Adli OlaylarInstagramKıbrısManşet

Polis: İşleri hızlandırması için Gürcafer’e 135 bin 800 euro verildi




Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer ve KTİMB çalışanı H.A ve N.T dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı, haklarında iki gün daha tutukluluk emri verildi, diğer zanlı M.T ise hala aranıyor

Polis (Suçlama 1): İşleri hızlandırması için Gürcafer’e 135 bin 800 euro verildi

Mahkemede olguları aktaran Polis Genel Müdürlüğü‘ne bağlı Mali Suçlar Şube Amirliği‘nde görev yapan polis mensubu Yahya Suiçmez, zanlı 1 Cafer Gürcafer‘in, “Sahte Beyanlarla Belgelerin İcra Edilmesini Tahrik Etme“, “İrtikap“, “Sahte Belge Düzenleme“, “Sahte Belgeyi Tedavüle Sürme“, “Sahte Davranışla Kayıt Temin Etme” suçlarından, zanlı 2 N.T ve zanlı 3 H.A‘nın ise “Sahte Beyanlarla Belgelerin İcra Edilmesini Tahrik Etme” “Sahte Davranışla Kayıt Temin Etme” suçlarından methaldar olduğunu söyledi.

Polis ilgili tahkikatın; 28.3.2024 tarihinde Mahkeme emri gereği ülke genelinde ülkeye getirilen üçüncü dünya ülkeleri çalışanlarının kota ve çalışma izni işlemleriyle ilgili başlatıldığını, tahkikat kapsamında da ülkeye yabancı işçi getiren bir iş takipçisinin polise ifade verdiğini belirtti.

Cafer Gürcafer

Polis, “Bu kişi, zanlı 1 Cafer Gürcafer’in; işlerini hızlandırmak ve/veya kendisinden işçi alınmadığı takdirde müracaatlarını iptal etmek gerekçeleriyle kendisinden 2022-2023 tarihlerinde toplamda 135 bin 800 euro aldığını söyledi” dedi.

Tahkikat polisi, zanlı 1 Gürcafer‘in Başkanlığını yürüttüğü KTİMB‘in, ülkeye gelecek olan yabancı işçilerin ön izin, kota ve çalışma izinlerini çıkarma ve uzatma işlemlerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yaptığı protokol kapsamında yaptığını söyledi.

Polis (Suçlama 2): 55 kişilik kota başvurusunu firmadan habersiz sahte belgeyle iptal etti

Polis ayrıca 3.6.2024 tarihinde Mali Şube‘ye gelerek ifade veren bir inşaat firması yetkilisinin de şikayetinde, 55 kişilik kota başvurusu için müracaat yaptığını ancak zanlı 1 Cafer Gürcafer‘in ‘Bana sözlü olarak bu müracaatın ilgili firma tarafından yapılmadığı iletildi‘ diyerek resmi bir yazıyla müracaat iptal ettirildiğini söylediğini aktardı.

Polis şikayetçinin, böyle bir iptal talebi olmadığını, bunun kendi bilgisi dışında yapıldığını belirttiğini ve bu iptal belgesini de zanlı 1 Cafer Gürcafer‘in sahte olarak düzenlenmesini tahrik ettiğinin belirlendiğini söyledi.

Bu konuda zanlı 1 Cafer Gürcafer‘in izahat verdiğini ve ilgili firma ile ilgili haksız bazı hususlar tespit ettiklerini söylediğini belirten polis, bu konunun da araştırılacağını kaydetti.

Polis (Suçlama 3): 16 işçi firmadan habersiz adaya getirdi

Polis ayrıca; zanlı 1 Cafer Gürcafer’in KTİMB Başkanı olduğu 9 Haziran ve 21 Haziran 2023 tarihlerinde, yine bir inşaat firmasının yaptığı toplam 30 kişilik ön izin başvurusuyla ilgili; firma sahibine bilgi verilmeden 16 kişinin adaya getirildiğini söyledi.

Savcının sorusu üzerine tahkikat polisi Yahya Suiçmez, önce firmanın talebinin Bakanlıkça işleme koyulduğunu ancak KTİMB’den ilgili iptal yazısının gitmesi sonrası işlemlerin durdurulduğunu söyledi.

Polis: Zanlı 2 ve 3 bu işlemleri yaptı

Bu gelen 16 kişinin ön izinlerinin firmanın bilgisi dışında olduğunu söyleyen polis, bilgisayarlarda yapılan araştırmada zanlı 1 N.T ve zanlı 3 H.A‘nın da bu işlemin çıktılarını alarak yetkisiz kişilere verdiklerini ve adaya gelen bu kişilerin nerede olduklarının tespit edilemediğini aktardı.

Zanlıların ifade vermediğini ancak sorulan sorulara cevap vererek izahat verdiklerini söyleyen polis, süreç tamamlanmadan alınan ön izinlerle ilgili evrakların kime verildiğini hatırlamadıklarını söyleyen zanlıların polise yardımcı olamadıklarını aktardı.

Polis (Suçlama 4): 14 işçi firmanın bilgisi olmadan adaya getirildi, yerleri tespit edilemedi

Yine bir inşaat firmasının yetkilisinin polise ifade verdiğini ve toplam 14 kişinin bilgileri dışında adaya getirildiği ve kendilerine teslim edilmediği şikayetini yaptığını ve bu kişilerin de nerede olduğunun hala tespit edilemediğini kaydetti.

Polis, bu 14 kişiyle ilgili zanlılardan izahat istendiğini ve zanlı 1 Cafer Gürcafer‘in oğluna ait olan bir işletmenin hissedarının, bu kişileri bulup getirme vaadinde bulunduğunu ancak getirmediğini belirtti.

Polis: Protokol kapsamında 22 işçi getirildi ancak gerçek sayı çok daha fazla

Polis ayrıca, KTİMB tarafından ülkeye getirilen üçüncü dünya ülkesi vatandaşı işçileriyle ilgili de tahkikat başlatıldığını, özellikle Pakistanlı olan bu kişilerle ilgili Bakanlıkla bir protokol yapıldığının tespit edildiğini ancak sadece 22 kişinin bu protokol kapsamında getirildiğini, asıl sayının ise çok daha fazla olduğunu ve bu konuda da tahkikatı derinleştirmeleri gerektiğini söyledi.

Savcının sorusu üzerine tahkikat polisi Yahya Suiçmez, yapılan protokol gereği ülke genelindeki inşaat ve restoranlarda çalışacak olan yabancı işçilerin çalışma izni işlemlerinin KTİMB tarafından yapıldığını belirtti.

Polis: KTİMB bilgisayarlarındaki veriler silindi

Zanlı 1 Cafer Gürcafer‘in kullanımında olan KTİMB’deki bilgisayarda bulunan verilerin silindiğinin tespit edildiğini, Gürcafer’in rutin bir işlem olarak bunların silindiğini söylediğini ancak ileri tahkikat yapılacağını belirtti.

Tahkikat polisi, zanlı 1 Cafer Gürcafer‘in kullanımında olan bir emarenin de arandığını, zanlılara ait 5 ve olayla ilgili olduğu düşünülen 1 cep telefonunun emare alındığını ve bunların incelemesinin yapılacağını, ayrıca zanlılarla bağlantılı olduğu düşünülen bir kişinin de arandığını belirtti.

Polis 2 gün tutukluluk talep etti

Polis zanlı 1 Cafer Gürcafer‘in İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı olduğunu, zanlı 2 N.T‘nin, ön izin işlemlerinden sorumlu olduğunu ve zanlı 3 H.A‘nın da üçüncü dünya ülkesi vatandaşları olan işçilerin ön izin işlemlerinden sorumlu olduğunu belirtti.

Tahkikatın dün (30.07.2024) itibariyle başladığını, alınması gereken çok sayıda ifade, emare olarak incelenmesi gereken çok sayıda dosya bulunduğunu, bunların neticesinde yeni olguların çıkmasının kuvvetle muhtemel olduğunu belirten polis, zanlıların tahkikata etki edebilecekleri gerekçesiyle 2 gün tutuklu kalmalarını talep etti.

Avukat Özsoylular: Siz bize sadece çeklerle ilgili soru sordunuz

Zanlı 1 Cafer Gürcafer‘in avukatı Süleyman Özsoylular, polisin soruşturma kapsamında bir iş takipçisinden ifade alındığını söylediğini hatırlattı ve bu ifadenin ne zaman alındığını sordu.

Polis bu ifadenin, Mahkemenin soruşturma emri vermesinden hemen sonra yani 3-4 ay kadar önce alındığını ama tam tarih hatırlamadığını belirtti.

Özsoylular, zanlı 1 Cafer Gürcafer‘in dün ifadeye çağırıldığında kendisine “irtikap” suçunu oluşturan 135 bin 800 euro ile ilgili değil sadece aynı şikayetçinin beyanında bahsettiği “çeklerle” ilgili sorular sorulduğunu ve dolayısıyla ifade veren ilgili iş takipçisinin beyanının yalan olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Polis: Çekleri lehinize temizledim, şahadetimde de bahsetmedim

Polis, çeklerle ilgili soruşturmayı yaptıklarını ve bu yüzden bugün Mahkemede bu konuya girmediğini belirtti, “Bu çekleri lehinize temizledim, şahadetimde de belirtmedim” dedi.

Avukat Özsoylular: Çeklerle ilgili bir şey bulamadınız, bugün 135 bin euro diyorsunuz

Avukat Özsoylular ise “Ben size iddia ederim ki; bizden dün sadece çeklerle ilgili izahat istediniz ama zanlı ile ilgili bir şey bulamadığınız için bugün Mahkemede 138 bin 800 euro ile ilgili iddialarda bulunuyorsunuz” dedi, “Sahte evrakla ilgili husus 9 ve 23 Haziran’daki işlemlerle mi alakalı?” diye sordu.

Tahkikat polisi ise bu soruya; “3 Haziran 2024 tarihli yazı KTİMB olarak yazılan yazıdır. 9 ve 21 Haziran tarihli olanlar ise iki ayrı firmanın ön izin başvurusudur, diğer yazıyla alakalı değildir” dedi.

Avukat Özsoylular: Şikayetçi olan müteahhit amme fesatçılığı yaptı

Bunun üzerine Avukat Özsoylular, bu konuda ilgili müteahhitten ifade alındığını hatırlattı, bunların tarihlerini sordu, tahkikat polisi Yahya Suiçmez tam tarihleri hatırlamadığını ancak Haziran başı olduğunu söyledi.

Avukat Özsoylular, soruşturma kapsamında şikayetçi olan “müteahhidin”, polisin arandığını söylediği diğer zanlı ile bağlantısının tespit edilip edilmediğini sordu, polis tespit ettiklerini belirtti.

Avukat Özsoylular polis; şikayetçi müteahhitle ilgili KTİMB altında faaliyet gösteren İnşaat Encümenliği‘nin bir karar üretip üretmediğini bilip bilmediğini sordu ve “Siz bu araştırmayı yaparsanız, bu şikayetçi olan müteahhidin amme fesatçılığı yaptığı noktasında bulgularınız olacak” dedi.

Polis, böyle bir şey tespit etmeleri durumunda gereğini yapacaklarını belirtti.

3 zanlıya da 2’şer gün tutukluluk verildi

Zanlı 2 N.T ve zanlı 3 H.A’nın avukatları da tutukluluk talebine itiraz etmedi.

Huzurundaki şahadetleri dinleyen Yargıç Jale Dizdarlı Ergüden, tahkikatın henüz yeni başladığına, yapılması gereken birçok işlem olduğuna ve aranan bir zanlı daha olduğuna bulgu yaparak, zanlıların iki gün daha poliste tutuklu kalmasına emir verdi.

Özgür Haber Merkezi











Başa dön tuşu