EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Hristodulidis ile toplantı çağrısında bulundular!



Geçtiğimiz aylarda adanın kuzeyi atanmış hükümetin “ithal et” konusundaki ısrarı sonucu Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği‘nin eylemlerine sahne olurken, bu kez adanın güneyinde hükümetin Hellim üretimi konusunda  keçi ve koyun sütü kotasının azaltılması üzerinde durması, Kıbrıslırum Hayvan ve Süt Üreticilerinin sert tepkisine yol açtı

Hristodulidis ile toplantı çağrısında bulundular

Hellim üretiminde süt kotalarının PDO uyumu kapsamında azaltılması tartışması sonrasında tepkilerini dile getiren Kıbrıslırum Hayvan ve Süt Üreticileri, hellim üretimi konusunda çözüme kavuşmayan konuları görüşmek üzere Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile toplantı çağrısında bulundu.

Hayvan Üreticileri, Hristodulidis’e hitaben yazdıkları mektupta, Avrupa fonlarının kullanımı da dahil olmak üzere süt sektöründe yapılan önemli yatırımlara dikkat çekerek, bu yatırımların tanınması gerektiği üzerinde duruyorlar.

Yetiştiriciler, Hellim üretimi gelişiminin büyük ölçüde süt çiftçiliği endüstrisi tarafından desteklendiğini vurgulayarak, bu konuda aldıkları katkıları marjinalleştirecek her türlü politikaya karşı olduklarını ifade ettiler.

“Yeni kararname süt endüstrisine zarar veriyor”

Üreticiler, 27 Haziran’da medyadan Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanı Maria Panayiotou‘nun Korunmuş Menşe Adı (PDO) hellimi üretimi için gereken keçi ve koyun sütü asgari kotasını belirleyecek yeni bir kararname çıkarmak üzere paydaşlarla toplantılar yapmayı planladığını öğrendiklerini söyledi.

Kararnameye göre, 10 Temmuz’dan 15 Ağustos’a kadar hellim üretiminde keçi ve koyun sütü kotası %25 olarak kalacak. 16 Ağustos – 15 Şubat 2025 tarihleri ​​arasında kota %19 olacak ve 16 Şubat – 9 Temmuz 2025 tarihleri ​​arasında %30’a çıkacak.

Süt üreticileri, yeni kararnamede belirtilen süt kotalarının ve önerilen politikaların süt çiftçiliği ve işleme sektörlerine zarar verdiğini savunuyor.

“Durum böyle değil”

Üreticiler, Hristodulidis’e yazdıkları mektupta “Paydaşlarla yaptığınız toplantılarda hedefinizin hellim ihracatını güvence altına almak ve artırmak, istihdamı sürdürmek ve büyütmek, her türlü sütün bulunabilirliğini sağlamak ve genel olarak süt sektörünün gelişimini desteklemek olduğunu söylediniz. Durum böyle değil,” ifadelerini kullandılar.

Mektupta ayrıca, geçen yılın sonlarında tarım bakanlığının keçi ve koyun sütü üretimini GPS teknolojisini kullanarak izlemeye hazır olacağını söylediği bir kamu vaadini hatırlatıldı.

Cyprus Mail











Başa dön tuşu