Adli OlaylarInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

İHP: İfade süreçleri tamamlanan mağdurların, kamplara geri gönderilmesi kabul edilemez






İnsan Hakları Platformu (İHP), Özgür Gazete‘nin “Köle Kampı” haberleri sonrası polise sığınan yüzlerce Bangladeşli işçinin güvenliklerinin acilen sağlanması gerektiğini vurguladı, bu kişilerin darp edildikleri ve insanlık dışı şartlarda yaşadıkları kamplara geri gönderilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti

İHP: Güvenlik endişeleri nedeniyle polise başvurmaktan çekiniyorlar

Yazılı açıklama yapan İHP, Kıbrıs’ın kuzeyinde Güzelyurt bölgesinde yaşanan ve insan ticareti şüphesi içeren ciddi bir vakaya dikkat çekmek istediklerini belirterek, bir süredir Cypfruvex şirketi tarafından narenciye sektöründe çalıştırılmak üzere adaya getirilen işçilerin çalışma ve yaşam koşullarının, emek sömürüsü ve insan ticareti kapsamında değerlendirildiğini kaydetti.

İHP açıklamasında, “İlk olarak dört kişi tarafından Pazartesi günü (26.08.2024) doğrudan yetkililerin bilgisine getirilen ve yardım talep edilen bu korkunç durum, bugün 100’den fazla işçinin aynı şikayetle polise gitmesiyle derinleşmiştir. Ancak hala toplamda 600 kişiyi bulan işçilerden geriye kalanların yardım talebinde bulunduğu fakat güvenlik endişeleri nedeniyle polise başvurmaktan çekindiği bilinmektedir. Bu durum, yarın bu sayının daha da artabileceğini göstermektedir” denildi.

YILIN İNSANLIK SKANDALI | 21. yüzyılda köle kampı

“İfade süreçleri tamamlanan mağdurların, kamplara geri gönderilmesi kabul edilemez”

Açıklama şöyle devam etti;

“Yetkililere acil çağrımızdır: İnsan ticareti mağdurlarının güvenliğinin sağlanması ve adalete erişimlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi konusunda derhal gerekli adımlar atılmalıdır.

İfade süreçleri tamamlanan mağdurların, kötü koşullara sahip kamplara geri gönderilmesi kabul edilemezdir. Bu, insan ticareti mağdurlarının yeniden mağdur edilmesine yol açacaktır.

Mağdurların güvenli barınma ihtiyaçlarının karşılanması ve polis korumasının yetersiz olduğu bu durum karşısında kalıcı çözümler üretilene kadar geçici barınma ve koruma tedbirlerinin acilen devreye sokulması elzemdir.

İnsan Hakları Platformu olarak, bu sürecin aktif takipçisi olduğumuzu ve mağdurların adalete erişimlerini sağlamak için hukuki destek sunduğumuzu kamuoyuyla paylaşmak isteriz.

Şu anda hukukçumuz, mağdurların ifadeleri sırasında yanlarında bulunarak onları desteklemektedir. Toplumun ve basının bu olaya karşı duyarlılığı, insan ticaretine karşı mücadelede büyük önem taşımaktadır.

Yetkililerin bu acil duruma ivedilikle müdahale etmesi ve insan haklarına saygılı bir şekilde süreci yönetmesi gerekmektedir. Bizler, hukuki destek sunmaya ve bu mücadelenin savunuculuğunu yapmaya hazır olduğumuzu bildirir ve insan ticaretine karşı duruşumuzu bir kez daha vurgularız”











Başa dön tuşu