Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’yle yapacağı görüşme öncesinde Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yeniden başlaması için temellerin New York‘ta atılacağı yönündeki umudunu dile getirdi
Hristodulidis: Kıbrıs sorununa yönelik uluslararası ilgiyi yeniden canlandırmayı başardık
Queens’teki New York etkinliğinin bir Kıbrıslı etkinliğinde konuşan Hristodulidis, bu hedefe ulaşmak için Yunanistan ile iş birliği içinde yoğun bir şekilde çalıştığını ve hafta boyunca Kıbrıs ile ilgili belirli gelişmeler olmasını beklediğini söyledi.
Hristodulidis katılımcılara yaptığı konuşmada, “Bizi karakterize eden azim ve inatçılıkla, sarsılmaz kararlılıkla, sizin yardımınızla bu 18 ayda Kıbrıs sorununa yönelik uluslararası ilgiyi yeniden canlandırmayı başardık. Toplantıların ardından müzakerelerin yeniden başlaması veya en azından ortak bir toplantı yapılması yönünde somut açıklamalar yapılmasını gerçekten umuyorum” dedi.
“1974 vatanımızı yaraladı ama yok edemedi”
İşgalin 50. yıl dönümüne değinen Hristodulidis, bunun bir çözüm bulunmasının gerekliliğini vurguladığını, Kıbrıs’ın bundan dolayı yaşadığı olumsuzluklara rağmen ülkenin güçlü olduğunu söyledi.
Hristodulidis, “1974’te vatanımız, hain darbe ve ardından Türk işgaliyle çifte tecavüze uğradı. Bu işgal, vatanımızı ciddi şekilde yaraladı, böldü ancak bazıları tarafından sürekli olarak yok etme çabalarına rağmen onu yok edemedi” dedi ve Kıbrıs’ın bölgesel sorunlara çözüm sunabileceğini ve sunduğunu da sözlerine ekledi.
Hristodulidis, “1974’ün trajik yazı ve [ardından gelen] her şey, ülkemizin gidişatını belirledi ve belirlemeye devam ediyor, aynı zamanda hepimizin, hayatlarımızın, günlük yaşantımızın [dahil] beklentilerimiz, kurtuluş için sorumluluklarımız, işgalin sona ermesi, yeniden birleşme ve atalarımızın evlerine dönüş” dedi.
Hristodulidis, ABD ile ilişkilerin son dönemde güçlendiğini belirterek, stratejik ortaklık çerçevesinin imzalanmasıyla ikili ilişkilerin daha da ileri seviyeye taşındığını söyledi.
Kıbrıs’ın AB ile Ortadoğu arasında bir köprü olduğunu ve hükümetinin bu rolü öne çıkarmaya çalıştığını belirten Hristodulidis, “Avrupa Birliği içindeki rolümüz önemli ölçüde güçlendi ve bu da ülkemizin Avrupa Birliği için önemini vurguladı. Geçtiğimiz Ekim ayında bölgemizdeki kriz başladığında [Kıbrıs] AB ve üçüncü ülkeler tarafından bir geçiş istasyonu olarak kullanılıyordu. İlk günden itibaren belirli bir planla hazırdık ve belirli yükümlülüğümüzü yerine getirdik” dedi.
Gazze
Gazze’de insani yardım için deniz koridorunun oluşturulmasının, adanın Kıbrıs sorununun ötesinde dünya sahnesinde önemli bir rol oynayabileceğini gösteren başarılı bir girişimin örneği olduğunu belirten Hristodulidis, şunları kaydetti:
“Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa gibi güçlü [uluslararası] aktörlerle ilişkilerin sürekli güçlendirilmesi, güçlü, dirençli ve rekabetçi bir ekonomi ve başarılı göç yönetimi [Kıbrıs sorununun çözümü için kullanılıyor]. İşgal altında olan, jeostratejik açıdan özel öneme sahip bir bölgede bulunan küçük bir ülkenin bugünün zorluklarıyla başa çıkmasının başka yolu yok”