InstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

“KÖLE KAMPI”NDA MEYDAN DAYAĞI | İşçiler polise ifade verdi, şikayetçi oldu!


Özgür Gazete’nin dün kamuoyuna duyurduğu ve gündeme bomba gibi düşen “KÖLE KAMPI” haberinden sonra polis harekete geçti, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Güzelyurt İlçe Başkanı Çağlar Gulamkadir’in iş birliği, İnsan Hakları Platformu adli ve barınma desteği sağladı ancak Cypfruvex, Çalışma ve Tarım Bakanlıklarından ses yok!

Bu arada işçilerin dün gazetemize aktardıkları ise olayın kan dondurucu boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi!

Soruşturma cumartesi günü başladı

Gazetemizin dünkü “Köle Kampı” haberinin araştırma çekimleri cumartesi günü yapılmış, gazete ekibimiz bölgeden ayrıldıktan sonra da işçilerin mikrofonlarımıza konuşup ismini verdikleri “aracıların” işçileri tehdit ettikleri ve adadan kaçacakları bilgisini edinmişti.

Buna fırsat vermemek adına, haber kamuoyuna duyurulmadan önce gazetemiz Polis Genel Müdürü Kasım Kuni’ye durumu anlatmış ve Kuni’nin iş birliğiyle Güzelyurt Polis Müdürlüğü’ne verilen talimat sonrası soruşturma aynı gün başlatılmıştı.

Gazetemizin Güzelyurt polisinden edindiği bilgilere göre; başlayan soruşturma kapsamında Köle Kampı’na giden polis ekipleri, korkunç durumu gözleriyle gördü ayrıca işçilerin muhaceret kayıtlarını kontrol etti.

Kim bu Mustafa ve Cihangir? Kimin adına çalışıyorlar?

Dün yayımlanan haberimizde de görüldüğü üzere, Tarım Bakanlığı’na bağlı Cypfruvex Müdürü Cemil Redif’in talebiyle, Ticaret Odası üzerinden “danışmanlık” adı altında yasaya aykırı şekilde faaliyet gösteren şirketler aracılığıyla adaya getirilen işçiler, kişi başı 8 bin euro verdiklerini belirtmişti.

Ülkelerindeki mallarını satan, borçlanan Bangladeşli işçiler, kişi başı 8 bin euroyu ise Mustafa ve Cihangir adında, yine Bangladeşli olan iki kişiye verdiklerini mikrofonlarımıza açıklamıştı.

İşçilerin kaldığı korkunç koşulların yanında, aylardır çalıştırılmadıkları, çalışanların ise maaşlarını alamadıkları ortaya çıkmıştı.

Gazetemiz tüm bilgileri polise iletti

Gazetemiz, işçilerin isimlerini verdikleri kişilerin Lefkoşa Yenikent’te bir “danışmanlık” firması adına çalıştığını tespit ederek, elde ettiği tüm bilgileri Güzelyurt polisine iletmişti.

Haberin yayımlanmasının ardından ise gazetemize ulaşan işçiler, “Mustafa ve Cihangir” denilen kişiler tarafından tehdit edildiklerini, basına konuştukları için darp edildiklerini anlattı ve yardım istedi.

İşçiler gazetemize ulaştı: Tehdit ediliyoruz

Dün sabah saatlerinde aynı Köle Kampı’na giden Özgür Gazete ekibine bilgi veren işçiler, korktuklarını, Mustafa ve Cihangir denilen kişilerin bir arkadaşlarını kampın meydanında dövdüğünü ve “Eğer polise giderseniz sizin de sonunuz böyle olur” diyerek tehdit edildiklerini anlattı.

İşçiler ayrıca, muhaceret kontrollerinde çalışma izinleri devam etmesine rağmen deport edilmekle de tehdit edildiklerini belirtti.

Gazetemiz ulaşım desteği verdi, Gulamkadir ve İnsan Hakları Platformu ile iş birliği yapıldı

Özgür Gazete’nin görüntülediği kampın hemen ilerisinde başka bir kampta aynı koşullarda kalan ve aynı kişiler tarafından getirilen işçiler ise polise ifade vermek istediklerini söyleyerek gazetemizden ulaşım desteği talep etti.
Özgür Gazete ekibi ilgili işçileri alarak Güzelyurt Polis Karakolu’na götürdü.

Burada CTP Güzelyurt İlçe Başkanı Çağlar Gulamkadir’in iş birliği ile İnsan hakları Platformu’ndan adli destek alınarak, işçilerin ifadelerini vermeleri ve şikayetlerini yapmalarına yardımcı olundu.

Ayrıca tehdit altında olan işçilerin güvenli bir yere yerleştirilmeleri de yine aynı iş birliğinde sağlandı.

Sadece sorumlular değil ana muhalefet bile suskun!

Bu arada haberi araştıran ve kamuoyuna duyuran Özgür Gazete’den Pınar Barut, elde ettiği tüm bilgileri ifade vererek polisle paylaştı ve adli sürecin ilerlemesine katkıda bulundu.

Ancak, sezon bittiği halde, Cypfruvex Müdürü Cemal Redif tarafından, Ticaret Odası üzerinden “danışmanlık” adı altında hizmet veren bir firma (Temsilcileri Mustafa ve Cihangir) aracılığıyla getirilen 176 işçiyle ilgili, ilgili hiçbir makam açıklama yapmadı.

Çalışma Bakanlığı sezon bittiği halde neden bu işçilerin getirilmesine izin verdiğini açıklamazken, Ticaret Odası da neden bu başvuruyu kabul ettiğini hala açıklamadı.

Ana muhalefet CTP’nin de suskun kaldığı skandalla ilgili Özgür Gazete araştırma yapmaya, elde ettiği bilgi ve belgeleri polis ve yetkili yerlerle paylaşmaya ve süreci takip etmeye devam edecek.











Başa dön tuşu