InstagramKıbrısManşetSiyaset

Dizdarlı: Yüce ne demektir? “Yüce” diyerek “Yüce” olunmaz!




Yüksek Yönetim eski Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı, Meclis’te devam eden Başkanlık seçimi krizine işaret ederek, “Yüce ne demektir?” diye sordu

Dizdarlı: Yüce ne demektir?

Sosyal medya hesabından “Yüce Meclis” başlığıyla açıklama yapan Dizdarlı, “’Yüce’ ne demektir? ‘Yüce’ sözcüğü genel anlamda ulvi, büyük, ulu veya yüksek demektir” dedi.

Dizdarlı, “KKTC Meclisi Yüce olma yolunda emin adımlarla ilerlerken, iktidar vekillerinin gerçekleştirdikleri faaliyetler nelerdir?” diye sordu ve şöyle devam etti;

İçtüzük darmadağın edildi!

1- İktidarda olan partinin Başkanı sırf kendi koltuğunu sağlama alsın diye Meclis Başkanlığı koltuğunu birden fazla Milletvekiline söz vererek gerçek iradenin Meclis’e yansımasını engelledi ve vekiller arasında ayırımcılık yaparak haksız muamele yaptı.

2- Sayın Kutlu Evren 26 ret oyu almasına rağmen Meclis İçtüzüğü ve Anayasa’nın ilgili kurallarına aykırı olarak aday gösterileceği açıklandı.

3- Meclis Başkanı seçimi İçtüzük kuralları gereğince gizli oyla yapılması gerekirken, Sayın Hasan Taçoy’la birlikte hareket eden Milletvekilleri, Sayın Zorlu Töre ile Sayın Kutlu Evren’e oy kullandıklarını kanıtlamak için oy pusulalarını belirli bir şekilde katlayarak pusulalarının görünmesini sağladılar. Bu şekilde İçtüzük kurallarını ihlal ettiler.

4- Dürüst, güvenilir ve adil bir Meclis olma yolunda entrikalarını ve pazarlıklarını sürdürerek tekrar Sayın Zorlu Töre’yi aday olmak için ikna ettiler. Kamu yönetiminin temel anahtarı olan etik davranış kurallarını, Anayasa kurallarını ve Meclis İçtüzüğü kurallarını göz ardı ettiler.

5- Seçilmiş Vekiller kişisel kazanç ya da çıkar sağlamak amacıyla kendi iradelerini görev sorumluluklarını, tarafsızlıklarını ve görevin gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını bu halka gösteremediler. İktidar vekilleri güven duygusunu zedelediler, şüphe yarattılar ve Adalet İlkesine zarar veren davranışlardan kaçınmadılar. Çifte standart uyguladılar.

“Anayasa kurallarını hiçe sayan Milletvekilleri Yüce olabilir mi?”

Cumhuriyet Meclisi çalışmalarını kendi yaptığı İçtüzük kurallarına göre yürütemeyen ve Anayasa kurallarını hiçe sayan Milletvekilleri Yüce olabilir mi?

Sizler de artık “Yüce” kelimesini günlük hayatınızda her duyduğunuzda bunları büyük bir ihtimalle anımsayacaksınız.

Sonuç olarak, “Yüce” diyerek yüce olunmaz. Sözlerin ötesinde, güvenirliliği kazanabilmek için yapılan sıfatlı konuşmalar değil, tutarlı davranışlardan kazanılır.











Başa dön tuşu