EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Moral: Berova’nın dediği gibi olursa bu durum istismar edilebilir


Halkın Partisi (HP) Merkez Yürütme Organı (MYO) Üyesi ve Çalışma Hayatı Komitesi Başkanı Aral Moral, özel sektörde prim yatırımlarının asli maaş üzerinden yapılması gerektiğini, bu konuda da çalışanlar arasında ayrıma gidilmemesi gerektiğini belirtti

Moral: Berova’nın dediği gibi olursa bu durum istismar edilebilir

Yazılı açıklama yapan Moral, Maliye Bakanı Dr. Özdemir Berova‘nın kısa bir süre önce katıldığı bir TV programında “3 personelden fazla kişi çalıştıran iş yerlerinin çalışanların maaş ödemelerini banka yoluyla havale edeceğini” söylediğini anımsattı.

Moral, böyle olması halinde de daha az çalışanı olan iş yerlerinde bunun istismar edilebileceğini belirtti, istisnasız tüm çalışanların yatırımlarının asli maaş üzerinden olmasına, hatta tüm sosyal hak ve menfaat ödemelerinin işverenin hesabından çalışanların hesabına yatırılması gerektiğini ve İş Yasası kurallarının tüm çalışanlar için eksiksiz uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

“Çalışan haklarına yönelik vurdumduymazlık var”

Halkın Partisi olarak kendilerinin de birkaç kez bu konuyu kamuoyunun dikkatine getirdiklerini hatırlatan Moral, yaptıkları açıklamalarda çalışanların maaş ödemelerinin banka yoluyla işverenin hesabından çalışanların hesabına aktarılması gerektiğini, bunun uygulanması durumunda da sosyal güvenlik kurumlarından olan Sosyal Sigortalar ve İhtiyat Sandığı gelirlerinin artacağını, bu bağlamda çalışanların gelecekteki emeklilik durumlarına olumlu etki edeceğini hatta Vergi Dairesi’nin gelirlerinin artacağını belirttiklerini kaydetti.

Moral, “Maalesef ülkemizde birçok çalışanın yatırımları asgari ücret üzerinden yapılmaktadır (Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı primlerinin yüzde 60’ı asgari ücret üzerinden yapılmaktadır). Bu konuda Çalışma Bakanlığı’nın bugüne kadar hiç bir adım atmaması, bu konuları takip edeceği yönünde bir girişim yapmaması da oldukça düşündürücüdür, çalışan haklarına yönelik vurdumduymazlığının göstergesidir. Ayrıca, Çalışma Bakanlığına bağlı Sosyal Sigortalar ve İhtiyat Sandığı gelirlerinin azalmasına, hatta gelir kaybına uğramasına göz yumulması demektir” dedi.

“Bu uygulama 3’ten az çalışanın olduğu iş yerlerini de kapsamalı”

Moral şöyle devam etti;

“Maliye Bakanı Berova’nın da açıklamasında ‘3 personelden fazla kişi çalıştıran iş yeri’ denmektedir. Bu uygulama neden sadece 3 personelden fazla kişi çalıştıran iş yerlerine yönelik uygulanacağı noktasında kendisinin açıklama yapması gerektiğini düşünmekteyiz.

Hali hazırda böyle bir çalışma varsa, bu uygulamanın 3’ten az çalışanın olduğu iş yerlerini de kapsamalı, aksi durumda daha az çalışanın bulunduğu yerlerde istismara yol açabilecek bir durum ortaya çıkabilme ihtimali doğmaktadır.

“Tek çalışan dahi olsa yatırımlarının asli maaş üzerinden yapılması zorunluluk olmalıdır”

Tek bir çalışan olsa dahi, o çalışanın yatırım haklarının asli maaş üzerinden yapılması bir zorunluluk olmalıdır, bunun için de İş Yasası’nda gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması gerekmektedir.

Bu konuda da esas sorumluluk Çalışma Bakanı’nın omuzlarında ve her konuda popülizm yapmayı bir huy haline getiren gayrimeşru hükümettedir”











Başa dön tuşu