InstagramKıbrısManşetSiyaset

Öztabay: Şenkul’un eksik bilgiyle yaptığı açıklamasını üzülerek takip ettik






Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne İlçe Başkanı Ayşe Öztabay, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul‘un, Girne Kordonboyu için “1974’de nasılsa 2024’de de öyleydi” açıklamasının doğruyu yansıtmadığını belirterek, eski Başkanların; yokluk, göçmenlik ve imkansızlıklar döneminde bile neler yaptığını tek tek sıraladı

Öztabay: Sosyal demokrasinin en önemli yapılanmalarından biri belediyelerdir

Sosyal medya hesabından “Vefa Borcumuzdur” başlıklı bir açıklama yapan Öztabay, TDP olarak ülke gündemini yakından takip ederken bilhassa toplumsal yaşamı yaşanılır kılan projeler üretmeye ve geliştirmeye çalıştıklarını belirtti.

Özelde Girne kazasında genelde ise tüm yurtta sosyal demokrat bir anlayışla, sosyal hukuk devletinin gereklerini titizlikle inşa etmeye çalıştıklarını vurgulayan Öztabay, sosyal demokrasinin en önemli yapılanmalarından birinin de “yerel, yerinden yönetim” kuruluşları olan belediyeler olduğuna dikkat çekti.

“Girne Belediyesi tarafından yapılmaya çalışılan olumlu girişimleri memnuniyetle karşılıyoruz”

“Toplumcu Demokrasi Partisi’nin geleneklerine bakıldığında yerel yönetimlerde ortaya koymuş olduğu tavır ve katkılar azımsanamaz değerde ve önemdedir” diyen Öztabay, TDP Girne ilçesi olarak Girne kazasında yapılan her türlü faaliyeti yakından takip ettiklerini, kamu menfaati ve sosyal demokrasi adına gerekli katkıları koşulsuzca koymaya hazır olduklarını içtenlikle ve defaatle ifade ettiklerini kaydetti.

Öztabay, “Kısa zamanda Girne şehrinde, Girne Belediyesi tarafından yapılmaya çalışılan olumlu girişimleri memnuniyetle karşılamakla birlikte esasen tüm hayatı Girne’de geçmiş Sn. Başkan Murat Şenkul’un 29 Haziran 2024 tarihinde yapmış olduğu açıklamanın düzeltilmesi ve/veya yeniden değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz” dedi.

“Şenkul’un açıklamasını üzülerek takip ettik”

Öztabay açıklamasına şöyle devam etti;

“Sayın Başkanın sosyal medya hesabından yayınlamış olduğu 29 Haziran 2024 tarihli ‘Girne Kordonboyu’ başlıklı açıklamasında; ‘1974’de nasılsa 2024 yılına kadar aynıydı’ şeklinde yapmış olduğu değerlendirmeyi üzülerek düzeltme ihtiyacı duyuyoruz.

Eksik bilginin doğru noktaya taşınması da demokrasinin gereğidir. Ayrıca belirtmek isterim ki; tarihlerden de anlaşılacağı üzere üzerinden günler geçmiş bir açıklamaya gerekli incelemeyi ve araştırmayı yapmak durumunda olduğum için geç açıklama yapmış olduğuma da yanlış algılanmamak için vurgu yaparım.

“Sabri Tahir döneminde ilk kez tören alanı yapılmış ve şehre kazandırılmıştır”

Girne Kordonboyu (Dome Otel ve Dallas Büfe arası) Atatürk büstü ve tören alanını içine alan bölge ile alakalı ilk olarak 1974-1976 döneminde Sn. Sabri Tahir, devletin yetkili organları tarafından Başkanlığa atanmıştır.

Sn. Tahir’in döneminde basitte olsa kıt kanaat imkanlar dahilinde ilk kez tören alanı yapılmış ve şehre kazandırılmıştır.

Yine 1976 yılında yapılan ilk yerel seçimlerde merhum Sn. Ziya Rızkı, halkın büyük çoğunluğunun oyları ile Girne Belediye başkanı seçilmiştir ve 1976’dan 1985 yılına değin görev yapmıştır.

Hatırlatmak isterim ki 1976–1985 yılları arası Kıbrıs’ın kuzeyinin ve tabi ki Girne şehrinin yokluk, göçmenlik ve imkansızlıkları yaşadıkları dönemdi.

“Atatürk büstü 1982 yılında yerini almıştır”

Ziya bey görev yaptığı dönemlerde bilhassa Kordonboyu ve tören alanına önem vermiş, Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelinin meclis üyeleri ile birlikte yapılması kararını almış, buna müteakip Türkiye’nin en önemli heykeltıraşlarından biri olan Tankut Öktem ile anlaşmış ve yapılan titiz çalışma neticesinde 1982 yılında Kordonboyu’nun simgesi olan kıymetli ve anlamlı büst yerini almıştı.

Yine 1983 yılında Kordonboyu bünyesinde tören alanının çevre düzeni meşhur Kıbrıslı mimar Burhan Atun tarafından belediyenin talebiyle tasarlanmıştır.

Alanda yer alan ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ yazısı Sn. merhum Başkan Rızkı’nın ve meclis üyelerinin talebiyle yazdırılmıştır.

“Mimarca dergisinde döneme ait gelişmeler yayımlandı”

Döneme ait ilgili gelişmeler Mimarlar Odası tarafından yayınlanan ‘Mimarca’ dergisinin eylül 2018 tarihli 86. sayısında (sayfa: 53–72) Mimar Sn. Burhan Atun ile yapılan söyleşide belirtilmiştir.

Yıllar içerisinde seçilen Başkanların katkıları devam etmiş, konu tören alanı Sn. Erdinç Gürçağ döneminde de mermerler ile kaplanıp, peyzaj düzenlemeleri yapılmıştır.

“Girne hep bahsedildiği gibi memleketin incisi olarak kalacaktır”

Toplum için yapılan her girişim takdir ve saygı ile karşılanan eylemlerdir. Sosyal belediyecilik sosyal hukuk devletinin olmazsa olmazıdır.

Başta da belirtmiş olduğumuz gibi Sn. Başkanın toplumun menfaati adına emekçi Belediye personeli ve Belediye Meclisi üyeleri ile attığı adımlar son derece önemlidir, lakin bu güne kadar gelinen süreçte yapılanlar da şüphesiz ki temel oluşturmuş ve dönemine göre yok sayılamayacak yatırımlardı.

Girne halkı adına yapılan tüm güzel ve geleceğe dönük işleri sırtlayan gerek Başkan gerek meclis üyeleri gerekse Belediye emekçilerinin mesailerini selamlarız.

Girne hep bahsedildiği gibi memleketin incisi olarak kalacaktır.

Her ne kadar da yapılaşma bize eski Girne’yi unutturmaya çalışsa da bizler Toplumcu Demokrasi Partisi Girne İlçesi olarak gönlümüzdeki ve hayalimizdeki Girne’ye sahip çıkmaya, katkı koymaya durmadan devam edeceğiz.

Cahit Sıtkı Tarancı’nın dediği gibi; ‘Memleket isterim yaşamak sevmek gibi gönülden olsun, olursa bir şikâyet ölümden olsun’”











Başa dön tuşu