InstagramKıbrısManşetSiyaset

Yücel: Unutulmamalıdır ki; bu çalışma “Meclis krizinden” önce yapıldı




Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi‘nin (CMIRS) her 3 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirdiği çalışmanın devamı niteliğinde olan “Kıbrıslıtürklerin siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven ve mutluluk algısını ölçen ve bu oranların zaman içerisinde birbiriyle ilişkisi yanında; gelişmelerden ne şekilde etkilendiğini de gözlemleyen” çalışmanın üçüncü ve son bölümü yayımlandı

Yücel: Unutulmamalıdır ki; bu çalışma “Meclis krizinden” önce yapıldı

CMIRS Direktörü Mine Yücel, Eylül 2024 döneminde 500 kişi ile yüz yüze görüşerek yapılan anketin üçüncü ve son bölümüyle ilgili şunları söyledi;

“Çalışmalarımız uzun zamandır ülke yönetiminde ciddi bir zafiyet olduğunu göstermektedir.

Buna karşılık hemen hemen tüm anketlerde olası bir seçimde en yüksek oy alacak parti olarak Ulusal Birlik Partisi (UBP) ortaya çıkmakta idi.

Mart 2024 çalışmamızda bu durum değişmiş ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) uzun zaman sonra ilk kez birinci parti durumuna gelmiştir.

Haziran 2024 ve son çalışmamız olan Eylül 2024 anketlerimizde de durum değişmemiş, CTP birinci parti olmaya devam etmiştir.

Unutulmamalıdır ki; bu çalışma son ‘meclis krizinden’ önce tamamlanmıştır. Son krizin siyasi partilere herhangi bir yansıması olup olmayacağını zaman gösterecek olmasına rağmen genel olarak siyasete güveni daha da zedelediğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Ülkede böyle bir yönetim zafiyeti varken muhalefetin de hazırlıklarını yapması ve yönetime geldiği zaman sorunları nasıl çözmeyi planladığını seçmene iyi anlatması gerekmektedir.

‘Gelen parti, giden parti tümü ayni’ söylemini eleştiren muhalefet partilerinin şu anda yönetimde olanlardan ne şekilde farklı olduklarını topluma anlatma ihtiyaçları vardır.

Seçim

Bu dönemde de CTP’nin ilk parti olduğu görülmektedir.

Henüz adaylar belli olmamasına rağmen önümüzdeki sene gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı seçiminde olası adaylar içerisinde adı geçen kişiler arasında da siyasi partiler dağılımına paralel bir durum gözlemlenmiştir.











Başa dön tuşu