InstagramKıbrısManşetSağlıkSiyaset

KTEB: Çözüm; kendi ilaç ihtiyacımızı karşılayabilecek yerli üretim kapasitesine sahip olmak






Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği (KTEB), “İlaç Erişimi Krizi” ve “KKTC’nin Sağlıkta Bağımsızlık İhtiyacı” üzerine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ve hükümeti uyardı, “Kriz büyüyecek, önlem alın

KTEB: “İlaç Erişimi Krizi” ve “KKTC’nin Sağlıkta Bağımsızlık İhtiyacı”

Yazılı açıklama yapan KTEB, “Biz eczacılar, sağlık profesyonelleri olarak, koltukların sağlığı ile değil; Toplumun sağlığı ile ilgilenmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Birlik açıklamasında, “İlaç Erişimi Krizi” ve “KKTC’nin Sağlıkta Bağımsızlık İhtiyacı” üzerine son dönemde yaşanan gelişmelerin, ilaç sanayisi ve piyasasındaki yapısal sorunları gözler önüne her zamanki gibi tekrardan serdiğine işaret etti.

Açıklamada, “Türkiye’de en son Aralık 2023 tarihinde ilaca gelen yüzde 25 zam ile ilaç kuru 17.5483 TL olarak belirlenmişti. Belirlenen tarihten bu yana Türkiye’de ilaca zam gelmemesinden ve euro kurunun her geçen gün TL karşısından değer kazanmasından dolayı, belirlenen ilaç kuru ile reel Euro kuru arasında makas ciddi oranda açılmış ve ilaç sanayicilerinin ciddi oranda zarar etmesine vesile olmuştur” denildi.

“KKTC’de ise gündem spmut adımlar atmak değil koltuk kavgası”

Açıklama şöyle devam etti;

“Bu durum ise yeterli zam yapılmadığı gerekçesiyle ilaç arzını kısıtlamakta olup hem Türkiye iç piyasasında ilaç temininde sorunlara yol açmakta hem de yurt dışına (KKTC ve diğer ülkeler) yönelik ihracatın sınırlanmasına neden olmaktadır.

Benzer şekilde, İngiltere’de bazı ağrı kesici gruplarında kendi iç tüketimini karşılamak amacıyla çeşitli kalemlerde ihracat durdurulmuştur.

“Çözüm; kendi ilaç ihtiyacımızı karşılayabilecek yerli üretim kapasitesine sahip olmak”

KKTC’ye baktığımızda ise gündemi ne yazık ki koltuk kavgaları işgal etmekte; ülkemiz, vatandaşlarının sağlık ihtiyaçlarına yönelik çözüm üretecek somut adımlar atmaktan uzak görünmektedir.

Oysa ki, bu sorunların tek kalıcı çözümü, sayısız kez dile getirdiğimiz KKTC’nin kendi ilaç ihtiyacını karşılayabilecek yerli üretim kapasitesine sahip olmasıdır.

Kendi vatandaşımıza yetecek miktarda ilacı üretebilen bir sağlık sistemi hem arz güvenliğini sağlayacak hem de dışa bağımlılığı azaltarak sağlıkta sürdürülebilirliği destekleyecektir.

“Sağlık temel bir insan hakkıdır”

Biz eczacılar, bu sorunları yıllardır dile getirmekte ve çözüm önerileri sunmaktayız. Ancak görüyoruz ki, ülkemizde koltukların sağlığı, insan sağlığından daha fazla önemsenmekte.

Bizler, sağlık profesyonelleri olarak, koltukların sağlığı ile değil; toplumun sağlığı ile ilgilenmekteyiz. İlaç erişimindeki bu krizler, sağlığın temel bir insan hakkı olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır.

“Unutmayın, biz eczacılar sizlerin en yakın sağlık danışmanıyız!”

Yetkilileri, halkın sağlık ihtiyaçlarını ön planda tutmaya ve bu konudaki çözümleri hayata geçirmeye davet ediyoruz. Sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği ve vatandaşlarımızın sağlık haklarına erişimi için gerekli adımların atılması gerekmektedir.

KKTC’nin kendi ilaç üretim kapasitesini artırarak, kendi kendine yeter hale gelmesi artık bir zorunluluktur. Aksi halde dışa bağımlılık artacak ve vatandaşımızın ilaca erişimi gün geçtik sonra daha da kriz hale gelecektir.

Doğru politikalar, mantıklı ve doğru adımlar bekliyoruz! Unutmayın, biz eczacılar sizlerin en yakın sağlık danışmanıyız!”









Başa dön tuşu