InstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Listede; Özker Özgür, Tuncer Bağışkan, Türkan Aziz ve Vedia Barut da var


Kıbrıs’ta barış ve demokrasinin ilerlemesine katkıda bulunan Kıbrıslırumlarla Kıbrıslıtürkleri ölümlerinden sonra onure etmek için yeni bir ödül açıklandı

Listede; Özker Özgür, Tuncer Bağışkan, Türkan Aziz ve Vedia Barut da var

Kıbrıs Forumu, ‘Demokrasi İçin Oksijen’ isimli ödülün, Kıbrıs’ta demokrasi ve barışın ilerlemesine önemli katkılarda bulunan bireyleri ölümlerinden sonra takdir etmek amacını taşıyan yeni bir girişim olduğunu duyurdu.

Adaylar şöyle sıralandı:

-30 yıl boyunca Lefkoşa Belediye Başkanı olarak görev yapan ve şehrin kanalizasyon sistemini iyileştirmek için bir dizi gayrı resmi anlaşma yoluyla Mustafa Akıncı ile iş birliği yapan Lellos Demetriades.

-1997’den beri uzlaşmayı teşvik etmek için Kıbrıslırum ve Türkleri bir araya getiren Kıbrıs’ta Barış Korosu’nu kuran ve yöneten Lena Melanidou.

-Siyasi çatışmaya barışçıl bir çözüm getirmeye çalışan, Kıbrıs siyasi yaşamında öncü ve oldukça etkili bir isim olan, iki toplumlu görüşmeler sırasında Kıbrıslırum müzakere ekibine katılan ilk kadın Stella Soulioti.

-Uzun yıllar Dışişleri Bakanlığında Kayıp Kişiler Dairesini yöneten, hayatını 1955-59, 1963-64 ve 1974 çatışmalarında kaybolanların kaderini ortaya çıkarmaya adamış olan Xenofon Kallis.

-Kıbrıslıtürk Özker Özgür. Eğitimci, siyasetçi, hayatını toplum birliği, barış ve federal bir çözüme adamış Kıbrıs’taki barış mücadelesinde etkili bir lider.

Tuncer Bağışkan, Kıbrıs’ta arkeolojik araştırmalar ve kazılar yürütmüş, 2011 ve 2019’da Kıbrıs’taki Kayıp Kişiler Komitesi’nden yetkilileri olası mezar yerlerine yönlendirmiş ve Kıbrıslırumların kalıntılarının keşfine yol açmış araştırmacı, yazar ve arkeolog.

– Kıbrıs sağlık hizmetlerinde öncü bir isim olan, ebe ve hemşirelik personeli direktörü olarak görev yapan, 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra Lefkoşa Genel Hastanesi’nde ilk Kıbrıslıtürk başhemşire olan Türkan Aziz.

-Kıbrıs Türk toplumunda önemli bir isim olan, yaklaşık 60 yıl boyunca Lefkoşa’da gazete bayii olarak çalışmış, geçiş noktaları kapalıyken bile gazete alışverişi yaparak Kıbrıs’ın kuzey ve güneyi arasında iletişimi kolaylaştıran iş kadını, insanlarla sıcak ilişkileriyle tanınan Vedia Barut.

Ödül töreni 3 Ekim’de

Ödülü kazananlar, 3 Ekim’de saat 19.30’da Lefkoşa Eski Belediye Binası Bahçesi’nde gerçekleşecek olan Kıbrıs Forumu’nun Ağ Oluşturma Etkinliği’nde açıklanacak.

Kıbrıs Forumu halkı, bir Kıbrıslırum ve bir Kıbrıslıtürk için oy kullanarak bu sürece katılmaya davet etti. Oylama 30 Eylül’e kadar yapılabilecek.

Kıbrıs Forumunun medya sponsorluğunu Kıbrıs Rum Haber Ajansı yapacak.











Başa dön tuşu