EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Peksever: Kıb-tek’ten ve buradaki sorunlardan başlıca sorumlu Ünal Üstel’dir




Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-sen) üyeleri, Başbakanlık önünde toplandı, torpilli istihdamları, iş güvenliği olmadan çalışan emekçileri, yapılmayan yatırımları bir bir sıraladı, hükümete de cuma gününe kadar süre tanıdı

Peksever: A.D Başbakanlık’ta ne iş yapıyor?

Başbakanlık önünde konuşan sendika Genel Sekreteri Hüseyin Peksever Özgür Gazete’nin 23 Ocak 2024 tarihinde gündeme getirdiği “hakkında Ağır Ceza’da 5 ayrı suçtan 16 davası bulunan” A.D ile ilgili yeni bir gelişmeyi paylaştı.

Peksever, aynı kişiyle ilgili yeni bir talep yazısının geçtiğimiz ay kurum müdürlüğüne gönderildiğini açıkladı.
Buna göre; A.D’nin ikinci bir emre kadar Başbakanlık’ta görevlendirilmesi istendi.

Peksever A.D’nin şu an Başbakanlık’ta ne iş yaptığını sordu.

Tuğcu: “Ölürseniz biz sorumlu değiliz” demek için imzalatıyorlar

Tuğcu, Kıb-tek’te UBP kurultayına yönelik istihdamlar ve yetkilendirmeler yapıldığını söyledi, “istikrar” mottosuyla kurultaya giden atanmış Başbakan Ünal Üstel’e, “Hangi istikrardan bahsedersiniz?” diye sordu.

Tuğcu, “Kıb-tek’te 6 görev şehidimiz var. Bu sayının artmaması için, iş güvenliği önlemlerinin alınması için buradayız” diyerek, yanında getirdiği, kurum personellerine imzalatılan “güvenlik kitapçığını” gösterdi.

Tuğcu, Kıb-tek emekçilerinin elektrik direkleri üzerindeki fotoğrafları da göstererek, “Bu kitapçıktaki hiçbi şey uygulanmıyor. Bunu imzalatıyorlar ki; ‘Ölürseniz biz sorumlu değiliz’ demek için” dedi.

Tuğcu aynı zaman yanındaki bazı elektrik tesisatıyla ilgili materyalleri gösterdi, bunların ülkenin sistemine uygun olmadığını ve güvenlik problemi yarattığı, arızalar meydana geldiğini anlattı.

“1.61 TL olan enerjinin kilowatt saati 3.74 TL’ye çıktı. Ne değişti?”

Tuğcu şöyle devam etti;

“Kalecik III Sözleşmesi imzalandıktan sonra vatandaşın faturası 1.61 TL olan enerjinin kilowatt saati 3.74 TL’ye çıktı. Ne değişti? Akaryakıt mı zamlandı? Kuruma yatırım mı yaptınız?

Kurultay hesabı terfi ve görevlendirme yapıyorsanız, iş barışını bozuyorsanız bunun hesabını vereceksiniz. Biz sağlıklı bir ortamda hizmet için her şeyi yapmaya hazırız.

Hangi şartlarda hangi malzemeyle çalıştığımızı fotoğraflarda görebilirsiniz.

Peksever: Uyarılarımız dikkate alınmadı ve bir hafta içinde 3 iş cinayeti meydana geldi

Genel Sekreter Hüseyin Peksever de göreve geldikleri 23.12.23 tarihinden beri gerek hizmet verimliliğini artırmak gerek artış öngördükleri elektrik kesintilerinin artmaması ve iş cinayetlerinin artmaması için kamuoyunu bilgilendirdiklerini hatırlattı.

Peksever, “Uyarılarımız dikkate alınmadı ve bir hafta içinde 3 iş cinayeti meydana geldi” dedi.

“Kıb-tek’ten ve buradaki sorunlardan başlıca sorumlu Ünal Üstel’dir”

Peksever şöyle devam etti;

“1 Ocak 2024 tarihindeki talebimizi kurum müdüriyetine gönderdik. Dikkate alınmadığı için ikinci talep yazımızı; altına ‘KKTC Başbakanlık’ ekleyerek 13 Mart 2024’de dağıtım yaptık.

İlk talebimiz de Teknecik’e iptal edilen santral yatırımının bir an önce yeniden düzenlenmiş şartname ile uluslararası ihaleye çıkılmasıydı.

Kıb-tek’ten ve buradaki sorunlardan başlıca sorumlu Ünal Üstel’dir. Çünkü Kıb-tek ve yönetimi ona bağlıdır.

“11.6.2024’de de talep yaptık”

‘Nüfus artışı, teknolojik gelişmeler ve buna bağlı enerji talebindeki artış ile, ihtiyaç duyulan üretim ve iletim eksiklerinin giderilmesi, personelin iş verimliliği ve liyakat sisteminin devam ettirilmesi, eksikliklerin henüz giderilmemiş olan eksikliklerle ilgili gereğinin yapılması arz ederiz’ dedik.

Teknecik için minimum 60 MW santral yatırımın hayata geçirilmesini istedik. Bu ihtiyaç 2018’den beri gündemdedir. Hükümeti temsil edenler devlet adına protokol yaptı, imza koydu”

Sendikanın talepleri şöyle:

1- Teknecik elektrik santraline önceden ihalesi iptal edilen minimum 60MW santral yatırımının ivedilikle hayata geçirilmesi.

2- Yaz piklerinin karşılanması için gecikmiş olan kapasite artırım yatırımlarının yanında arızalı olan 7 ve 8 nolu dizel makinelerin tamir sürelerinin belirsiz olduğu için ilgili makineler yedek kapasite olarak tamirleri tamamlanıncaya kadar kızağa alınarak, ihale yasasının ‘Doğrudan Alım’ 24. Madde B fıkrasına uyarak 2 adet makinenin süratle üretim kapasitesine kazandırılması.

3- Sokak aydınlatma bakım, onarım hizmetlerinin Kıb-Tek tarafından sağlandığı ve her bir tüketiciden sokak aydınlatma tüketim ücretinin alındığı ancak bu alanda uzun yıllardır malzeme alımına gidilmediğinden hizmetlerin geriletildiğini gözlemlemekteyiz. Tüm sokak aydınlatma armatürlerinin Led ile değiştirilerek enerji tasarrufu sağlanması için Led armatür alım ihalesine çıkılmasını ayrıca mevcut armatürlerin süratle bakımlarının yapılması için gerekli araç gereç ve ekipmanların Kıb-Tek personeline sağlanması.

4- İskele ilçesinde artan nüfus ve gelişen imar yapısına daha kurumsal hizmet sağlanması için, arazisi ve inşaat projesi tamamlanmış olan İskele Bölge Amirliği’ne yeni bölge amirliği hizmet binaların başlatılması.

5- Teknecik Elektrik Santrali mevcut bina tadilatlarının yapılması ve eksik personel hizmet odalarının inşa edilmesi.

6- Mevcut 2*25Mw gücündeki Gaz Türbin Santralleri’nin işletmesini Kıb-Tek’in devralması.

7- 3 yıldır arızalı olan 8 nolu dizel jeneratörün arıza tamiri için tarafınıza verilen uzman (expert) görüş ve keşif bedeli raporları ile ilgili sigorta şirketi sözleşmelerinin bizlerle de paylaşılması.

8- İş kazalarının önlenmesi, hizmet verimliliğinin arttırılması ve meslek alanındaki yeniliklerin hatırlatılması için meslek içi eğitim kurslarının başlatılması ve sendikal eğitim etkinlikleri için personel izin listesinin oluşturulması.

9- Başka bir kadro tutup farklı görev ifa edenlerden görev yaptıkları kadrolara intibak ettirilmesi için, statü değişiklik talebi olan personellerin terfi komisyonunca değerlendirilmesi.

10- 6 aylık deneme devresini başarıyla tamamlayan personelin, deneme devresini tamamladığı tarihten itibaren asaleten tayinlerinin verilmesi











Başa dön tuşu