EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

38 ülkeden 56 havayolu, 153 rota ve beklenen 11,87 milyon yolcu!! 



Kıbrıs Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı, 2024’ün ilk yarısında 5,1 milyon yolcu sayısına ulaşarak tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşıldığını açıkladı

Geçen seneye göre yüzde 5,04 artış kaydedildi

Kıbrıs Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı, Larnaka ve Baf havalimanlarındaki yolcu sayısının Haziran ayında 1.300.041 ziyaretçiye yükseldiğini ve bunun bir önceki yıla göre %5,04’lük bir artışı yansıttığını söyledi.

Bakanlık resmi bir açıklamada, “Yılın ilk yarısındaki yolcu trafiği, önceki tarihi rekorları aşarak 5,1 milyon yolcuya yaklaştı” diye ekledi.

Bu olumlu eğilim hem Larnaka hem de Baf havalimanlarında belirgin olarak görülüyor. Bu doğrultuda Larnaka %6’lık sağlam bir artış yaşarken, Baf %2,99’luk daha mütevazı bir artış gördü.

Benzer şekilde, uçuş operasyonları da bu yükseliş eğilimini izledi ve uçak trafiği bir önceki yıla göre %4,2 artarak 9.347 uçuşa ulaştı.

Bu rakamlar, hem Larnaka hem de Baf uluslararası havalimanlarını yöneten Hermes Havalimanları’nın son rakamlarıyla destekleniyor.

Hermes Havalimanları’na göre, yılın hava yolcu trafiğinin 2023 rakamlarını biraz aşması bekleniyor ve bu da 2019’daki rekor yılı aşabilecek bir turizm sezonu anlamına geliyor.

38 ülkeden 56 havayolu, 153 rota ve beklenen 11,87 milyon yolcu

2023’te Kıbrıs havalimanları 11,6 milyon yolcuya hizmet verdi ve bu yılki projeksiyonlar iyimser bir şekilde 38 ülkeden 56 havayolunun işlettiği 153 rota ile 11,87 milyon yolcuya hizmet verecek.

Larnaka’nın 95 rotadan 8,27 milyon yolcuya hizmet vermesi beklenirken, Baf’ın 58 rotadan 3,6 milyon yolcuya hizmet vermesi bekleniyor.

Yılın başında, 2024 için ilk tahminler daha az iyimserdi ve mevcut uçak sıkıntısı ve İsrail’den gelen uçuşların azalması nedeniyle bir düşüş öngörüyordu.

Ancak, Wizz Air’den yeni uçakların eklenmesi ve İsrail pazarındaki canlanma sayesinde bu görünüm o zamandan beri iyileşti.

2024’ün ilk yarısında, her iki havalimanındaki yolcu trafiği bir önceki yıla göre %5,3 artış göstererek toplam 5,1 milyona ulaştı.

Larnaka bu yolcuların 3,5 milyonunu karşılarken, Baf 1,6 milyon yolcuyu karşıladı. Sadece Haziran ayında, havalimanlarından geçen 1,3 milyon yolcuyla trafikte %3’lük bir artış yaşandı.

İngilizler yüzde 27’lik oranda ilk sırada yer alıyor

Birleşik Krallık, yolcu trafiğinin %27’sini oluşturarak lider pazar olmaya devam ediyor, onu %18 ile Yunanistan izliyor. İsrail, bir önceki yılın rakamlarının %87’sine ulaşarak dikkat çekici bir toparlanma gösterdi, Polonya (%7) ve Almanya (%5) da ilk beş pazar arasında önemli bir yer tutuyor.

Yaz sezonu ilerledikçe, Hermes Havalimanları trafikte istikrarlı bir artış bildirdi ve bunun Ağustos ortasında zirveye ulaşması bekleniyor.

Bu yılki programda yapılan geliştirmeler arasında Larnaka’dan Belfast, Radom, Kos, Nantes ve Tallinn ile Baf’tan Liverpool ve Tallinn gibi heyecan verici yeni destinasyonlar yer alıyor.

Hermes Havalimanları ayrıca kış aylarında (Kasım-Mart) yolcu trafiğinin bu yıl benzeri görülmemiş bir yüksekliğe ulaşarak 2019’da görülen seviyeleri aşmasını bekliyor.

Bu sezon, yaklaşık 2,87 milyon yolcunun Kıbrıs’a gidip gelmesi bekleniyor ve bu da yılın toplam trafiğinin %24,2’sini oluşturuyor.

Cyprus Mail











Başa dön tuşu