Adli OlaylarInstagramKıbrısManşetSiyaset

Elçilik eliyle turist vizeli kaçak işçi: 51 yaşındaki emekçi yaşam savaşı veriyor!


Boğazköy’deki Ağırdağ-Boğaz Yaşar Rahmioğlu Stadı’nın tribün inşası sırasında meydana gelen ve biri yoğun bakımda yaşam savaşı veren 3 emekçinin yaralandığı iş “kazasında”, işverenin Elçilik olduğu ortaya çıktı!

Proje, TC-KKTC arasında imzalanan protokol kapsamında başladı

Gazetemizin yaptığı araştırma sonucu ilgili projenin; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında 5.10.22’de Ankara’da ve 19.10.2022 tarihinde Lefkoşa’da, TC Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu ile KKTC Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu tarafından imzalanan “Gençlik ve Spor Alanında İş Birliği Protokolü” kapsamında yapıldığı anlaşıldı.

İlgili protokol 29.10.2022’de Resmî Gazete’de yayımlandı, Bakanlar Kurulu kararıyla Meclis’in bilgisine sunuldu.

İLGİLİ PROTOKOLÜN TAMAMINA BURAYA TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ

Proje TC, sorumlu Elçilik

Protokol kapsamında Ankara’da çıkılan ihaleyi kazanan Erzurum merkezli Kent Group İnşaat şirketi ile TC Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında 27.2.2023 tarihinde, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 5 Adet Açık Saha ve Spor Tesisleri Yapım İşi” adlı 48 milyon 750 bin TL’lik sözleşme imzalandı.

İLGİLİ SÖZLEŞMENİN TAMAMINA BURAYA TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ

Sözleşmede şu maddeler yer aldı;

-İş 180 günde tamamlanacak, geçici kabule hazır hale getirilecek.

-İş bedeli Ankara’daki TC Spor Bakanlığı’na bağlı Merkez Sağmanlığı’nca ödenecek.

-Firma, idarenin onayıyla alt yüklenici çalıştırılabilecek ama işin tamamı alt yükleniciye yaptırılamayacak.

-Yüklenici firma, deprem, su baskını, toprak kasması, fırtına ve yangın gibi doğal afetler ve hırsızlık ve sabotaj gibi risklere karşı şartnameye göre “all risk” sigorta yaptıracak.

-Yüklenici firma şantiyede en az 5 yıl deneyimli bir İnşaat Mühendisi şantiye şefi bulunduracak.

-Yüklenici firma, tüm giderleri kendisine ait olmakla birlikte, çalıştıracağı kişilerin sağlık ve güvenliğinden sorumlu olacak.

-Anlaşmazlıklarda Ankara Mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.

Sorumlu Elçilik ve KKTC Spor Dairesi

TC-KKTC arasında imzalanan protokolde ise “Yüklenici firma çalışacak kişileri KKTC’den de seçebilir, TC’den de getirebilir” ibaresi koyuldu ve “Yüklenici firma tarafından Türkiye’den getirilecek işçiler için Çalışma İzni ve benzeri giderler, KKTC tarafından sağlanır, çalışma ve oturma izinlerinin zamanında alınması sağlanır” maddesi eklendi.

Protokole göre inşaatların denetimi de “İnşaat yapım işlerinin kontrol ve denetimleri TC Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İş Birliği Ofisi ve KKTC Spor Dairesi tarafından ortak yürütülecek” maddesiyle Elçiliğe ve KKTC Spor Dairesi’ne verildi.

Yani ihalesine Ankara’da çıkılan projenin yüklenici firması Erzurum merkezli Kent Group ve denetim görevi de Elçiliğe bağlı TİKA’da!

Firma kaçak çalıştırdı, Elçilik ve Spor Dairesi denetim görevini yapmadı!

İşte tüm bu gerçekler, yaşanan iş “kazası” nedeniyle ortaya çıktı.

Sözleşmeye göre; KKTC’de çalıştıracağı yabancı işçilerin çalışma izinlerini KKTC yasalarına göre yapmakla mükellef olan Kent Group’un, işçileri kaçak çalıştırdığı, turist vizesiyle ülkeye getirip, süresi bitince de giriş çıkış yaptırdığını anlaşıldı.

Ayrıca şantiyeyi ve işi denetlemekle görevli olan Elçiliğe bağlı TİKA ve KKTC Spor Dairesi’nin de herhangi bir denetleme yapmadığı ortaya çıkmış oldu!

Elçilik YDÜ’ye sevk ettirdi, emekçinin durumu kritik!

Boğazköy’deki Ağırdağ-Boğaz Yaşar Rahmioğlu Stadı tribün inşası sırasında 10.09.2024 tarihinde meydana gelen iş “kazasında” 3 emekçi yaralandı.

Özgür Gazete yaptığı araştırmada, yaralananlardan 51 yaşındaki Engin Yılmazoğulları ve 48 yaşındaki Savaş Dağkuş’un Kent Group’un anlaştığı ve “Gidin adaya, burayı inşa edin” dediği ve adı henüz belli olmayan bir firma tarafından adaya getirilen kaçak işçiler olduğunu, 36 yaşındaki Yarash Bebitov’un ise firmanın hizmet aldığı Enver Buda Nakliyat’ın çalışanı olduğunu ortaya çıkardı.

Buna göre firma vinç hizmeti almak için Enver Buda Nakliyat’la anlaştı. Enver Buda Nakliyat’ta, çalışma izinleri olan ve yasal statüde çalışan vinç operatörü 51 yaşındaki Duran Köysüren ile Yarash Bebitov’u görevlendirdi.

Vinci kullanan Köysüren’in hatası olduğu öne sürülen “kazada” vincin altında kalan işçilerden Engin Yılmazoğulları’nın durumunun ağır olduğunun duyulması üzerine, Elçilik görevlileri hastaneye gitti,

Yılmazoğulları’nın YDÜ’ye sevk edilmesini sağladı. Yılmazoğulları burada yaklaşık bir haftadır yaşam savaşı veriyor.

Yaralı olarak kurtulan kaçak emekçi Savaş Dağkuş ise tedavisinin ardından taburcu olur olmaz adadan ayrıldı, ifadesi dahi alınamadı.

Polis soruşturması devam ederken, olay basından titizlikle gizlendi, henüz bir tutuklama da yapılmadı.











Başa dön tuşu