GüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Kıbrıslı pasaport sahipleri 90 güne kadar vizesiz ABD’de seyahat edebilecek


Kıbrıs Cumhuriyeti‘nin Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) vize muafiyet programına katılmasını öngören yasa tasarısının önümüzdeki günlerde Meclis Dışişleri Komitesi tarafından genel kurula sunulması beklendiği duyuruldu

Tasarının onaylanması durumunda Kıbrıs, 2025 yılında vize muafiyet programına resmen girebilir

17 Haziran’da Kıbrıs Cumhuriyeti ve ABD hükümetleri, her iki ülkeye girmesi tehlikeli görülen kişilerin risk değerlendirmeleri de dahil olmak üzere seyahat bilgilerinin paylaşılması konusunda bir eyaletler arası anlaşma imzaladı.

Amaç, Kıbrıslı pasaport sahiplerinin vizesiz ABD’ye seyahat etmelerine izin vermek.

Hükümet daha sonra, eyaletler arası bir antlaşmayla ilgili olduğu için yasama organının onayını gerektiren bir yasa tasarısı hazırladı.

Temsilciler Meclisi komite toplantısında Kıbrıs Cumhuriyeti Adalet Bakanı Marios Hartsios, yasa tasarısının, muhtemelen 2024 sonuna kadar geçmesi halinde Kıbrıs’ın 2025 yılına kadar Vize Muafiyet Programı’na (VWP) dahil edilebileceğini söyledi.

Tasarı ‘acil’ koduyla genel kurula gidiyor

Komite başkanı Haris Georgiades ayrıca yasa tasarısının bu hafta oylama için genel kurula gideceğini doğruladı ve yürütme organının ilettiği aciliyeti vurguladı.

Hartsios, Kıbrıs’ın Bulgaristan ve Romanya ile birlikte ABD ile böyle bir anlaşması olmayan son üç Avrupa ülkesi arasında olduğunu vurguladı.

Anlaşma, iki ülke arasında seyahat bilgilerinin neredeyse gerçek zamanlı olarak paylaşılmasını, gizlilik taahhüdünü ve yalnızca güvenlik tehditlerini veya kolluk kuvvetlerini belirleme amaçlı kullanımını içeriyor. ABD, Kıbrıs’a yolcu verilerinin toplanması ve analizi için ücretsiz bir yazılım sistemi sağlayacak.

Hartsios, Kişisel Verilerin Korunması Komiserinin anlaşmayı inceleyip onayladığını ve yerel ve Avrupa yasalarına uygun olduğundan emin olduğunu söyledi.

Kıbrıs’ın bilgi alışverişinden büyük ölçüde faydalanacağını, çünkü organize suç, uyuşturucu kaçakçılığı ve terörizm gibi tehditlere karşı ulusal güvenliği artıracağını da sözlerine ekledi.

Sistem ayrıca şüpheli yolcular hakkında karşılıklı güncellemeler sağlayacaktır.

Kıbrıslı pasaport sahipleri, B-1 ticari veya B-2 turizm kategorileri kapsamında 90 güne kadar vizesiz ABD’de seyahat edebilecek

VWP kapsamında, elektronik çipli bir pasaport alan Kıbrıslı pasaport sahipleri, ABD giriş limanına varabilecek ve Amerikan Büyükelçiliği’ne önceden vize başvurusunda bulunmadan B-1 ticari veya B-2 turizm vize kategorileri kapsamında 90 güne kadar Amerika Birleşik Devletleri içinde seyahat etmek için izin alabileceklerdir.

Vize muafiyeti, yolcu için vize kategorisini kaldırmaz, ancak seyahatten önce bir ABD büyükelçiliğine başvurma veya bir ABD konsolosluk görevlisiyle yüz yüze görüşme ihtiyacını ortadan kaldırır.











Başa dön tuşu