InstagramKıbrısManşetSağlık

Dalkan: Ölüm oranı erişkinlerde yüzde 4-5, çocuklarda yüzde 10


Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ceyhun Dalkan, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’ni maymun çiçeği konulu özel gündemle toplayıp erken zamanda bir yol haritası ortaya koyması gerektiğini ve ülkeye girişlerde de denetim yapılmasının şart olduğunu belirtti

Dalkan: Ölüm oranı erişkinlerde yüzde 4-5, çocuklarda yüzde 10

KTTB adına yazılı açıklama yapan Dalkan, Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) maymun çiçeği enfeksiyonun uluslararası endişe verici bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu duyurduğunu hatırlatarak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Burundi, Kenya, Merkezi Afrika Cumhuriyeti, Rwanda ve Uganda gibi Afrika ülkelerinde yeni varyant ile giderek artan maymun çiçeği (mpox) vakalarının ve muhtemel kıtanın dışına yayılma riskleri nedeni ile bu kararın alındığının belirtildiğini kaydetti.

Dalkan, “Maymun çiçeği, çiçek hastalığına benzer belirtiler gösterir ancak daha hafif semptomlar görülür. Ölüm oranının erişkinlerde yüzde 4-5, çocuklarda yüzde 10 olduğu bildirilmekte. Özellikle 1 yaş altı, savunma sistemi zayıf, eczema öyküsü olan ve gebeler daha yüksek risk grubundadır” dedi.

“İnsanlara hayvanlardan, insandan insana temas ve kontamine yüzeylerle bulaşır”

Dalkan şöyle devam etti;

“Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, sırt ağrısı, lenf bezlerinde büyüme, üşüme ve döküntülerle klinik verir.
Döküntüler, ateş başladıktan 1-3 gün sonra yüzde başlar, ardından vücuda yayılır.

Döküntüler, önce düz ve kırmızı benekler olarak başlar, ardından kabarcıklara, püstüllere dönüşür ve sonunda kabuklanarak iyileşir.

Maymun çiçeği virüsü insanlara hayvanlardan, insandan insana temas ve kontamine yüzeylerle bulaşır. Yüksek bulaşıcılık riski olan mpox, cinsel ilişki, yakın ten teması, konuşma veya nefes yolu ile bulaşabilir.

Korunmak için enfekte kişi ve hayvanlardan uzak durmak ve olası temas sonrası el yıkamak önemlidir.

Maymun çiçeği genellikle hafif seyirli olsa da, ölüm dahil ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sebeple, hastalığın yayılmasını önlemek için hastalar izole edilmelidir.

 

Gerekli önlemleri almak üzere Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’ni maymun çiçeği konulu özel gündemle toplayıp erken zamanda bir yol haritası ortaya koymalıdır.

Özellikle ülkemize yeni eğitim dönemi Mpox’un görüldüğü ülkelerden gelecek kişi ve öğrencilerin olası enfeksiyonları nedeni ile mutlaka bu açıdan muayene edilmesi ülkemizde olası salgının önüne geçmek için gereklidir.

Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları’nın gerekli kontroller için ivedi organize olup uygulamaya başlaması gereklidir”











Başa dön tuşu