığının 248. yıldönümü dolayısıyla Salı günü düzenlediği bir etkinlikte konuşan Hristodulidis, bu gelişmenin “ikili iş birliği için tarihi bir dönüm noktası olduğunu ve 2025’te daha fazla dönüm noktasına giden yolu açtığını” söyledi.

Hristodulidis konuşmasında, iki ülke arasındaki iş birliğinin hiç bu kadar güçlü olmadığını ve ilişkilerin hiç bu kadar değerli olmadığını söyledi.

Kıbrıs’ın 1960’taki bağımsızlığından bu yana iki devlet arasındaki ikili ilişkilerin “tektonik değişimlere” tanık olduğunu sözlerine ekledi.

Hristodulidis, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak ABD’nin Kıbrıs’ı yeniden birleştirme ve işgali sona erdirme çabalarında yanında olduğunu söyledi.

“Stratejik diyaloğun kurulması adanın istikrar ve güvenliği için son derece önemli bir gelişmedir”

“Stratejik diyaloğun kurulması, bu ortaklığa ortak bağlılığı [ve] iki ülkemizin Doğu Akdeniz’de istikrar ve güvenliği sağlama konusundaki çıkarlarının uyumunu özetleyen son derece önemli bir gelişmedir,” dedi.

Kıbrıs ve ABD’nin yatırım, güvenlik ve savunma, hukukun üstünlüğü, inovasyon, bilim, teknoloji ve araştırma ile kültürel ve eğitimsel değişimlerde devam eden iş birliğini dört gözle bekleyebileceğini de sözlerine ekledi.

Nikos Hristodulidis, 2018’de dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde imzaladığı niyet beyanıyla başlayan son Kıbrıs-ABD ilişkilerinin gidişatını; 2019’da imzalanan Doğu Akdeniz’de güvenlik ve enerji konusunda iş birliği anlaşmasını; 2021’de CYCLOPS Merkezi’nin kurulmasını; ve son olarak 2024’te resmi stratejik diyaloğun başlatılmasını hatırlattı.

Ayrıca, Gazze’deki sivil nüfusa insani yardım sağlamak için Amalthea girişiminde iki ülke arasındaki iş birliğinden bahsetti.

“Avrupa Birliği’nin deniz feneri olan Kıbrıs, bölgenin sorunlarına yönelik çözümlerin kararlı bir şekilde parçası olmaya devam edecek”

“Doğu Akdeniz’deki Avrupa Birliği’nin deniz feneri olan Kıbrıs, bölgenin sorunlarına yönelik çözümlerin kararlı bir şekilde parçası olmaya devam edecek,” diyen Hristodulidis, Kıbrıs’ın “barış ve istikrar için bir güç, insani bir kolaylaştırıcı, ahlaki sorumluluklarını üstlenen ve bölgemiz ve tüm komşularımız için daha parlak bir gelecek hedefleyen bir ülke” olduğunu ekledi.

ABD Büyükelçisi Julie Fisher ise, bu yıl Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (KC) giderek çalkantılı bir bölgede “kritik, istikrar sağlayıcı bir rol” oynadığını belirterek, Kıbrıs’ın komşularına yardım etmek ve bölgesel istikrarı teşvik etmek için öne çıktığını belirtti.

Fisher: Bu sonbaharda Kıbrıs’ta yapılacak ilk toplantıyı dört gözle bekliyoruz

“İki hafta önce, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos ülkelerimiz arasındaki stratejik diyaloğu başlattılar ve bu sonbaharda Kıbrıs’ta yapılacak ilk toplantıyı dört gözle bekliyoruz,” dedi.

Stratejik diyaloğun, ülkeler arasındaki ilişkileri geniş bir ilgi yelpazesinde geliştirmek için bir araç olduğunu ekledi.

Fisher, “Bu, Kıbrıs’ın ülkem için çok değerli bir ortak olduğunun bir başka yansımasıdır” dedi.

Kıbrıs sorununa değinen Fisher, Kıbrıs’ın ABD’ye güvenebileceğini söyledi.

Büyükelçi, “Kıbrıslılar, adada adil ve kalıcı bir barışa bağlı kalmamıza ve Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk toplumları arasındaki uçurumu kapatmaya çalışmamıza güvenebilirler” dedi.

ABD Kıbrıs Büyükelçisi Fisher, BM Genel Sekreteri’nin kişisel elçisinin adanın bölünmesinin 50. yılında atanmasının önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.

“BM kişisel elçisinin çabalarını destekliyoruz çünkü kabul edilen güvenlik konseyi çerçevesine dayalı adil ve kalıcı bir çözümün tüm Kıbrıslılara fayda sağlayacağına inanıyoruz ve biliyoruz” dedi.

Fisher ayrıca, bu yıl Kıbrıs Cumhuriyeti’nin “Avrupa’nın Orta Doğu ile kesiştiği noktada siyasi, ekonomik, insani ve askeri erişim için kritik bir platform” sağladığını söyledi.

“Kıbrıs’ın ekonomik tabanını genişletme ve bankacılık sisteminin bütünlüğünü güçlendirme hedefinde kararlı bir ortağız”

Ayrıca, ABD’nin Kıbrıs’ın ekonomik tabanını genişletme ve bankacılık sisteminin bütünlüğünü güçlendirme hedefinde kararlı bir ortak olarak durduğunu belirtti.

Ayrıca iki ülke arasında ziyaretçiler için kolaylaştırılmış seyahat düzenlemelerinden de bahsetti.

“Ekiplerimizin Kıbrıslıların ve Amerikalıların ülkelerimiz arasında seyahat etmesini kolaylaştırmak için yaptığı çalışmalardan gurur duyuyorum ve kaydettiğimiz ilerlemeden dolayı minnettarım. Bunu yaparken her iki ulusumuzun güvenliğini de artırıyoruz” dedi.











Başa dön tuşu