InstagramKıbrısManşetSiyaset

Ekinci: Meclis Başkanlığını kazanmış mış mış… Kazandığını kim söylüyor?




Cumhuriyet Meclisi eski Genel Sekreterlerinden Anayasa Hukukçucu Mehmet Öner Ekinci, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı için Ulusal Birlik Partisi (UBP) tarafından aday gösterilen Ziya Öztürkler için, 5. tur oylama dahi yapılmaması gerektiğini belirterek, 5. turdaki “3 geçersiz oya” işaret etti

Ekinci: Kazandığını kim söylüyor? Geçersiz oyları kabul yönünde değerlendiren Meclis Başkanlığı mı?

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Ekinci, dünkü 5. tur oylama sonucunda “26 kabul, 23 ret ile MEclis Başkanı seçildiği” ilan edilen ancak ana muhalefetin 3 oy pusulasında çift mühür olduğu için geçersiz olduğu gerekçesiyle seçilemediğini söylediği Ulusal Birlik Partisi (UBP) Meclis Başkan adayı Ziya Öztürkler için “Meclis Başkanlığını kazanmış mış mış” dedi.

Ekinci, “Kazandığını kim söylüyor? Geçersiz oyları kabul yönünde değerlendiren Meclis Başkanlığı mı? Zorlu bey de kazanmıştı. Sonuçta hatadan dönüldü. 3 oy pusulasının geçerliliğine Başkanlık Divanı üyeleri (CTP’li üyeler) itiraz ettiklerine göre, bu konu Anayasa’ya ve İçtüzüğe göre kurul halinde çalışması esas olan Başkanlık Divanı’nca enine boyuna değerlendirilmeli, görüşler ve değerlendirmeler tutanağa geçirilmeli ve aynı tutanakta kararın gerekçeleri ve oy doğrultuları açıkça belirlenmeli idi. Bu yapılmadı” dedi.

“Anayasa’ya göre 2 aday yoksa 5. tur da olmamalıdır”

Ekinci şöyle devam etti;

“Bu esaslı bir hatadır. Diğer yandan, Anayasa’ya göre ve dolayısıyla İçtüzüğe göre, tek adaylı seçimde, ortada yarışmacı iki aday bulunmadığı için tek aday için beşinci tur oylama yapılmasına Anayasa cevaz vermemektedir.

5’inci tura ilişkin seçim işlemleri bütünüyle Anayasanın 83’üncü maddesine aykırıdır. Bu da esaslı bir hatadır.

Anayasa 5’nci tur yapılmak suretiyle açıkça çiğnenmiştir. Gelelim İçtüzüğün 154’üncü maddesine. Madde şöyledir:

Gizli Oylama

“Yöntemi 154. Milletvekillerine, Başkanlıkça hazırlanıp mühürlenen ve üzerinde, birbirinden çizgilerle ayrılmış olarak “kabul”, “ret” ve “çekimser” yazılı kelimeler ile bu kelimeler altında boş kareler bulunan birer birleşik oy pusulası ile mühürlü birer zarf verilir. Birleşik oy pusulasını alan milletvekili, kapalı oy verme yerinde “X” işareti taşıyan mühürü birleşik oy pusulası üzerindeki karelerden birine vurmak suretiyle oyunu kullanır ve zarfa koyup kapattıktan sonra, Kürsü üzerindeki kapalı oy sandığına atar…

“Birden fazla mühür varsa o kişi oyunu yakmak istemiştir”

Bilinmeli ki, bir oy pusulasına birden fazla mühür vurmuşsa, o milletvekili oyunu yakmak, bir başka deyişle geçersiz kılmak istemiştir.

Kabul ve ret oyları, herhangi bir kuşkudan arınmış biçimde belirlenmelidir. Bu oylamada -5. tur oylamanın yapılmış olmasının Anayasaya aykırılığı konusu saklı kalmak üzere- 3 tane çift mühürlü oy pusulası vardır.

“İçtüzüğün 54’üncü maddesi görüldüğü gibi çok açıktır. mühür karelerden birine bir defa vurulur”

Dolayısıyla, öncelikle bu konu açıklığa kavuşturulmalıdır. İçtüzüğün 54’üncü maddesi görüldüğü gibi çok açıktır. mühür karelerden birine bir defa vurulur.

Bu seçimi şaibeli yapan, sorunu karmaşıklaştıran, Anayasa ve İçtüzük kurallarını hiçe sayan Hükümeti oluşturan partilerin milletvekilleridir”









Başa dön tuşu